ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лош холестерол - как да се справим с него

Преди време разгледахме двете страни на холестерола в друга подробна статия, а днес се спираме на LDL или така наречения лош холестерол и начините за понижаването му.

Холестеролът е представител на липидите, който няма специфична енергийна функция. От него се синтезират кортизон, алдостерон, кортикостерон, мъжките и женските полови хормомни и други активни вещества. За лош холестерол говорим тогава, когато нивата му станат прекалено високи и започне да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Тези процеси обаче са обратими в начален стадий. В кръвта е налице специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания лош холестерол с добрия, за да го върне към черния дроб.

Кога обаче може да имаме проблеми, придружени от лош холестерол?

Какво разбираме под лош холестерол

Наричан още LDL, той има роля за пренасяне на холестерол от черния дроб до тъканите и кръвта. Може да настъпи леко объркване поради това, че се нарича лош холестерол, но той всъщност има изключително важна роля в организма.

Закачайки се за стените на кръвоносните съдове, той се опитва да ги предпази. Ако настъпи окисляване, то възниква риск от атеросклероза, но това не е възможно при здрав организъм. Тази ситуация с участието на високия лош холестерол се получава при някои заболявания като диабет с цел да предпази организма.

Ако имате висок лош холестерол, то това е в резултат на заболяване, защото го произвеждате със защитна цел. Обикновено високите му нива в кръвта са сигнал за проблеми с обмяната на веществата, а това състояние се нарича хиперхолестеролемия.

За установяване на нивата на лош холестерол и на добър е препоръчително да се проверяват на всеки 6 месеца чрез липиден профил дали всичко е в норма. В първата статия ще откриете референтните стойности за различни възрастови групи.

От какво зависят стойностите лош холестерол

За да се стигне до високи стойности, то най-вероятно сте забравили за следните неблагоприятни фактори:

  • Наследственост – до известна степен има генетична обусловеност за скоростта на натрупване и изхвърляне на лош холестерол
  • Възрастови промени – след 20-годишна възраст нивата на холестерол започват да нарастват
  • Консумация на храни от животински произход – кашкавал, сирене, прясно мляко
  • Консумация на храни с транс мазнини – те значително увеличават стойностите му
  • Затлъстяване и липса на двигателна активност – и двете се свързват пряко със завишените стойности

Някои заболявания могат да увеличат нивата му – захарен диабет, бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм и други. Ако сте диагностицирани с някое от тях, то трябва да проверявате редовно нивата си на добър и лош холестерол в кръвта.

Как да се справим с високи нива лош холестерол

С изследване ще се установят нивата и лекуващият лекар ще определи какъв вид лекарства са ви необходими. Основни фактори, които се вземат под внимание за понижаване на лош холестерол са:

  • Кръвно-липиден профил
  • Риск от сърдечно-съдови заболявания и наследственост
  • Общо здравословно състояние към момента на изследване

Рафинираните въглехидрати и фруктозата са другите виновници за лош холестерол и могат да причинят други здравословни проблеми. Те в никакъв случай не трябва да присъстват в менюто на здравословно хранещ се човек.

Ако искате да отстраните причините за висок лош холестерол, започнете от чинията си. Ограничете тлъстите меса, пълномаслените млечни продукти и яйцата. Всички продукти с хидрогенирани растителни масла също трябва да се премахнат от менюто.

Вместо тях се препоръчва консумация на естествени растителни и животински мазнини без транс мастни киселини. Това са зехтин, краве масло, свинска мас. Те са изградени от късоверижни и ненаситени мазнини и са полезни за човека.

Яжте повече зеленчуци, пълнозърнести храни и варива, които съдържат фибри и спомагат за намаляване на установения лош холестерол.

Хранителните добавки, които ще ви помогнат в мисията за намаляване нивата лош холестерол, са Холестерол Контрол и Пектин Херб.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ