ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лесни техники при нарушен сън и безсъние

Сънят е една от големите мистерии на живота. Въпреки че все още не разбираме напълно защо тялото има нужда от сън, знаем със сигурност, че пълноценната почивка е в основата на доброто здраве. Ако страдате от безсъние... специалистите нямат добри новини за вас - шест до осем часа е оптималното време за сън – повече или по-малко от това може да окаже негативно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Липсата на сън е толкова често състояние, че дори може да не осъзнавате, че сте недоспали. Учените вече са установили, че дефицитът на пълноценна почивка има сериозни дълготрайни последствия.

Последици от нарушения сън

Нарушеният сън може да доведе до:

  • Отслабване на имунната система;
  • Активиране разрастването на туморни образувания –туморите растат два до три пъти по-бързо при животни с нарушен сън;
  • Предизвикване на преддиабетно състояние – недоспиването предизвиква глад за сладки и тестени храни, които повишават нивата на кръвната захар;
  • Сериозни нарушения на паметта – дори само една нощ с нарушен или липсващ сън може да попречи на дейността на мозъка;
  • Понижени способности да се справяме с обикновени физически и логически задачи.

Когато циркадните ритми са нарушени, тялото започва да произвежда по-малко мелатонин. Този хормон отговаря не само за съня, но и за способността на организма да се справя със свободните радикали. Ето защо хората, които страдат от безсъние или хронично недоспиване са изложени на по-високи нива на оксидативен стрес.

Последици от липсата на сън

Липсата на сън може да доведе до здравословни проблеми от типа на:

  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Язви;
  • Запек;
  • Депресия.

Недоспиването играе ключова роля и в стареенето. Когато спим, докато тялото регенерира, епифизната жлеза произвежда т.нар. хормон на растежа – неговото наличие е ключово за доброто ни здраве и виталност.

Добрата новина е, че има множество естествени техники, които можем да приложим, за да подобрим качеството на съня си, а от там и на живота си. Независимо дали ви е трудно да заспивате, будите се често през нощта или се чувствате изморени, дори да сте спали непробудно, съветите в тази статия ще ви помогнат.

Оптимизирайте условията

Първото и най-важно условие за пълноценна почивка е спалнята ви да предлага необходимите удобства. Това включва, на първо място, да спите в пълна тъмнина. Когато сме изложени на светлина, колкото и слаба да е тя, затворените клепачи не могат да я изолират. Оптичният нерв изпраща сигнали до хипокампуса, който регулира биологичния ни часовник. Тялото не се отпуска напълно и не достига до състоянието на дълбок сън. Това пречи на работата на епифизита, която не може да произведе достатъчно мелатонин. За пълноценна почивка изолирайте всички източници на светлина – затваряйте вратата на спалнята и изнесете от нея всички уреди, които светят, дори малко.

Премахването на техниката от спалнята има и друг съществен бонус. Уредите излъчват електромагнитни полета, които пречат на дейността на хипофизната и епифизната жлези. Ако е невъзможно да оставите телефона и лаптопа си в друга стая, можете да се сдобиете с EMF протектор, който ще неутрализира вредните електромагнитни лъчения.

Друг важен фактор за добрия сън е топлината. Поддържайте оптимална температура от 22 градуса в стаята,в  която спите. По-топла или по-студена спалня може да предизвика нарушения в съня. Докато спим температурата на тялото пада до най-ниската възможна, за да може то да съхрани енергия. Ето защо учените смятат, че по-хладната спалня предоставя по-добри условия за почивка, тъй като е в синхрон с естествените телесни процеси.

Не на последно място, използвайте спалнята по предназначение. Ако сте свикнали да гледате телевизия или да работите от леглото, може да срещнете психологически трудности да се отпуснете и да заспите. Нека спалнята ви служи само за почивка – така си гарантирате, че ще бъдете пълноценни в другите дейности, които извършвате през деня.

Подготовката е важна, ако страдате от безсъние

Тялото е система, която работи оптимално, когато има установен ритъм. Това важи с изключителна сила за съня. Старайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер. Изградете си малък вечерен ритуал, който да ви подготвя физически и психически за предстоящата почивка. Той може да включва практични неща като хигиенни навици и обличане на удобни дрехи, както и използване на етерични масла, които подобряват съня, кратка релаксация или успокояващ самомасаж. Ако денят ви е бил натоварен, добра идея е да опишете преживяванията си на лист – по този начин освобождавате натрупаното физическо и ментално напрежение и позволявате на организма да се отпусне по-пълноценно.

Общи напътствия за по-добър сън

Цялостния ни начин на живот и ежедневните ни избори могат да окажат огромно влияние върху качеството на съня ни. Употребата на лекарства, кофеин, алкохол и тютюн имат доказано негативно въздействие върху способността на организма да се отпуска и регенерира пълноценно. Опитвайте се да избягвате употребата им, особено във вечерните часове.

Липсата на физическа активност също може да предизвика нарушения в съня. Ето защо е важно да се движим редовно – ежедневна 20-минутна разходка обикновено е напълно достатъчна, за да спим по-спокойно. Внимавайте обаче физическата активност да не е прекалено близо до времето ви за сън. Спортът 2 часа до 30 минути преди лягане може да активира нервната система и да затрудни заспиването.

Ако тези техники не помогнат, проверете дейността на жлезите с вътрешна секреция – особено на надбъбречните, които произвеждат адреналин. Възможно е тялото да не може да синтезира достатъчно мелатонин – в такъв случай подходяща добавка може да подпомогне епифизината жлеза и да реши проблема. Последен, но не и по важност фактор за производството на хромони, е състоянието на перименопауза или активна фаза на менопауза. Ако това е причината за нарушения ви сън, най-добре е да се посъветвате с експерт.

Добрият сън е сбор от множество елементи – храната и напитките, които консумираме, нивата ни на стрес, ежедневните ни избори. Нека бъдем осъзнати на какви влияния излагаме тялото си и с какво гориво го захранваме.

Източници: Want a Good Night's Sleep? Then Never Do These Things Before Bed

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ