ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магнезий - а вие предполагате ли колко специален е той?

Магнезият е един от най-ценните микроелементи, които всеки един от нас трябва да си набавя всеки ден  -  чрез храна и хранителни добавки. Магнезият участва като помощен елемeнт в повече от 300 ензимни системи, които регулират различни биохимични реакции в организма като синтеза на протеини, трансмисията на нервни импулси, функционалността на мускулите, контрола на кръвната захар и кръвното налягане, както и много други. Микроелементът магнезий е необходим за развитието на костната система, синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта глутатион. Наред с това той участва в преноса на калциеви и калиеви йони през мембраните на клетките. Този процес е важен за насочването на нервните импулси, контракциите на мускулите и нормалния ритъм на сърцето.

Интересен факт е, че той е вторият по изобилие микроелемент в морската вода (след натрия).

Симптоми при дефицит на магнезий.

Ако хипотетично съберем всичкия магнезий от организма на едно място, той ще се равнява на около 25 грама. Той се съсредоточава най-много в костите и органите на човешкото тяло, като по този начин пряко подпомага работата на множество системи. За всеки възрастен са необходими между 200 и 300 мг магнезий на ден. Ако изпитвате симптоми като мускулни спазми, тревожност и неспокойствие, умора и отпадналост, безсъние или непълноценен сън, липса на апетит, главоболия,  вероятно Вие се нуждаете от повече магнезий в ежедневието си. В тандем с витамин В6, той върши чудеса при борбата със стреса. Това е първата комбинация, която често хората пренебрегват и се насочват неоснователно към по-агресивни медикаменти.

Какво трябва да знаем за работата на магнезия?

Лесно е да се заключи, че ако припознавате като свои част от изброените симптоми, би било логично и достатъчно да се съсредоточите върху консумацията на храни, богати на магнезий, или директно да го приемате чрез хранителни добавки. Но е много важно да сте наясно, че магнезият винаги играе в един и същи отбор с витамин D3, витамин К2 и калций. Съотношението между тези четири нутриента е много по-съществено, отколкото конкретното им количество.

Прекалените количества калций, които не са съобразени с количествата на магнезий, водят до сърдечно-съдови проблеми и усложнения. Работата на магнезия е да участва в регулацията на нервната система и когато той не е достатъчен, се зачестяват мускулните спазми. Калцият, от своя страна, допълнително кара мускулите да се свиват. Това двойно мускулно напрежение директно влияе на сърцето, защото както добре знаем - то е мускул, който постоянно се свива и отпуска, за да изпомпва кръв до всяка част на тялото. Най-доброто съотношение между калций и магнезий е 1:1.

Витамин К2 и магнезият допълват действията си. Витамин К2 отговаря за съсирването на кръвта, здравето на опорно-двигателната система и регулира правилното натрупване на калция – именно върху костната структура. Магнезият намалява кръвното налягане и отпуска мускулатурата. Именно поради тази причина, ако приемате витамин D3 и калций под формата на хранителна добавка, без да увеличите приема на витамин К2 и магнезий, резултатът би бил следния: излишното количество от витамин D3 и калций ще започне да се натрупва, но на неправилните места. И по-точно: по меките тъкани. Процес, който още се нарича и „калцифициране“.

Нутриентите магнезий и калций са важни за сърцето.

Какво обаче прави магнезият още по-специален?

Микроелементът магнезий е чудесен помощник в поддръжката на множество системи в тялото. Но нека обърнем внимание за какво по-конкретно би могъл да ни бъде верен партньор:

#1 За по-добър сън и здрави нерви

Магнезият не само релаксира нервната система, а оттам и цялата мускулатура. Той е и ключов за функцията на сигналното вещество GABA, като увеличава нивата му в мозъка. GABA е естественото успокоително на организма. Неговото действие е обратно по знак на катехоламините адреналин, норадреналин и допамин, които възбуждат нервната система при стрес. Най-безопасната и ефективна рецепта за сън е 200-300 мг магнезий преди сън. Все още ли мислите, че мелатонинът е най-добрият Ви приятел в борбата с безсънието?

#2 За здраво сърце

Недостигът на магнезий води до мускулно напрежение и спазми. Ако към това добавим и завишен прием на калций, картината би била неприемлива за сърцето Ви. Освен това магнезият играе ролята и на електролит – също както микроелементите натрий и калий. Електролитите пренасят електрически импулси в тялото, за да могат да се осъществяват всички жизненоважни процеси в него. Без тях сърцето не би могло да изпомпва кръв, а мозъкът – да функционира.

#3 За по-щастливи и спокойни женски дни

Множество изследвания показват, че приемът на магнезий намалява интензитета на състояния като главоболие, гадене, запек, замайване, неконтролируем глад, болки в корема, болки и подуване на гърдите, депресивни състояния и тревожност, раздразнение. Магнезият повлиява положително нивата на серотонин и най-важното: не притежава страничните ефекти на познатите антидепресанти и други медикаменти.

Искате по-добро здраве за себе си? Започнете с набавянето на оптимални количества магнезий.

Спокойният ум дава вътрешна сила и увереност, а това е ключът към по-доброто здраве.

                Далай Лама

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ