ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магне Треонат - иновативна хелатна форма на магнезий за всеки

Магнезият е минерал, който е от съществено значение за оптималното здраве и благосъстояние на всеки човек. За съжаление, статистиката показва, че големи популации по света имат дефицит на това жизненоважно хранително вещество. Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че около 75% от възрастните не получават препоръчителния дневен прием на магнезий. Тази тревожна тенденция е причина за безпокойство, като се има предвид, че магнезият играе решаваща роля в много от функциите на тялото, критични за човешкото здраве.

Дефицитът на магнезий може да причини широк спектър от негативни последици за здравето. Те могат да включват умора, мускулни крампи, безпокойство, раздразнителност и дори сърдечни заболявания. Ето защо не е чудно, че трябва да помислим за добавянето на повече източници на магнезий в диетата ни. Другият източник може да са суплементите, но важно е да разберете, че не всички магнезиеви добавки са еднакви.

На пазара има различни видове магнезиеви добавки, като най-често срещаните форми са магнезиев глицинат, магнезиев цитрат, магнезиев оксид и магнезиев треонат. Днес на фокус ще бъде последната форма, която се съдържа в иновативната хранителна добавка Магне Треонат

Какво представлява магнезият?

Магнезият е жизненоважен минерал, който играе решаваща роля в много от функциите на нашето тяло, включително регулиране на нервната и мускулната функция, поддържане на здрава имунна система и регулиране на нивата на кръвната захар.

Ползи от магнезия за здравето

Получаването на достатъчно магнезий във Вашата диета е свързано с различни ползи за здравето, включително подобрено здраве на сърцето, намалено възпаление, намалени симптоми на тревожност и подобрено качество на съня. 

Източници на магнезий

Магнезият може да се намери в много различни храни, включително зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и бобови растения. Някои източници на богати на магнезий храни включват спанак, бадеми, тиквени семки, черен боб и киноа. 

Симптоми на магнезиев дефицит

Ако не приемате достатъчно магнезий в диетата си, може да изпитате симптоми като мускулни крампи, синдром на неспокойните крака  (Restless leg syndrome- RLS) или синдром на Wittmaack-Ekbom, умора, тревожност и затруднено заспиване.

Хелатиран магнезий - какво е това?

Хелатният магнезий е вид магнезиева добавка, която е свързана с аминокиселина за подобряване на усвояването в тялото. Тази форма на магнезий често се рекламира заради способността си да увеличава бионаличността, което означава, че повече от добавката се абсорбира от тялото и се използва.

Хелатният магнезий обикновено се счита за по-ефективен от други форми на магнезий, като магнезиев оксид или магнезиев цитрат. Това е така, защото е по-лесен за усвояване и използване от тялото.

Има два основни вида хелатни магнезиеви добавки: магнезиев глицинат и магнезиев L-треонат. Магнезиевият глицинат е отличен избор за насърчаване на спокоен сън, докато магнезиевият L-треонат е по-добър за здравето на мозъка и фокуса.

Магнезиевият L-треонат (MgT) е форма на магнезий, за която е доказано, че преминава ефективно кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че подобрява когнитивното функциониране и паметта. Тази форма на магнезий е сравнително нова. За първи път е синтезиран през 2010 г. от екип от изследователи в MIT.

MgT се създава чрез комбинация от магнезий и L-треонова киселина. L-треоновата киселина е естествена захарна киселина, която се извлича от витамин С. Смята се, че играе основна роля в усвояването на магнезий от мозъка, тъй като е в състояние лесно да премине кръвно-мозъчната бариера. Това означава, че когато MgT се консумира под формата на добавка, той може лесно да достигне до мозъка, където е най-необходим, без много пречки.

Смята се, че MgT е полезен за хора с неврологични заболявания, като Алцхаймер, деменция и множествена склероза. Изследванията показват, че MgT може да подобри припомнянето и когнитивната функция при възрастни хора. Освен това е доказано, че облекчава симптомите на тревожност, депресия и ADHD.

Източници на MgT включват добавки, които се предлагат под формата на капсули или на прах. Важно е да се отбележи, че MgT не се среща често в естествените храни, което означава, че не може да бъде получен само чрез диета. Количеството MgT в диетата може да не е достатъчно за оптимална мозъчна дейност. Следователно допълването с продукти, които съдържат MgT, е оптимален начин да си набавите именно тази форма.

Също така е важно да се отбележи, че приемането на твърде много магнезий може да причини някои странични ефекти, като диария, гадене и спазми. Ето защо е изключително важно да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на каквато и да е добавка с магнезий, включително MgT, за да определи правилната доза за Вас. 

В заключение, MgT е силно биодостъпна форма на магнезий, която може да подобри когнитивната функция, поддържането на паметта и да намали симптомите на неврологични разстройства. Въпреки че не се среща често в естествените храни, той е леснодостъпен под формата на добавка. Ако обмисляте да приемате MgT добавки за каквото и да е здравословно състояние, важно е да се консултирате с Вашия лекар, за да определи подходящата доза за Вас.

В Магне Треонат се съдържа най-лесната за усвояване форма магнезиев глицинат, която подпомага осигуряването на оптимално количество магнезий. Всяка веге капсула осигурява 500 мг. от активната съставка, а приемът е 2 капсули на ден.

Използвани източници

1. Simental-Mendía, L. E., Sahebkar, A., Rodríguez-Morán, M., & Guerrero-Romero, F. (2018). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of magnesium supplementation on insulin sensitivity and glucose control. Pharmacological Research, 128, 210-217. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2017.10.010

2. Boyle, N. B., Lawton, C., & Dye, L. (2016). The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress-A systematic review. Nutrients, 8(12), 142. https://doi.org/10.3390/nu8120842

3. Schwalfenberg, G. K., & Genuis, S. J. (2017). The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica, 2017, 1-14. https://doi.org/10.1155/2017/4179326

4. Verma, H., & Garg, R. (2018). Effect of magnesium supplementation on type 2 diabetes associated cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 31(6), 757-777. https://doi.org/10.1111/jhn.12569

5. Zhang, X., Li, Y., Del Gobbo, L. C., Rosanoff, A., Wang, J., & Zhang, W. (2016). Effects of magnesium supplementation on blood pressure: A meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials. Hypertension, 68(2), 324-333. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.116.07664

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ