ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Лактозната непоносимост. Kак да се справим с нея?

milk2

Забелязали ли сте, че след консумация на мляко или някакъв млечен продукт (сладолед, сирене, кашкавал, кисело мляко) получавате тежест и дразнене в стомаха, газове, неразположение? Ако отговорът е „Да“, то вие най-вероятно имате лактозна непоносимост.
Заболяването не е никак опасно, но е доста неприятно.

Какво представлява лактозната непоносимост?
Тя се причинява от недостиг в производството или дефицит на ензима лактаза в организма. Този ензим служи за преработване на лактозата – захарта в млякото – и разраждането ѝ на съставните ѝ части глюкоза и галактоза.

След прием на храна, тя преминава през хранопровода в стомаха, където се смила. От там отива в тънките черва. Именно в тях е ензимът лактаза. Пациентите с лактозна непоносимост имат недостиг на лактаза, което възпрепятства разграждането на лактозата от млечните продукти.

Несмляната лактоза води до нейната ферментация, което причинява симптомите – мускулни крампи, гадене, киселини, диария, газове. Тези симптоми се усещат от половин час до два часа след хранене.

Видове лактозна непоносимост?
Има три вида лактозна нетолерантност – вродена, първична и вторична.

Вродената се появява още при раждането на бебето. В организма му има липса на ензима лактаза и то не може да приема никакви млечни продукти. Това е най-рядко срещата форма на заболяването.

При първичната лактозна непоносимост организмът спира да произвежда ензима лактаза на по-късен етап – с напредването на годините неговото количество постепенно спада и пациентите развиват непоносимост към млечни продукти. Най-много са засегнатите от тази форма на лактозната нетолерантност.

Вторичната лактозна непоносимост се появява след някакво заболяване, засягащо червата, а от тук и производството на ензима лактаза. Резултатът е същия – неразграждане на лактозата.

Как да се справите с лактозната непоносимост?
Единственият известен засега начин не включва медикаменти, а редуциращ режим на хранене, при който се изключват млякото и млечните продукти. На много хора им е трудно, но нямат избор.

Набавянето на необходимото количество калций за организма при установена лактозна непоносимост и изключване на „лошите“ храни, може да стане чрез консумация на растителни млека: соево, оризово и бадемово мляко. Също така трябва да се набляга на броколи, зеле, сардини, риба тон и сьомга, бадеми.

Лактозната непоносимост не е алергия.
При алергията има отговор на приет алерген чрез антитела от имунната система. Изразява се с обриви, кожни подувания, уртикария. При непоносимостта от лактоза такива симптоми няма.

Как се установява?
В медицината има прецизни методи за диагностициране на пациенти с лактозна непоносимост. Но вкъщи сами може да направите следния тест: на празен стомах изпийте чаша прясно мляко. Ако в следващите 30 мин. до два часа няма реакция от страна на гастроинтестиналния тракт, то почти сигурно е, че не сте засегнати от заболяването.

Но в случай, че се появят изброените симптоми, добре е да помислите за намаляване до спиране на приема на мляко и млечни продукти.

[fb_button]

0 Коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*