ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Непоносимост към лактоза - как да се справим с нея

Случва ли ви се след консумация на мляко или някакъв млечен продукт - сладолед, сирене, кашкавал, прясно мляко, да усещате тежест и дразнене в стомаха, газове и неразположение? Дали нямате непоносимост към лактоза?

Ако отговорът е „Да“, то вие най-вероятно имате точно непоносимост към лактоза. Заболяването не е никак опасно, но е доста неприятно и изисква много конкретни действия.

Какво представлява непоносимост към лактоза?

Тя се причинява от недостиг в производството или дефицит на ензима лактаза в организма. Този ензим служи за преработване на лактозата – захарта в млякото – и разграждането ѝ на съставните ѝ части - глюкоза и галактоза.

След прием на храна, лактозата преминава през хранопровода в стомаха, където се смила. От там отива в тънките черва. Именно в тях е ензимът лактаза. Хората с непоносимост към лактоза имат недостиг на лактаза, което възпрепятства разграждането на лактозата от млечните продукти и консумацията им води до гореспоменатите симптоми.

Необработената лактоза води до нейната ферментация, което причинява мускулни крампи, гадене, киселини, диария, газове. Тези симптоми се усещат от половин час до два часа след хранене.

Видове непоносимост към лактоза

Има три вида лактозна нетолерантност – вродена, първична и вторична.

Вродената се появява още при раждането на бебето. В организма му има липса на ензима лактаза и то не може да приема никакви млечни продукти. Това е най-рядко срещата форма на непоносимост към лактоза.

При първичната непоносимост към лактоза организмът спира да произвежда ензима лактаза на по-късен етап – с напредването на годините неговото количество постепенно спада и пациентите развиват непоносимост към лактоза и млечни продукти. Най-много са засегнатите от тази форма на нетолерантност.

Вторичната непоносимост към лактоза се появява след някакво заболяване, засягащо червата, а от тук и производството на ензима лактаза. Резултатът е същият – неразграждане на лактозата.

Методи за контрол при непоносимост към лактоза

Единственият известен засега начин не включва медикаменти, а елиминационен режим на хранене, при който се изключват млякото и млечните продукти, за да не се предизвиква непоносимост към лактоза. Първоначално това може да е много трудна задача за някои хора, но е необходима и задължителна стъпка, за да се нормализира състоянието.

Набавянето на необходимото количество калций за организма при установена непоносимост към лактоза и изключване на „лошите“ храни, може да стане чрез консумация на растителни млека: соево, оризово и бадемово мляко. Също така трябва да се набляга на броколи, зеле, сардини, риба тон, сьомга, а от ядките – на бадеми.

Непоносимост към лактоза алергия

При алергията има отговор на приет алерген чрез антитела от имунната система. Изразява се с обриви, кожни подувания, уртикария. При непоносимост към лактоза такива симптоми няма – тя е свързана с генен дефект.

Алергията към мляко представлява реакция срещу краве мляко, мляко за кърмачета на основа на краве мляко, а дори е възможно да се прояви към майчината кърма. Последното може да се случи, ако майката е консумирала скоро млечни продукти.

Как се установява непоносимост към лактоза

В медицината има прецизни методи за диагностициране на пациенти със съмнения за такава нетолерантност. Някои от тях са елиминационната диета и H2-дихателен тест.

Абсолютно сами в домашни условия може да направите следния опит: на празен стомах изпийте чаша прясно мляко. Ако в следващите 30 минути до два часа няма реакция от страна на гастроинтестиналния тракт, то почти сигурно е, че не сте засегнати от заболяването.

В случай, че се появят изброените симптоми, добре е да помислите за намаляване и дори спиране приема на мляко и млечни продукти. За да постигнете това може да помислите за консултация с диетолог, който да ви изготви подходящ хранителен режим.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ