ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кратко ръководство за протеолитичните ензими и техните ползи

Ензимите са част от белтъците в нашия организъм, които са изключително важни за цялостното ни благосъстояние. Те контролират скоростта на редица процеси в клетките, най-важните от които са разграждането на храната и усвояването на полезните вещества от нейния прием. 

Всеки ензим в нашето тяло отговаря за една функция на организма - в системата ни съществуват над 3000 броя ензими, които се разделят на 7 основни групи. Днес ще се фокусираме върху храносмилателните ензими, и по-точно протеазите и техните ползи за тялото.

Какви са видовете ензими?

Ензимите се разделят основно на три подкласа - хранителни, храносмилателни и метаболитни. Храносмилателните се отделят в стомашно-чревния тракт и се фокусират върху обработката на хранителните вещества, като се грижат за правилното им приемане в кръвоносната система.  

Този подклас ензими също се дели на още три категории - амилаза, протеаза и липаза. Амилолитичните ензими се грижат за разграждане на въглехидратите, липолитичните отговарят за мазнините, а протеолитичните ензими се намират в стомашния сок, панкреаса и червата, и спомагат за преработката на белтъчините.

Как работят протеолитичните ензими?

Протеолитичните ензими са само една малка част от организма ни на фона на цялата ни система, но изпълняват изключително важни функции за доброто ни здравословно състояние. Освен за правилното храносмилане и обработка на хранителни вещества, те отговарят и за редица други процеси в тялото ни.

Част от тези процеси са деленето на клетките и разграждане на кръвните съсиреци с цел превенция образуването на тромби. Това ги прави тясно свързани освен с храносмилането ни, както и с правилната сърдечна дейност и здравето на кръвоносната ни система. 

Протеазите имат също противовъзпалителни свойства, грижат се и за управление на имунната система при наличие на инфекции в организма. Оказва се, че една толкова малка част от целия организъм има толкова много различни полезни функции за тялото.

В какво се изразява дефицитът на протеолитични ензими?

Вече знаете за колко важни процеси в тялото ни отговарят протеазите. Подобно на всеки друг дефицит, недостигът на ензими в организма води до здравословни проблеми. Нека разгледаме до какво води липсата им в човешкото тяло.

Организмът е създаден да образува сам ензимите в тялото, но при наличие на определени заболявания и увреждания, те може да не се синтезират в необходимите количества. Пример за такива заболявания са проблеми с панкреаса или увреждане на стомашната лигавица.

В какво се изразява дефицитът на протеази? Когато тялото ни не може да образува достатъчно количество от тези важни белтъци, се проявяват симптоми на стомашен дискомфорт. Наблюдават се състояния като запек, прекомерно образуване на газове и киселини. 

Липсата на достатъчно протеаза влияе също и върху обработката на веществата - тя е нарушена и това води до затлъстяване. Дефицитът е обвързан и с кръвната захар - тя бива понижена и това може да е причина за отпадналост, раздразнителност и резки смени в настроението ни.

Как да си набавим достатъчно протеолитични ензими?

Въпреки че протеолитичните ензими се синтезират от организма ни, понякога е необходимо да си ги набавяме и отвън, с цел поддържане на оптималните им нива и доброто ни физическо и психическо здраве.

Един от най-мощните ензими в обработката на протеините е бромелаинът, чието наличие е доста силно изразено в плода ананас. Протеази можем да си набавим още при консумацията на папая, киви, смокини, джинджифил, както и при прием на ферментирали продукти като кисело мляко и квас. 

Съществуват и хранителни добавки, източници на протеолитични ензими, които са най-лесния начин да си набавим необходимото количество протеази за нормално функциониране на организма. Пример за такава добавка е ProteoZyme.

ProteoZyme е 100% натурален продукт, предлагащ мощен комплекс от няколко протеолитични ензима, които подпомагат храносмилането и сърдечното здраве и регулират възпалителните процеси, протичащи в тялото ни. 

За разлика от повечето подобни продукти, този на Herbamedica съдържа повече от един протеолитичен ензим, и по този начин гарантира по-осезаем ефект върху здравето на организма.

Ключът към правилно функциониране на организма и поддържане оптималните нива на белтъци в него, е балансираното хранене, богато на растителни храни. Забързаният начин на живот невинаги позволява да отделяме време за подбиране на подходящото меню, затова и на помощ идват хранителните добавки при едно разнообразно и здравословно меню. Избирайте такива продукти с натурален състав, за да си гарантирате ефективността им и оптимално усвояване.

Използвани източници

Dr. Group, DC, 2019, Proteolytic Enzymes: 5 Reasons Why They’re Powerful for Your Health, https://explore.globalhealing.com/proteolytic-enzymes/ 

Jillian Kubala, MS, RD, 2018, Proteolytic Enzymes: How They Work, Benefits and Sources, https://www.healthline.com/nutrition/proteolytic-enzymes 

Elsässer, Brigitta, and Peter Goettig. “Mechanisms of Proteolytic Enzymes and Their Inhibition in QM/MM Studies.” International journal of molecular sciences vol. 22,6 3232. 22 Mar. 2021, doi:10.3390/ijms22063232 

Kieliszek, Marek et al. “Characteristics of the Proteolytic Enzymes Produced by Lactic Acid Bacteria.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 26,7 1858. 25 Mar. 2021, doi:10.3390/molecules26071858 

Neurath H. Evolution of proteolytic enzymes. Science. 1984 Apr 27;224(4647):350-7. doi: 10.1126/science.6369538. PMID: 6369538. 

Solanki, Preeti et al. “Microbial proteases: ubiquitous enzymes with innumerable uses.” 3 Biotech vol. 11,10 (2021): 428. doi:10.1007/s13205-021-02928-z 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ