ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лекуваме зимните болести през лятото

Китайска народна мъдрост гласи, че лечението на зимните болести следва да започне още през лятото. Възможно ли е това? Да, като се погрижим имунната ни система да е готова за вирусната атака.

Един от лесните и достъпни начини да се преборим с болестите през зимата е да приемаме редовно пробиотици. Става дума за живи микроорганизми, които подобряват микрофлората на организма и укрепват имунната система. Научни изследвания сочат, че пробиотиците облекчават състояния на лактозна непоносимост, а също така са ефективни срещу газове, диария и други храносмилателни проблеми. Тъй като пробиотиците не са постоянен обитател на човешката микрофлора, задължително е да се приемат редовно.
5 лесни начина да си набавим повече пробиотици

Кисело мляко
Киселото мляко е най-популярният за българите продукт, съдържащ пробиотици. Добрите бактерии лактобацилус и бифидобактерия подобряват състоянието на стомашно-чревния тракт. Препоръчваме Ви да потърсите козе кисело мляко и сирене – те съдържат голямо количество пробиотици, като термофилус, бифидус, булгарикус и ацидофилус. За съжаление, съвременният пазар предлага много млечни продукти, в които пробиотиците отсъстват. Когато купувате кисело мляко, потърсете повече информация за състава и обработката му.

Според учени от Ирландия айранът е много полезна напитка. Той е подходящ за всеки сезон, а съдържащите се в него пробиотици лекуват и укрепват организма ни.

Комбуча
Една чаша комбуча на ден може да реши здравословните проблеми на много хора по света. Напитката е същински лечебен еликсир, съдържащ органичните киселини – оцетна, лимонена, ябълкова, млечна, фосфорна и аскорбинова, а също така тиамин, монозахариди, дизахариди, каталаза, липаза и протеаза.

Ферментиралият чай комбуча е доказал многократно благотворното си въздействие върху здравословното състояние на човека. Той подобрява природната микрофлора на стомаха, възстановява имунната система след прием на антибиотици и притежава антибактериални свойства. Наличието на храносмилателни ферменти в състава му е гаранция за укрепване на имунната система и извеждане на вредните вещества от организма.

Кисело зеле, кисели краставички и туршия
Киселото зеле, подобно да други зеленчуци, преминава през процес на ферментация. То е богато на здрави живи организми и на витамини от група В, А, Е и С. Неслучайно киселото зеле е наричано „метла на стомаха”.
Ако киселите краставички са приготвени само със сол и вода, без оцет, значи са богати на пробиотици. За да сте сигурни в качествата на киселите краставички, най-добре е да ги приготвите сами!

Всяка туршия, направена с морска сол и воден разтвор, представлява отлична среда за виреенето на добрите бактерии.

Меките сирена
Не всички сирена са добри източници на пробиотици, но някои ферментирали сирена са такива – сред тях изпъкват популярните чедар, пармезан и особено гауда. Изследване на финландски учени сочи, че ежедневната употреба на меки сирена повишава имунната защита на организма.

Микроводорасли
Суперхрани като спирулина, хлорела и синьозелени водорасли съдържат пробиотици. С приема им се увеличава количеството на лактобацилус и бифидобактерии в храносмилателния тракт. В наши дни, когато киселото мляко понякога далеч не е това, което се очаква да бъде, а зеленчуците и плодовете са пълни с пестициди и консерванти, много хора намират решението за поддържане на добро здраве в микроводораслите. Тези уникални организми имат хилядолетна история и са изключително лесно усвоими от човешкия организъм. Няма друга храна, която да е толкова богата на белтъчини, минерали, пълната гама витамини, включително Б12, всички незаменими аминокиселини и много заменими, множество мощни антиоксиданти, ензими и чудотворни пигменти.

Още пробиотични храни: аспержи, ябълки, банани, овесени ядки, мед, бобови растения, вино и кленов сироп.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ