ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магнезий - есенциалният минерал против стрес

Един невероятно значим и важен елемент за всички процеси в тялото, минералът магнезий произвежда голямо количество енергия за клетките ни, което ги поддържа живи и действащи.

Неговата роля се проявява в регенерирането, енергийния метаболизъм и влияе върху качеството на съня. Ако приемате достатъчно магнезий с храната, ще регулирате теглото и апетита си по-лесно, а сънят ви ще бъде спокоен и продължителен.

Какво друго знаем за героя с име магнезий?

Елементът магнезий – да разберем повече за него

Кола, кафе, чай или енергийна напитка ? Не, това няма да помогне срещу хроничната умора, която ви обхваща поради липса на магнезий. Той неслучайно се нарича антистресов, защото спомага за регулиране силата на реакция към даден външен агресор – шум, студ или друг негативен дразнител.

Когато нивата на магнезий в организма са понижени, се задълбочават реакциите в посока чувствителност и нервност, а това може да доведе до изтощение и отпадналост. Минералът магнезий участва в много ензимни реакции и е един от най-значимите кофактори в организма, като това го поставя сред най-важните елементи за вашето здраве.

Някои хора го наричат тайната на дълголетието и с основание – той служи за поддържане на нормални мускулни и нервни функции. За да има пълна хармония във вашия организъм, уверете се, че си набавяте достатъчно магнезий. Значително количество от него се отделя чрез потенето.

В медицински изследвания е установено, че около 75% от хората в даден период от живота си страдат от дефицит на магнезий. Това лесно може да бъде поправено с хранителна добавка или с консумация на храни, богати на магнезий.

Той участва активно в синтезирането на белтък, мазнини и някои киселини, за отпускането на мускулите, тяхната гъвкавост и устойчивост на натоварване. Затова той е изключително важен за трениращите и активно спортуващи хора.

При кои други случаи има по-голяма нужда от магнезий?

Състояния на повишена нужда от магнезий

Мили дами, по време на бременност нивото на магнезий спада значително и това не е добре за вас. Затова е важно да си го набавите под друга форма, защото той може да улесни предстоящия процес на раждане – с по-голяма устойчивост на стрес.

Освен това, кърменето е предпоставка за загуба на магнезий, като отново е важно да си осигурите прием, за да наваксате с количеството.

Подрастващите също се нуждаят от него за растеж на костите, добра мозъчна дейност и изграждане на мускулите.

Как  може да разберете дали ви липсва магнезий? Много лесно – ако изпитвате някои от следните симптоми:

 • Загуба на апетит;
 • Повръщане;
 • Постоянна умора;
 • Слабост и отслабена имунна система.

Основните причини, които водят до магнезиев недостиг, са консумация на рафинирани храни, използване на инсектициди и химикали, както и термичната обработка на храните.

Някои болестни състояния и синдроми като болест на Крон също могат да бъдат предразполагащи поради отслабени възможности за усвояване на магнезий. Лица с бъбречни проблеми и диабет също попадат в групата на потенциално засегнати от липса на минерала.

Има и лекарства, които въздействат върху абсорбирането на елемента – гентамицин и някои други антибиотици, диуретици и други.

Не на последно място, възрастните хора изпитват остър недостиг на магнезий основно поради това, че при тях повечето процеси вече се извършват по-бавно и трудно.

Но стига с тези предположения – да преминем към решения на проблема. Както при много други дефицити, и тук храната е първият и най-добър помощник в борбата за по-добро здраве и дълголетие.

Хранителни източници на магнезий

Продуктите, от които може да си набавите магнезий и да използвате за приготвяне на ястия, са доста разнообразни. Ето ги и тях:

 • Пълнозърнести храни – ръжен и черен хляб, мюсли, овесени ядки;
 • Варива – боб, леща, булгур;
 • Небелени ядки – лешници, орехи, бадеми;
 • Семена – ленено, сусамово, тиквено, слънчогледово;
 • Билки и подправки – кориандър, градинска мента, босилек;
 • Зеленолистни зеленчуци – броколи, спанак, кейл;
 • Авокадо – 20% от дневната доза;
 • Зелени водорасли – най-високо съдържание на магнезий от всички изброени.

Най-добре е да търсите био продукти, отгледани под строг контрол и в съответствие с европейските изисквания за био производство.

Доказани ползи от приема на магнезий

За да разберете колко голям потенциал има този елемент трябва да знаете всички установени ползи за здравето при достатъчни количества.

Започваме с ефект върху понижаване на кръвното налягане, който е в пряка зависимост от баланса на калий, натрий и калций в организма.

Липсата на магнезий може да предизвика мускулни крампи и схващания, тъй като той участва активно в нервно-мускулната възбудимост на клетъчно ниво.

Недостиг може да възникне във връзка с участието му в калциевия метаболизъм. Ако той не е достатъчен, се стига до намаляване минералното съдържание в костите и единственото решение е да се приема допълнително.

Високите нива на магнезий могат да ви предпазят от сърдечни проблеми, както и да ви помогнат за регулиране на кръвното налягане.

Синергичен ефект може да се постигне в комбинация с цинк и мелатонин за подхранване на имунната система и добър сън.

Прием и препоръчителни дневни дози магнезий

За различните възрастови групи се препоръчват различни дози, както следва:

 • Деца от 1-3 г. – 65 мг./ден;
 • Деца от 4-8 г. – 110 мг./ден;
 • Деца от 9-18 г. – 350 мг./ден;
 • Възрастни 19 + години – 350 мг./ден.

При общ калориен пример 2000 ккал дневно се препоръчват 400 мг. дневно, а за спортни цели – между 700-1600 мг. дневно.

Ако сте установили ясен дефицит и решите да го приемате под формата на хранителна добавка, то търсете капсули или течна форма, които се абсорбират добре от организма.

Освен това си осигурете поне ½ магнезий от приетото количество калций, за да се поддържа баланса между тях.

И не прекалявайте с дневната доза, за да не се сдобиете със стомашно неразположение.

Осигурете си този жизненоважен елемент за хармоничност и спокойствие във вид на капсули, в течна форма или обогатена формула с витамин В6.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ