ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Лятото е най-неподходящото време за подуване

С увереност можем да кажем, че за много хора лятото е най-очакваният сезон в годината. Причините за това са много – тогава има повече слънце, светлата част от деня е по-продължителна, а това е предпоставка за по-приятно и вълнуващо прекарване на часовете след работа. Разбира се, лятото е и основният сезон, в който използваме платения си годишен отпуск.

Уви, топлите месеци в годината се свързват и с не толкова приятни явления – именно тогава се отключват редица здравословни неразположения. Част от тях са свързани с нарушения във водно-солевия баланс в организма ни. Можете да разпознаете проблема по това, че в горещото време обувките ви отесняват, пръстите и лицето ви се подуват, след консумация на определени храни чувствате, че коремът ви е подут и т.н. Често подуването е съпроводено с усещане за стягане в засегнатата област. Освен това кожата над подутата зона е стегната, лъскава и при натискане с пръст се образува вдлъбнатина.

Едемът, както гласи медицинският термин при задържане на течности в организма ни, представлява застояване на течности в пространствата между клетките и по-често засяга женската половина на човечеството. Подуването на краката например е ежемесечно неразположение при дамите, свързано с менструалния цикъл. Бременните жени също често страдат от задържане на течности.

Причините за едема могат да са най-безобидни, но също така и сигнал за сериозно заболяване. Освен прекаляването със солта, през лятото честа причина за отичането на краката е например дехидратацията. Горещото време, съпътствано от повишено отделяне на пот, може да провокира организма да пази водата в тялото, тъй като не му доставяте достатъчно количество в течение на деня. Дехидратирането може да бъде съпроводено и от неприятни симптоми, като безсъние, главоболие, мускулни спазми, умора, запек, проблеми с кръвното налягане, подуване на корема, образуване на камъни в бъбреците и т.н. За да избегнете тези неразположения в слънчевите и весели летни дни, трябва да се въоръжите с план за противодействие.

Съветът на специалистите е като начало да регулирате ежедневния прием на вода – поне 1,5–2 литра. Към течностите можете да добавите и студени супи, чайове и сокове, а в списъка на противопоказните напитки са газираните и алкохолните. Втората стъпка е да обърнете внимание на приема на сол. Напълно вероятно е да прекалявате със солените храни! В този случай ограничете солта и заложете на храни, които имат диуретично действие – краставици, дини и пъпеши. За да се предпазите от едем, препоръчително е да изключите от хранителното си меню всички храни, които са алергени. Освен това ограничете яденето на пържени храни, шоколад и животински мазнини. Мазнините в храните затрудняват работата на важни органи, като черния дроб, бъбреците и панкреаса. Добър приятел през летните месеци са редовните физически натоварвания – те са естествен диуретик, който стимулира циркулацията на кръвта и кислорода в тялото. Движението е ключът към избягването на друга потенциална причина за отичането на краката – обездвижването. Подуването на краката е типично явление при топло време и при рязък преход от по-хладен към по-топъл климат. В случай че срещате именно такъв проблем, съветваме ви всяка вечер да вдигате краката си на високо за 20-ина минути, да избягвате прегряване и да се храните балансирано, като наблягате на консумацията на зеленчуци и плодове. Има случаи, в които се препоръчва носенето на специален клин.

Причина за подуването на краката може да бъде и прекаленото физическо натоварване през деня. Жертва на задържането на течности стават активни хора, които прекарват много време навън и извършват тежка физическа дейност. За да регулирате водния баланс в организма си в този случай, следвайте посочените дотук съвети и задължително правете почивки. Всяко нещо без мярка подлага на риск здравето Ви.

Кога да се обърнете към лекар?

Във всички случаи, в които усещате, че не можете да се справите с проблема. Ако освен оток изпитвате болка, се налага консултация със специалист.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ