ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лечебни гъби шийтаке, майтаке и още - имунна подкрепа и ползи за организма

Гъбите носят известна мистика в себе си. Те са някак смешно изглеждащи и красиви едновременно. Могат да бъдат много хранителни или изключително токсични. Те са централният елемент или основен компонент на епикурейските ястия, обхващащи целия свят - от пилешка марсала в Италия, до говеждо бургуньо (Франция), до Телешко строганов от Русия, до унгарска гъбена супа. И всъщност са част от един от най-вкусните бургери, а именно бургер с гъби „Портобело“.

Смята се, че макар в света да има 5 000 000 вида дрожди и гъбички, са идентифицирани едва пет процента от тях. Заедно с бактериите и други организми, гъбите съставляват „микробиома“ на земната почва.

Но защо тези чудати творения на природата са част от нашата трапеза? И какви опасности или преимущества крият? Има ли лечебни гъби и кои са те? Въпросите вече са ясни – време е да намерим и отговорите.

Малко (пред)история за лечебните гъби

Лечебните гъби се използват в традиционните и народните лекарства откакто има някаква форма на писменост.

Мъж, замръзнал в ледени късове около 3300 г. пр. Хр. (по прякор Йоци/Ötzi) е открит в алпийски ледник през 1991 г. Тогава той е „носил“ два различни вида гъби върху себе си.

Единият вид е гъбичка, която може да задържи топъл въглен, за да подпали пожар на ново място часове по-късно. Другата е вид лечебна гъба, използвана за борба с паразити и други инфекции.

От египетските йероглифи става ясно, че тяхното общество е виждало гъбите като растение символ на безсмъртието.

Гъбите обикновено са се консумирали само от фараони и други благородници. Известни гръцки и римски автори като Сенека, Плиний и Диоскорид са писали за гъбите, аргументирайки както за, така и против техните лечебни ползи.

Текстове за китайската медицина, датиращи от 100 г. пр. Хр., обсъждат различни гъби и дрожди, които са били използвани за лечение на рак, дихателни заболявания и много други състояния.

В древна Япония гъбите майтаке (Grifola frondosa) са стрували в сребро толкова, колкото е теглото им.

Гъбите са били неразделна част от мезоамериканските култури като маите, инките, ацтеките и олмеките. Както заради техните лечебни свойства, така и за използване от шаманите за духовни цели.

Също интересен факт е, че гъбите Чага и други форми на гъбички се използват в Северна Америка и Сибир поне от 16-ти век.

За Рейши (Ganoderma lucidum) има може би най-старите писмени сведения за медицинска употреба. Едва сега учените започват да проучват антитуморни и други лечебни свойства на гъбата.

Съвременна история на лечебните гъби

За първи път полезните свойства са идентифицирани и извлечени от гъбички през 1928 г., когато Александър Флеминг открива пеницилина.

Оттогава са открити много други антибиотици и антибактериалните и антивирусните свойства на различни гъбички са широко използвани. 

Съвременните учени продължават да изолират всяка година нови антипротозойни, антипаразитни, антивирусни и противогъбични свойства на различни видове гъби.

Учените откриват, че повечето твърдения за тези гъби са верни. Също така, те често са и по-безопасни и по-добре поносими, с по-малко странични ефекти от много съвременни фармацевтични продукти.

Лечебните свойства на гъбите

Гъбите са пълни със съединения, които имат лечебни ползи за хората. Ще ги разгледаме в няколко отделни групи.

Противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства

Гъбите живеят в конкурентен свят. Те трябва да надминат другите плесени и гъбички, които търсят същите източници на храна като тях. Те също трябва да се борят с бактериите и други вредители, които може да искат да ги ядат.

Подобно на отровните животни и насекомите, които използват токсини, за да се предпазят, гъбите правят същото, за да предотвратят изяждането или поемането от други форми на живот.

Много от съединенията, които произвеждат за това, не са вредни за хората и действат като естествени антибиотици в тялото ни, когато ги консумираме.

Съдържание на витамини и минерали

Гъбите произвеждат същата широка гама витамини и минерали, каквито може  да получите от яденето на плодове и зеленчуци.

Всъщност гъбите произвеждат витамин В и витамин D, които липсват на повечето растения, така че те са отличен начин за вегетарианците и веганите да си осигурят допълнително ценни вещества.

Затова не се притеснявайте да използвате гъби за супа, салата или като част от рецепта за месо. Гъбите са чудесен начин да допълните хранителния профил на менюто си, да разнообразите ястията си, да ги украсите с аромата на пресни гъби. Освен всичко това, те също са с ниско съдържание на калории и натрий, но съдържат добро количество протеини.

Източник на фибри

Гъбите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, още една причина да не ги игнорирате. 

Фибрите са от съществено значение за поддържане на здравето на червата и могат да намалят риска от рак на дебелото черво и други заболявания.

Фибрите също ви карат да се чувствате по-сити за по-дълго, така че яденето на гъби с високо съдържание на фибри може да бъде полезно за отслабване. 

С високо съдържание на антиоксиданти

Свободните радикали са онези, които причиняват щети на вашите клетки и ДНК. Тези електрони търсят в цялото тяло други електрони, с които могат да съвпадат, за да образуват двойка. 

Свободните радикали се образуват в организма поради UV слънчева светлина, възпаление и други фактори като замърсяване на въздуха и тютюнопушене.

Гъбите съдържат съединения, наречени антиоксиданти, които търсят свободните радикали и ги отстраняват от тялото. Това намалява количеството оксидативен стрес и уврежданията на клетките. По-специално, гъбите съдържат големи количества антиоксиданти глутатион и ерготионеин.

Бета глюкани

Всички гъби съдържат големи количества бета глюкан. Това вещество помага за стимулиране на имунната система и може да предложи редица други ползи за здравето. В това число влизат помощ при алергии, астма, синдром на хронична умора и други състояния.

Гъбите шийтаке и майтаке са богати на бета глюкан.

Също така 1,3 и 1,6 бета-D-глюкани са водоразтворими полизахариди, намерени в клетъчните стени на гъбичките и са основните имуномодулиращи съставки на лечебните гъби. За разлика от алфа-глюканите, които са нишестета, открити в много ниски количества в плодните тела на гъби, водоразтворимите бета-глюкани се намират в значителни количества и не се усвояват от ензимите в стомашно-чревния тракт.

Вместо това те се абсорбират от клетките на тънките черва, където поддържат имунитет на лигавицата в стомашно-чревния тракт и системен имунитет. 

Въпреки че бета-глюканите активират предимно макрофаги и дендритни клетки, те също така засилват активността на клетките на естествените убийци (NK) , Т-лимфоцити и В-лимфоцити. 

Други полезни съставки на лечебните гъби са:

  • Ергостеролът е молекула, подобна на холестерола и е най-разпространеният растителен стерол в гъбите. Намерен в клетъчните стени на всички гъби, той е предшественик на витамин D2.
  • Тритерпените притежават силно антиоксидантно действие и подпомагат здравето на черния дроб.

Три от най-добре проучените лечебни гъби поради техните имуноподдържащи и други свойства са рейши, шийтаке и майтаке. 

Рейши

Ganoderma lucidum (гъба рейши) е може би една от най-почитаните лечебни гъби в света; използва се в традиционната китайска медицина от поне две хилядолетия. 

Тази лъскава, червеникаво-кафява гъба с форма на чинийка е наречена „гъба на безсмъртието“. Нейната ДНК е напълно секвенирана (12 910 гена) и са идентифицирани повече от 400 активни съставки. 

Сред най-важните са бета-глюкановите полизахариди и тритерпените (като ганодерната киселина), като последният е вероятният източник на горчивия ѝ вкус.

Проучванията показват, че рейши подкрепя имунната функция чрез увеличаване на активността на NK-клетките и чрез подпомагане на дейностите на Т- и В-лимфоцитите и макрофагите.

Продължаваме темата в нова статия скоро, за да ви разкрием повече за Шийтаке и Майтаке – още две изумителни лечебни гъби.

Свързани продукти

38.00 лв
38.00 лв
38.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ