ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Летни съвети за здраво сърце

Летните месеци са време за пътувания, семейни пикници, излети в планината, къмпингуване на море и изобщо повишена активност на открито, която обаче в комбинация с горещото време може да доведе до претоварване на сърцето и предпоставка към инфаркт, особено при по-възрастните хора.

За да предпазим сърцето през лятото е необходимо да се предпазваме добре от жегата, носейки слънчеви очила и свободни светли дрехи. В часовете между 11 до 15 ч. следобед е добре да стоим настрана от всякаква интензивна физическа дейност, тъй като тогава слънцето е най-силно и се натоварва сърцето, водейки до слънчев или топлинен удар.

Бъдете винаги добре хидратирани. Винаги пийте вода преди, по време и след физическа активност. Избягвайте тежките храни, богати на мазнини и протеини, които заменете с обилно количество сурови растителни храни, които ще ви държат хидратирани: диня, праскови, пъпеши, портокали, малини, а към салатите добавяйте краставица и свежа мента.

Фибрите също са изключително важни за доброто функциониране на сърдечносъдовата система, а те се набавят изключително от растителната храна. Да си набавяме достатъчно фибри обаче не е никак трудно, просто трябва да ядем цели растителни храни като плодове, зеленчуци и зърнени. Минималното препоръчително количество фибри е 30 г на ден.

Избягвайте алкохола, цигарите и кафето, които могат допълнително да ви дехидратират и натоварят работата на сърцето. Солта също е добре да се избягва, тъй като води до задържане на вода в организма, повишава кръвното налягане и натоварва сърдечносъдовата система.

Някои минерали, като калий също са жизненоважни за добрата работа на нашето сърце, а през лятото най-добрия начин да се заредим с достатъчно калий от храната са бананите. Препоръчваме ви един много лесен бананов сладолед, който може да ядете практически всеки ден. За целта обелваме кожата на бананите и ги замразяваме във фризера. След това просто ги пускаме в блендера с няколко фурми и любимите ни плодчета: малини, къпини и боровинки.

Другите храни, които биха помогнали на нашето сърце са храните богати на есенциалните Омега-3, 6 и 9 мастни аминокиселини. Това са авокадо, сусам, тиквено семе и маслата от коноп, лен, мощното масло от крил и супер храни като асай бери. Освен да подпомагат работата на сърцето, незаменимите мастни аминокиселини са жизнено важни за концентрацията, добрата памет и запазване на свеж ум дори в най-горещите дни.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ