ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лечебната сила на билката Котешки нокът

Растението Котешки нокът (Uncaria Tomentosa) е познато от хилядолетия за шаманите от мистичната империя на инките в Перу и Боливия. Както вече е известно, в културата на инките коренът от Котешки нокът е бил широко използван за лечение на астма и респираторни проблеми, болки в костите и ставите, стомашно-чревни заболявания, както и редица други симптоми.

История на билката Котешки нокът

Съкровищницата от чудодейни медицински растения, която представляват дъждовните гори в Централна и Южна Америка обаче остава извън сферата на интерес за тръгналите да търсят злато и слава европейски колонизатори в продължение на векове. Затова в Европа Котешкият нокът става популярен едва през 20-те години на миналия век, когато германският натуропат Артуро Брел започва да лекува своите пациенти с древното растение, което е пренесъл в Бавария от дъждовните гори на Амазония.

Силните страни на Котешки нокът

Благодарение на Котешки нокът лечителят твърди, че е излекувал собствения си ревматоиден артрит, а от 70-те години насам билката е подлагана на множество химични и медицински изследвания в лаборатории по цял свят. Всички те показват, че Котешки нокът е богат източник на фитохимикали, сред които над 17 известни алкалоида, включително гликозиди, танини, флавоноиди, стероли, фенолни киселини и др. Всичко това доказва изключително мощните антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на билката.

Приложения на Котешки нокът

Екстрактът от Котешки нокът става все по-широко използван в последните две десетилетия, намирайки приложение като активна съставка в редица масла, чайове, тинктури, хранителни добавки и всевъзможни здравословни продукти, които имат особено широко приложение като имуностимулатори, или при лечение и превенция на кожни и ставни проблеми. Като антиоксидант,  Котешкият нокът незабавно елиминира свободните радикали и възпира създаването на верижни връзки, които могат да увредят клетките, причинявайки рак, дегенеративни заболявания и преждевременно стареене. Благодарение на своето антимикробно и противовъзпалително действие, коренът от билката предотвратява растежа на микроорганизми, гъбички, лишеи и други. Котешкият нокът се смята за напълно безопасен и нетоксичен природен продукт, но не бива да се използва от бременни жени или кърмещи майки. Твърди се, че в по-големи дози растението е било използвано от инките дори като противозачатъчно средство. Противопоказания за билката има към малки деца, хора на антихипертензивно медикаментозно лечение или претърпели трансплантация на органи или тъкани.

Препоръчани продукти

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ