ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Куркума за отслабване – колко ефективна е наистина?

Куркумата, свежа и ароматна подправка, е ценена от векове заради отличителния си вкус и впечатляващите ползи, които носи за здравето. 

Основата на това природно злато е куркуминът - мощно съединение, което придава на куркумата нейния характерен отличителен цвят и забележителни свойства. 

Подправката е позната с редица предимства за здравето, а днес ще разгледаме в детайли в какво точно се изразяват полезните свойства на куркумата и по какъв начин можете да си набавите това растение, за да извлечете максималните ползи от него. 

Какво представлява куркумата?

Куркумата е многогодишно растение, принадлежащо към семейството на ароматния джинджифил. Подобно на него, и при куркумата основният източник на полезни свойства, са корените. 

Те се преработват в леко горчив топъл прах, който се използва както в кулинарията, така и в медицината. Освен за добавяне на щипка екзотика в ястието си, можете да разчитате на куркумата и за подобряване на здравето си.

Куркумин - вълшебната съставка на куркумата

Както вече споменахме, почти вълшебните свойства на куркумата се крият в нейното основно съединение - куркумин. Богат на антиоксиданти и познат с противовъзпалителните си свойства, той е отговорен не само за наситения жълт цвят на растението, но и за всичките му ползи за човешкото тяло.

Каква е разликата между куркумина и куркумата?

Въпреки че куркумата и куркуминът често се използват взаимозаменяемо, е важно да умеете да правите разлика между двете понятия. 

Докато “куркума” се отнася за целия корен и е общото наименование на растението, “куркумин” можем да дефинираме най-точно като една от активните съставки  на куркумата. 

Макар да представлява само малък процент от нейния състав, именно неговото въздействие върху организма е ключово за Вашето здраве и благосъстояние.  

Какви са ползите от куркумата?

След като вече умеете да разграничавате двете понятия, спокойно можем да преминем към най-важната и интересна част от днешната статия, а именно какви са ползите от този корен.

Куркума за правилно храносмилане

В кулинарията, коренът от куркума не просто добавя екзотичен и леко стипчив вкус на всяко ястие, но в същото време подпомага храносмилането. От векове куркумата се използва за облекчаване на храносмилателния дискомфорт и насърчаване на здравословна чревна среда. Това нейно двойно действие я прави предпочитана подправка в готвенето по цял свят. 

В случай, че коренът от куркума не Ви допада като добавка към ястие, но не искате да пропускате да се възползвате от полезните свойства на растението, имаме перфектното решение за Вас. Куркумин Ц3 Комплекс е натурална хранителна добавка от Хербамедика, съдържаща над 70% куркумин. Продуктът допринася за правилните функции на стомашно-чревния тракт, като същевременно подпомага и работата на черния дроб и жлъчката. 

Куркуминът притежава мощни антиоксидантни свойства 

Едно от най-популярните свойства на есенцията на куркумата са впечатляващите му антиоксидантни свойства. Куркуминът работи за защита от вредните свободни радикали и оксидативния стрес, причинен от тях. 

Има също така функцията да забавя признаците на стареене и да предотвратява развитието на редица хронични заболявания. 

Противовъзпалително действие на куркумата

Коренът от куркума е почитан от векове в света на традиционната медицина заради мощното си противовъзпалително действие. Това негово свойство позволява овладяването на възпалителните процеси в тялото и може да спомогне за облекчаване на редица заболявания. Смята се, че куркуминът има болкоуспокояващи свойства и дори може да подобри подвижността при пациенти с проблеми в опорно-двигателната система. 

Куркумин за добра памет

Клинично изследване, проведено в продължение на 18 месеца върху пациенти, които не страдат от деменция, доказва, че 90 милиграма куркумин, приеман два пъти дневно, може да подобри паметта и фокуса. 

Тези резултати дават поле на учените за нови изследвания и потенциалното разкриване на куркумина като лек за болестта на Алцхаймер.

Натурално решение срещу депресия и тревожност

Състоянието на депресия се получава в следствие на намалени нива на протеина BDNF. Куркуминът има свойствата да повиши нивата на въпросния протеин и да подобри общото благосъстояние. 

Друго предимство за психичното здраве е, че съединението се отразява положително на нивата на хормоните серотонин и допамин, познати като хормони на щастието.

Потенциалът на куркумина за здравето на сърдечно-съдовата система

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, куркумата може значително да намали риска от развитие на сърдечни заболявания. Проучвания доказват, че редовният прием на куркумин може да сведе риска от инфаркт с до 65%.

Друго изследване сочи, че хранителните добавки с високо съдържание на куркумин укрепват артериите и спомагат за по-добро управление на кръвното налягане.

Помага ли куркумата при отслабване?

При изучаване на противовъзпалителните свойства на куркумата, е достигнато до извода, че тя може да потисне някои възпалителни процеси, които играят роля при затлъстяването. Означава ли това, че куркуминът може да Ви помогне в борбата с излишните килограми?

По темата са направени редица проучвания. Едно от тях, извършено върху животни, доказва, че куркуминът може да насърчи  загубата на теглото, да намали растежа на мастните тъкани и да повиши чувствителността към хормона инсулин.

Извършвани са тестове и при хора. При пациенти, които изпитвали трудности в отслабването, приемът на 800 мг куркумин два пъти дневно в продължение на месец, довел до значително намаляване на теглото, индекса на телесната маса и обиколката на талията и ханша.

Как да си набавите куркумин в ежедневието?

Благодарение на предимствата за здравето и потенциалните си действия за справяне с излишните килограми, природното злато, наречено куркума, е широко търсен продукт от много хора. Без съмнение, най-лесният начин да си набавите съединението, е под формата на подправка на прах, която да добавяте към ястията си. 

Все пак, в тази форма концентрацията на куркумин е минимална, затова и за максимална ефективност е препоръчително да потърсите подходяща хранителна добавка. Премиум Куркумин на Herbamedica е хранителна добавка с високо съдържание на куркуминоиди. Благодарение на специалната си формула, продуктът предоставя 46 пъти по-добро усвояване и 10 пъти по-добра концентрация на полезни вещества от останалите подобни продукти на пазара.

Премиум Куркумин предоставя всички ползи на куркумата само в една капсула и е продукт без съдържание на глутен и лактоза, подходящ за прием и от вегани.

Куркумата и нейното основно съединение - куркумин, предлагат богат набор от ползи за Вашето здраве. От предимствата си като екзотична подправка в кухнята, до мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, куркумата е истинско злато за Вашето благосъстояние. 

Сред нашите препоръки можете да откриете подходящия за себе си продукт със съдържание на куркумин, за да извлечете максимума от ползите на лечебния корен. 

Използвани източници

  1. Rahmani AH, Alsahli MA, Aly SM, Khan MA, Aldebasi YH. Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Adv Biomed Res. 2018 Feb 28;7:38. doi: 10.4103/abr.abr_147_16. PMID: 29629341; PMCID: PMC5852989.
  2. Akbari M, Lankarani KB, Tabrizi R, Ghayour-Mobarhan M, Peymani P, Ferns G, Ghaderi A, Asemi Z. The Effects of Curcumin on Weight Loss Among Patients With Metabolic Syndrome and Related Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Pharmacol. 2019 Jun 12;10:649. doi: 10.3389/fphar.2019.00649. PMID: 31249528; PMCID: PMC6582779.
  3. Bradford PG. Curcumin and obesity. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):78-87. doi: 10.1002/biof.1074. Epub 2013 Jan 22. PMID: 23339049.
  4. Di Pierro F, Bressan A, Ranaldi D, Rapacioli G, Giacomelli L, Bertuccioli A. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Nov;19(21):4195-202. PMID: 26592847.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ