ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бременна съм, дайте ми магнезий!

Човешкият организъм не произвежда сам микроелемента магнезий – следователно единственият начин да си набавите ежедневната норма от него е да консумирате редовно храни, богати на магнезий, и/или да приемате хранителни добавки.

Изпитва ли организмът ви недостиг от минерала? Няколко признака сочат, че имате нужда от повече магнезий:

  • гадене, повръщане и загуба на апетит;
  • бързо настъпваща умора, слабост на тялото и проблеми със съня;
  • мускулни спазми;
  • проблеми с паметта;
  • депресия;
  • усещане за студ, без да са налице обективни причини за това.

Бременна съм, от колко магнезий се нуждаем аз и бъдещото ми дете?

Всеки човек в зависимост от начина си на живот и теглото си има нужда от различно количество магнезий на ден. Жените, които са бременни, е препоръчително да приемат повече магнезий. Дневно бременните жени на възраст под и на 18 години имат нужда от 400 мг, на 19–30 г. – 350 мг, а около и над 35-годишна възраст – 360 мг.

Защо да обърнете внимание на магнезия в храната?

Някои наричат този минерал „женски”. Причината е, че играе важна роля в женския организъм и притежава свойството да облекчава редица състояния – нервност, потиснатост, болки в корема, напрегнати гърди, симптоми на ПМС, бърза умора и други. Конкретно по време на бременността магнезият е ключов елемент, който гарантира, че детето ви ще бъде износено до термина. Това не е единствената причина лекарите да препоръчват през бременността да се обърне повече внимание на магнезия. Доказано е, че елементът с номер 12 в Менделеевата таблица е важен за оптималното функциониране на нервната и мускулната система. Наличието на достатъчно количество магнезий в организма на бременната жена предотвратява прееклампсия, проблеми с растежа на плода и малформации, а също така проблеми с кръвната захар и прословутите схващания на краката, застигащи много жени по време на бременността. Същевременно магнезият се грижи за изграждането на здрави кости и зъби на плода.

Накратко, магнезият е наричан „женски” минерал, защото наличието му в организма на жената е важно за овулацията и зачеването, през бременността осигурява безпроблемно износване на плода, а по време на кърменето нуждите на организма от него отново са повишени. В периода след раждането оптималните нива на магнезий в тялото на младата майка спомагат за преодоляването на умората и стреса. На по-късен етап магнезият помага отново на жената, като намалява негативните ефекти от менопаузата.

На кои храни да наблегнем във всекидневното си меню?

Специалистите по здравословно хранене посочват много храни, които са богати на магнезий. Той присъства в пълнозърнестите храни, някои видове риби, зелени салати и бобови култури. Препоръчваме ви да ядете редовно тиквени и слънчогледови семки, сьомга, кафяв ориз, печени бадеми и кашу, черен боб, печени картофи с кората и обезмаслено кисело мляко.

Какъв магнезий да приемаме?

Магнезият, заедно с натрия, калция и калия, е един от четирите елемента необходими за оптималното функциониране на човешкия организъм. Научно доказано е, че едва 30-40% от приетия с храната магнезий се усвояват от тялото ни. Един от утвърдените във времето начини да се отговори на повишената потребност на бременните жени от магнезий е да се приемат хранителни добавки, включващи магнезий, или пък добавката течен морски магнезий. Предимството на извлечения от морската вода магнезий е, че усвояването му от организма е много по-добро и не причинява дразнение на стомашно-чревния тракт, което е често срещана странична реакция при таблетните форми.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ