ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Куркумата – златната богиня на подправките

Куркумата е едно от най-мощните натурални лечебни средства и се прилага повече от 2500 години. Първоначално е използвана широко от индийците като оцветител, но започват да я ценят и като лечебно и противовъзпалително средство. Куркумата съдържа важните за организма на човека витамини В, В2, ВЗ, С, К, а също така желязо, йод, фосфор и калций.

23 причини да включите куркумата във всекидневното си меню:

1. Куркумата е естествен антисептик и антибактериално средство. Действа като природен антибиотик, което я превръща лекарство практически за всяка болест. За разлика от изкуствените антибиотици куркумата не вреди на организма.

2. Изследвания сочат, че в комбинация с червено зеле куркумата може да предотврати рак на простатата и да преустанови развитието на тумори. Освен това предпазва от рак на млечните жлези и белите дробове.

3. Намалява риска от развитие на левкемия при децата.

4. Детоксикира черния дроб.

5. Предотвратява и забавя прогресирането на болести като Алцхаймер.

6. Куркумата е силно природно противовъзпалително средство, което не причинява нежелани странични ефекти.

7. Подправката е природно обезболяващо средство.

8. Куркумата помага за контролиране на теглото, тъй като участва в метаболизма на мазнините. По свойства наподобява джинджифила и поради това второто й име е жълт джинджифил. Съдържащият се в куркумата куркумин предотвратява образуването на мастни тъкани. Растението се прилага успешно за освобождаване от излишно тегло. Добавянето на куркума към храната води до засилено изгаряне на калории, извеждане на излишните течности от организма, подобряване на кръвообръщението и като резултат – до намаляване на теглото.

9. От векове се използва в китайската медицина при лечението на депресия.

10. Куркумата е приятел на хората, които страдат от артрит, ревматоиден атрит и други заболявания на ставите. Активната съставка куркумин понижава активността на веществата, които провокират възпаление и разрушаване на ставите.

11. Засилва ефекта от химиотерапията и намалява страничните й действия.

12. Ускорява заздравяването на рани и регенерацията на повредената кожа.

13. Помага при лечение на псориазис и други възпалителни заболявания на кожата.

14. Някои изследвания сочат, че куркумата сигурно ще допадне на дамите. Тя помага за увеличаване на женския бюст. За целта в продължение на един месец три пъти дневно преди хранене се пие напитка по следната рецепта: една лъжичка куркума се залива с топло (но не кипящо) мляко. Освен това куркумата се използва като козметично средство при лечението на възпаления на кожата. Притежава свойството да подобрява притока на кръв в тъканите и оказва ефект на лек лифтинг.

15. Укрепва имунната система.  Куркумата може да помогне на болния и отслабен организъм. Тя е полезна не само по време на болест, но и в качеството на укрепващо средство след боледуване или изостряне на хронично заболяване. Куркумата изчиства кръвта и се прилага като средство за понижаване на температурата.

16. Куркумата има добър ефект при лечението на захарен диабет. Намалява количеството на кръвната захар и се бори със затлъстяването. Подправката нормализира артериалното налягане, съдържащият се в нея куркумин понижава нивото на холестерола и нормализира състоянието на кръвта. Куркумата се използва за профилактика срещу развиване на диабет.

17. Екстрактът от куркума подобрява работата на отделителната система, предотвратява образуването на камъни в пикочния мехур, подобрява храносмилането и работата на сърдечносъдовата система.

18. „Златната богиня на подправките” се прилага успешно при нарушения на апетита. Намалява желанието за консумация на сладки и мазни храни.

19. Приемът на куркума се препоръчва на жени, които имат проблем с менструалния цикъл. Освен това растението регулира детеродната функция.

20. Куркумата е източник на антиоксиданти, които са важни за запазването на младостта и доброто здравословно състояние.

21. Облекчава дишането при хора, страдащи от белодробни заболявания.

22. Използва се като лечебно средство при проблеми с венците, възпаление на устната кухина или при кръвотечение от носа.

23. Куркумата притежава свойството да извежда токсините от човешкото тяло.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ