ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Контрол на високото кръвно налягане с Пресит и растителни екстракти

Знаете ли, че човешкото сърце е един от най-впечатляващите органи, с които разполагаме? Когато сърцето извършва така важните удари, то изпомпва кръв в цялото тяло, за да захрани органите и да задейства системите, които ги свързват. Докато кръвта се движи, тя се притиска към страните на кръвоносните съдове, които наричаме артерии. Силата на този натиск всъщност е онова, което наричаме кръвно налягане. Именно то е онзи показател, който пръв започва да се изменя с течение на времето и който трябва да следим в норма след една определена възраст.

Ако трябва да сме съвсем прецизни, вашето кръвно налягане непрекъснато се променя, докато сърцето бие и се отпуска ритмично. А един от най-често срещаните проблеми е наличието на високо кръвно налягане (хипертония).

Защо това е основният проблем, с който се сблъскваме с течение на времето и как да се грижите за сърцето си по най-добрия начин ви разказваме в статията.

Какво е хипертонията 

Когато говорим за хипертония се има предвид, че кръвта се движи по кръвоносните съдове с по-голяма скорост от нормалното. С течение на времето това може да доведе до увредени артерии и да увеличи риска от сърдечен удар и/или инсулт. 

Високото кръвно може също да повреди органи като очите, бъбреците и мозъка, които се нуждаят от непрестанно кръвоснабдяване.

Ако сте на възраст под 50 години и при случайна проверка се окажете с високо кръвно налягане (хипертония) според новите насоки на Американската сърдечна асоциация и Американския колеж по кардиология, е препоръчително да вземете мерки. Те важат и за хората над тази възраст, които вече живеят с по-високо кръвно от обикновено и без значение от пола.

Според новите насоки, определението за високо кръвно налягане се променя в посока надолу до 130/80 mm Hg от 140/90 mm Hg, което означава, че по-голям брой хора вече отговарят на критериите за хипертония от първи етап. 

Следващите етапи са:

 • хипертония от втори етап – 140 или по-високо/90 mm Hg или по-високо
 • хипертонична криза – над 180/120 mm Hg.

Стойности на кръвното налягане и какво означават

Вашето кръвно налягане се състои от комбинация от две числа:

 • Систолно кръвно налягане (първото число) - показва колко налягане оказва кръвта ви върху стените на артерията, когато сърцето бие;
 • Диастолично кръвно налягане (второто число) - показва колко налягане оказва кръвта ви върху стените на артерията, докато сърцето почива между ударите.

Кое от двете е по-важно

Обикновено се обръща по-голямо внимание на систолното кръвно налягане (първото число) като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при хора над 50-годишна възраст. При повечето хора систолното кръвно налягане се увеличава непрекъснато с възрастта поради нарастващата скованост на големите артерии, продължително натрупване на плаки и повишена честота на сърдечни-съдови заболявания.

Въпреки това, за да се постави диагноза „високо кръвно налягане“, може да се използва или само повишен систолен, или само повишен диастоличен показател. 

А според последните проучвания, рискът от смърт от исхемична болест на сърцето и инсулт се удвоява с всеки 20 mm Hg систоличен или 10 mm Hg диастоличен растеж сред хората от 40 до 89 години.

Защо кръвното налягане се измерва в mm Hg

Съкращението mm Hg означава милиметри живак. Живакът е бил използван в първите точни термометри и е използван в медицината и днес като стандартна единица за измерване на налягане.

Какви са рисковите фактори за високо кръвно налягане

Следните фактори, които увеличават риска от високо кръвно налягане, не могат да бъдат променени и трябва да се съблюдават:

 • Възраст - кръвното налягане се увеличава с течение на времето;
 • Раса - високото кръвно налягане е по-често срещано явление при афроамериканците, отколкото при всяка друга расова група;
 • Семейна анамнеза - високото кръвно налягане има тенденция да протича в семействата, но не е абсолютно задължително;
 • Медицински състояния - Някои заболявания, като захарен диабет и бъбречни заболявания, повишават риска от високо кръвно налягане.
 • История на прееклампсия.

Кога трябва да направите нещо във връзка с кръвното налягане

Еднократното отчитане на високо кръвно налягане не означава непременно, че имате високо кръвно налягане и поради това – по-висок риск от сърдечно-съдови проблеми. 

Нормално е то да се повишава и пада през деня. Трябва да знаете, че стойностите на кръвното налягане се увеличават по време на физическа активност или когато се вълнувате, ако сте под стрес или по-силни емоции. Тези флуктуации обикновено са краткотрайни и нивата на кръвното налягане се нормализират бързо след преминаването им.

Обикновено се смята, че имате високо кръвно налягане, ако повишените стойности се задържат при три отделни измервания в продължение на най-малко три месеца.

За да разберете дали трябва да направите нещо за нивата на кръвното си налягане, посетете личния си лекар и направете преглед на сърцето и някои изследвания за диабет. Той ще ви насочи какво точно да изследвате, но най-вероятно ще са необходими пълна кръвна картина, ехокардиография, гликиран хемоглобин, изследване на холестерол и хормони, кръвна захар и други.

Кога се препоръчва лечение

На всички хора с високо кръвно налягане се препоръчва да правят промени в здравословния начин на живот. Разбира се, храната също е основополагаща за контрол на състоянието, особено ако е в комбинация с диабет или преддиабетно състояние.

Дали лекарства също са необходими зависи от конкретните резултати и от риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, ендокринни или автоимунни болести, проблеми с теглото или опорно-двигателната система и други.

При посещение на лекар ще бъдат извършени някои кръвни изследвания и ще ви попитат въпроси свързани с определяне на:

 • Ако кръвното налягане е постоянно над 140/90 mmHg (или 135 / 85mmHg у дома), но рискът от други проблеми е нисък – трябва да направите някои промени в начина си на живот;
 • Ако кръвното ви налягане е постоянно над 140/90 mmHg (или 135 / 85mmHg у дома) и рискът от други проблеми е висок - ще ви бъде предложено лекарство за понижаване на кръвното налягане в допълнение към промените в начина на живот;
 • Ако кръвното налягане е постоянно над 160/100 mmHg - ще ви бъде предложено лекарство за понижаване на кръвното налягане в допълнение към промените в начина на живот.

Защо Пресит

Чрез подобряване на хранителния режим и ограничаване на стреса със сигурност ще помогнете на организма си да регулира кръвното налягане. Но това може да е дълготраен процес и с непостоянни резултати. Затова освен лекарствата може да са от полза още и хранителни добавки като Пресит.

Пресит е натурален продукт на изцяло растителна основа, който спомага за по-добра работа на сърдечно-съдовата система. Включените в състава му екстракти, цветове и корени спомагат за облекчаване симптомите на високо кръвно налягане. Ето и кои са тези дарове на природата:

 • Цвят от глог - глогът е издръжливо, храстовидно дърво, което расте на влажни места по краищата на потоци и ливади. Предпочита ниски до средни възвишения. Глогът има способността да намалява спазмите - както маточни, така и сърдечни. Глогът е най-доброто природно лекарство в ситуации, когато сърцето се нуждае от нещо освежаващо. Отнема известно време, за да влезе в сила напълно, но ефектите му са постоянни и лечебни. Той намалява кръвното налягане, тонизира и засилва пулса, сърцето и съдовата система и е диуретик;
 • Чесън – тази подправка може да помогне за нещо повече от добре познатия дъх, който плаши съседите. Чесънът има способността да понижава кръвното налягане, като помага за увеличаване на вещество в организма, известно като азотен оксид. Това може да доведе до отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. Така се насърчава по-свободно да тече кръвта и да се регулира налягането;
 • Корен от валериана - коренът на валериана е релаксант, който понижава кръвното налягане и намалява спазмите. Той стимулира храносмилателната функция, увеличава дълбочината и ефективността на дишането, забавя и засилва пулса и успокоява дейността на мозъка;
 • Лавандулов цвят - красивият аромат на лавандула, наподобяващ парфюм, не е единственият полезен аспект на растението. Доказано е, че екстрактите от лавандула понижават сърдечната честота и кръвното налягане при гризачите. Въпреки че не много хора използват лавандулата като кулинарна билка, тя има полезни свойства и в други области, в случая за предпазване на сърцето от увреждане;
 • Жълт кантарион
 • Невен
 • Орех

При този здравословен проблем контролът на състоянието е много важен. За това може да допринесе и природата, ако ѝ позволите. Посъветвайте се с вашия лекар дали може да приемате и хранителна добавка с растителни екстракти, които релаксират или тонизират сърдечната мускулатура, за да подпомогнат функцията ѝ и да балансират кръвното налягане.

Използвани ресурси

Heart Disease and Stroke Statistics—2020 Update: A Report From the American Heart Association

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000757 

Yancy C.W., Jessup M., Bozkurt B., et al. (2013) 2013 ACCF/AHA guideline for the management of heart failure: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines

Al-Khatib S.M., Stevenson W.G., Ackerman M.J., et al. (2018) 2017 AHA/ACC/HRS guideline for management of patients with ventricular arrhythmias and the prevention of sudden cardiac death: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines and the Heart Rhythm Society

Reboussin D.M., Allen N.B., Griswold M.E., et al. (2018) Systematic review for the 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA guideline for the prevention, detection, evaluation, and management of high blood pressure in adults: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol 

Stout K.K., Daniels C.J., Aboulhosn J.A., et al. (2019) 2018 AHA/ACC guideline for the management of adults with congenital heart disease: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol


Свързани продукти

8.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ