ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Липозомален Витамин D: ползите на слънчевия витамин в тази форма

Витамин D е известен като 'слънчевият витамин', тъй като излагането на слънце активира синтеза на холекалциферол в кожата. Въпреки това, много хора живеят в части на света, където хладно, облачно време и ъгълът, от който слънчевата светлина попада в атмосферата, означава по-малко витамин D, синтезиран през кожата. 

Освен това, през зимата сме изложени на значително по-малко време прекарано под слънчевите лъчи. Това допринася за недостиг на Витамин D, който ни е жизненоважен за хормоналния баланс, подкрепа на имунитета, костната плътност, пълноценния сън и още много функции.

А защо липозомален Витамин D? Това е иновативна форма на изкуствено-създадени структури (мехурчета) на липидна основа, които подсигуряват запазването на активните съставки непокътнати, преди да достигнат до целевите клетки. Има и още много важни предимства на липозомалната технология, с които ще ви запознаем в статията.

Какво е липозома?

Липозомите са описани за първи път през 1965 г. и скоро след това са приложени като метод за доставяне на различни вещества до човешки клетки. Лекарства, ваксини и витамини са няколко примера за вещества, доставяни чрез липозомалната форма. 

Липозомите всъщност са предпочитан метод за доставяне, тъй като те могат да носят както хидрофилни, така и хидрофобни агенти, и да ги предпазват от метаболизиране, преди да достигнат целевите клетки.

От гледна точка на структура, липозомата е сферична везикула или мехурче с фосфолипиден двоен слой или външно покритие с два мастни слоя. Липидният двоен слой е същата структура, от която са направени нашите клетъчни мембрани. Клетъчната мембрана е външното покритие на животинска или човешка клетка. Липозомната везикула може да бъде пълна с лекарства, витамини и други съставки. В случая на Липозомален Витамин D липозомите пренасят слънчевия витамин под формата на холекалциферол. Само две впръсквания дневно осигуряват нужното количество  холекалциферол, който преминава през лигавицата на устната кухина и стига до кръвообращението. 

Какви са ползите от липозомите?

Има няколко важни предимства от доставянето на витамин, ваксина или лекарство чрез липозома, които със сигурност е добре да познавате.

Най-важната полза е способността за насочване към определени клетки в тялото за доставяне на капсулирания материал. Това може да се постигне по два начина. Първият начин е чрез пасивно насочване, при което характеристиките на липозомата могат да бъдат променени, така че когато влезе в контакт с желаната клетка, тя лесно може да бъде погълната и съдържанието да бъде освободено в клетката-мишена. Общи характеристики като мекота, размер и хидрофобност или хидрофилност могат да бъдат променени при пасивно насочване.

Вторият начин, по който една липозома може да бъде проектирана да насочва към определени клетки в тялото, е чрез активно насочване. При активно насочване целевата клетка се разпознава по-конкретно на молекулярно ниво. Това се прави чрез създаване на специфично място за разпознаване върху липозомната повърхност, което ще взаимодейства с рецептор на мембраната на целевата клетка.

Независимо дали чрез активно или пасивно насочване, след като липозомата и целевата клетка влязат в контакт, липозомата ще се прилепи към повърхността на целевата клетка. След като се свържат, липозомата се приема в клетката и се усвоява от ензими в клетката. Веществото, като витамин или лекарство, след това се разпределя във вътрешната структура на клетката. След това субстанцията е вътре в клетката-мишена и може да изпълнява или подпомага предвидената си функция и предназначение за клетката-мишена.

По същия начин след като липозомите доставят витамин D на клетките ви, той започва да действа за поддържане серумните нива на калций и фосфор, хормонален баланс и дентално здраве.

Доставянето на витамини и лекарства чрез липозоми също има полза от намаляване на нежеланите токсични странични ефекти и повишаване ефикасността на провеждано лечение. Както ще видите в описанието на нашия липозомален витамин D, той е напълно биоразградим продукт и не отделя опасни отпадни продукти в организма. Освен това не съдържа животински алергени или алергени като глутен, соя и яйца. 

Ключовите ползи на липозомите пред другите форми на доставяне на активни вещества могат да се обобщят в няколко изречения:

  1. Предпазват от суровата среда на стомашно-чревния тракт и увеличават оралното приемане и абсорбция
  2. Осигуряват превъзходна стабилност на активните съставки, което позволява по-висока абсорбция и по-голяма ефикасност
  3. Времето на дозата не изисква придружаване или изключване на храна, тъй като абсорбцията чрез липозома избягва храносмилателните процеси
  4. Осигурява по-голям хранителен товар на частица
  5. Дозата се освобождава бавно, така че нивото на концентрация на добавката може да остане сравнително постоянно в тялото

Липозомален Витамин D: ползите на слънчевия витамин в тази форма

Липозомният витамин D е по-добре защитен срещу окисление и разграждане, отколкото този в хапчетата или таблетките, и следователно предоставя своите предимства по-ефикасно и ефективно. Тези ползи се засилват, когато витамин D се приема заедно с витамин K2, хранително вещество, което синергично се сдвоява с витамин D, за да поддържа здравината и развитието на костите. 

Витамин К е друго мастноразтворимо хранително вещество, най-известно с ролята си в съсирването на кръвта. Той действа синергично с витамин D, за да улесни метаболизма на калция. Има две основни форми на витамин К - витамин К1 се намира предимно в растителни храни като тъмнолистни зеленчуци. За разлика от тях, витамин К2 е семейство от съединения, открити главно в животински източници и ферментирали храни.

Както споменахме по-рано, витамин D поддържа адекватни нива на калций в кръвта, като подобрява усвояването му, премествайки калций от костите, ако няма достатъчно диетичен калций. Витамин К насочва калция там, където трябва да отиде. Той активира остеокалцина - протеин, който сигнализира за натрупването на калций в зъби и кости, и матричен GLA протеин, който предотвратява натрупването на калций в меките тъкани като кръвоносните съдове. 

Затова суплементирането на витамин D заедно с витамин K е още една необходима стъпка за осигуряване на оптимални здравни ползи. Тази комбинация може да откриете в друг наш продукт Акти К2.

Липозомният витамин D също е по-бионаличен от традиционния витамин D. Освен това, подобно на витамин С, витамин D е необходим за добро имунно здраве. С липозомната технология витамин D се свързва лесно с клетъчните мембрани, позволявайки на витамина да бъде доставен вътреклетъчно за по-добро усвояване и бионаличност. Колкото по-висока е бионаличността на дадено активно вещество, толкова по-голям е ефектът върху организма.

Осигурявайки на тялото слънчевия витамин по най-добрия начин, ще се радвате на още ползи за здравето, сред които:

  1. Подобряване на имунната функция - Витамин D също е добре известен с поддържането на цялостното имунно здраве и е доказано, че намалява риска от автоимунни проблеми и сезонни инфекции.
  2. Анти-ейдж ефект върху кожата - Витамин D3 е ефективно защитно вещество за кожата за предотвратяване на фотостареенето, установено в проучвания с животни. В публикацията “Liposomal Vitamin D3 as an Anti-aging Agent for the Skin” се разглеждат липозоми, които са използвани като носител за доставяне на витамин D3 за подобряване на стабилността и лечебния ефект. Оценени и сравнени са няколко критерия при двете форми - липозомален Витамин D и маслен разтвор на витамин D. 
  3. Помага за поддържане на нормална мускулна функция и здрави стави.
  4. Витамин D играе роля и в процеса на делене на клетките.

В случай, че искате най-доброто за здравето си, липозомалният витамин D3 е отлично решение за подобрена абсорбция и оптимални резултати. Всяка клетка в тялото ви се нуждае от витамин D за оптимално благосъстояние, затова не лишавайте организма си от този важен витамин. Тъй като дефицитът на витамин D е често срещан, помислете за тестване на серумните нива на витамин D преди започване на прием на суплемент. 

Използвани източници 

Bi, Y., Xia, H., Li, L., Lee, R. J., Xie, J., Liu, Z., Qiu, Z., & Teng, L. (2019). Liposomal Vitamin D3 as an Anti-aging Agent for the Skin. Pharmaceutics, 11(7), 311. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics11070311

 Wang, T. J., Pencina, M. J., Booth, S. L., Jacques, P. F., Ingelsson, E., Lanier, K., Benjamin, E. J., D'Agostino, R. B., Wolf, M., & Vasan, R. S. (2008). Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation, 117(4), 503–511. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.107.706127 

 van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017). The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. International journal of endocrinology, 2017, 7454376. https://doi.org/10.1155/2017/7454376 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ