ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магнезий: Получавате ли достатъчно от този минерал?

Магнезият е минерал, който има значителни ползи за нашето здраве. Той играе ключова роля във функцията на мозъка, помага на сърцето, балансира нивата на кръвната захар, подобрява настроението. Намира се в различни храни като зеленолистни, ядки, семена, бобови. Магнезият е много важен елемент в диетата на спортисти или на хора, подложени на голямо напрежение, както психическo, така и физическо. 

Много често тялото ни изчерпва запасите си от магнезий и се налага да го добавяме чрез храна или хранителни добавки. В тази статия ще поговорим за функциите на магнезия за тялото ни, както и за проблемите, които можем да срещнем при дефицита му.

Магнезий за сърцето, мускулите и настроението

Магнезият участва в стотици биохимични процеси и може да се срещне във всички части на тялото. Всяка клетка съдържа този минерал и съответно се нуждае от него, за да функционира добре. Около 60% от магнезия в тялото се намира в костите, а останалите 40% са в мускулите, меките тъкани и течностите, включително и в кръвта. 

Една от основните му роли е да действа като кофактор или помощна молекула в биохимичните реакции на организма. Голяма роля играе при процеса на образуване на енергия и на аминокиселини. Подпомага създаването и възстановяването на ДНК и РНК. Подпомага съкращаването на мускулите и тяхната способност да се отпускат. Магнезият е важен за нервната система - включва се в регулирането на невротрансмитерите, които изпращат съобщения на мозъка за извършване на важни функции. Магнезият е важен елемент при засилените физически усилия, без който натрупването на млечна киселина по мускулите води до сериозен дискомфорт и болка.

Освен физическите ползи, магнезият е важен и за емоционалното ни състояние. При понижени нива на този елемент човек е предразположен към силна тревожност, депресивни състояния, нервност, отпадналост, липса на енергия. Има много проучвания, в които групи хора с ниски нива на магнезий са подобрили своето емоционално състояние след дори само 4-седмичен прием на добавка от 500 мг. дневно.

Магнезият е важен елемент за работата на сърцето и за нормализирането на кръвната захар. Магнезиевите добавки могат да помогнат за понижаване нивата на високо кръвно налягане, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Магнезий против възпаления, мигрена и болки в корема

Магнезият има противовъзпалителни свойства. При ниски нива от този елемент в тялото на човек се повишават възпаленията. Това от своя страна засилва и стареенето на клетките и развитието на хронични заболявания. 

Магнезиевият прием може да намали нивата на CRP или C-реактивен протеин, който е първият маркер, посочващ възпаления, вирусни инфекции и активни хронични заболявания. Друго обяснение за това е, че при ниски нива на магнезий или дефицити се повишава оксидативния процес в тялото, който също позволява на възпаленията да се засилят.

Много често дефицитът на магнезий е свързан с главоболие или мигрена. Това може да е много болезнено преживяване, което изцяло да влоши качеството на живот. Също така силните епизоди на мигрена водят до гадене, повръщане, чувствителност към дори леки светлина и шум.

В проучване с дами, които приемат магнезий по време на предменструален синдром, се наблюдава значително намаляване на симптомите, свързани с дискомфорт, болки в корема и лумбалната област, чувствителност и раздразнителност.

Магнезий за здрави кости и спокоен сън

Магнезият е много важен елемент за сформирането на костите и поддържането на тяхната еластичност и здравина. Вече споменахме, че най-големият процент магнезий се намира именно в костите и затова е важно да не позволяваме дефицитно състояние. В някои проучвания се търси връзка между ниските нива на магнезий и повишаването на риска от остеопороза.

Много е важно да споменем, че магнезият подпомага добрия и спокоен сън. Сънят е важен за почти всички функции в организма, затова е от такова значение да си го осигуряваме. Магнезият регулира няколко невротрансмитера, участващи в съня, като гама аминомаслена киселина. Приемът на магнезий ни помага да заспим по-бързо и да спим по-качествено. 

Увеличеният прием на този минерал увеличава продължителността на съня най-вече при възрастните. Освен че подобрява нощния сън, оптималните нива на магнезий в тялото помагат да сме свежи и бодри през деня и да не чувстваме сънливост тогава, когато задачките ни чакат.

Преди всичко е добре да отбележим, че поддържането нивата на магнезий, необходими за оптимално функциониране на тялото, е важно за устойчивостта ни към стрес. Колкото по-рядко се случва да изпитаме повишаване на стрес хормони като кортизол например, толкова по-малко ще сме предразположени към възпаления. Повече спокойствие и баланс е равно на по-добро здраве.

Дефицит на магнезий

Дефицитът на магнезий, известен още като хипомагнезиемия, е пренебрегван здравословен проблем. Симптомите обаче могат да засегнат както физическото тяло, така и емоционалния баланс. Много често се случва късно диагностициране заради това, че симптомите се появяват, когато нивата на магнезий станат застрашаващо ниски. Затова е важно да ги следим и да взимаме превантивни мерки.

Причините за дефицит на магнезий могат да включват екстремно гладуване или неподходящи хранителни режими. Някои медикаменти също източват запасите ни от този минерал. Здравословни състояния като диабет, хронични стомашно-чревни проблеми, хормонален дисбаланс могат също да понижат нивата на магнезий в тялото. Прекомерна употреба на алкохол нарушава баланса в тялото и води до понижаване нивата на магнезий.

Симптоми на дефицит на магнезий

Тук ще изброим най-честите симптоми, които могат да ни подскажат, че е време да вземем мерки:

  • Ако изпитваме чести потрепвания на мускулите и крампи. Стресът също може да доведе до мускулни потрепервания, както и прекалената употреба на кофеин.
  • Апатията, хроничната умора и липсата на енергия са състояния, които най-често могат да ни подскажат, че трябва да повишим приема на магнезий.
  • Високото кръвно налягане също е сред честите симптоми на хипомагнезиемия.
  • Ако страдате от астма е винаги препоръчително да следите нивата на магнезий в кръвта си. Учените смятат, че липсата на магнезий може да причини натрупване на калций в мускулите, покриващи дихателните пътища на белите дробове. Това води до свиване на дихателните пътища, което прави дишането по-трудно.

Колко магнезий ни трябва на ден?

За жените това са 310-320 милиграма, а за мъжете - между 400 и 420 милиграма на ден.

Как можем да повишим приема на магнезий чрез храната?

В 100 грама бадеми се съдържат 279 мг. магнезий, а в 100 грама тиквени семки - цели 550 мг. Черният шоколад има 228 мг за 100 грама шоколад, а във фъстъците - 144. Лененото семе, слънчогледовите семки, чията, лешниците, овесените ядки и кашуто също съдържат високи нива на магнезий.

Знаем обаче, че усвояването на полезните съставки от храната, която консумираме е трудно да достигне максимални стойности. Затова е много важно да компенсираме липсите и дефицитите. Това е възможно с богатата гама от магнезиеви продукти в Herbamedica.

Магнемарин течен / Magnemarine Liquide се извлича от дълбоководна морска вода от недрата на северните морета. Течният магнезий прави усвояването по-оптимално и не дразни стомаха за разлика от таблетките. Този продукт подпомага за нормалната функция на нервната система и мускулите, бори се с умората, подобрява метаболизма и мозъчната дейност, заздравява костите и зъбите.

Магнемарин Б6 / Magnemarine B6 е комбинация, благодарение на която магнезият се абсорбира директно в клетките на организма. Витамин B6 помага на тялото да определи какво количество от минерала да задържи, за да не се стигне до предозиране. Витамин B6 добринася и за функционирането на нервната система. Подобрява съня и намалява чувството на умора и отпадналост. Подобрява настроението и спомага правилното функциониране на ендокринната система, както и повишава имунния отговор. Допринася за нормалното протичане на метаболизма и метаболизирането на енергия.

Магнемарин - натурален морски магнезий е единственият натурален магнезий, извлечен от калцинирана дълбоководна морска вода. Този продукт е напълно подходящ за вегани. Той благоприятства функцията на мускулите, засилва концентрацията и подсилва паметта. Регулира емоционалното състояние и облекчава симптомите на ПМС. Регулира метаболизма на въглехидрати, белтъчини и глюкоза.

Коксамин Киндер / Coxamin Kinder е биоактивен мултиминерален комплекс с високо съдържание на калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и други микроелементи и минерали. Изключително подходящ е за прием от деца, тъй като се разтваря лесно и има приятен вкус. Този уникален продукт се препоръчва при болки на растежа, както и за подпомагане изграждането на здравна костна структура. Също така допринася за това децата да се радват на здрави зъби. Коксамин Киндер е подходящ дори при безлактозен хранителен режим и при състояния, изискващи повишен прием на калций и витамин D3.

Магне Треонат / Magne Threonate съдържа магнезиев Л-треонат, което е най-иновативната хелатна форма на магнезия. В тази си форма магнезият повлиява много добре мозъчната функция, концентрацията и паметта. Магне Треонат подпомага функциите на мускулатурата, хормоналната система и чревната дейност.

Магне Хелате - Магнезий / Magne Chelate съдържа магнезиев бисглицинат, което го отличава от всички останали магнезиеви препарати. В тази молекула положително зареденият магнезиев йон е свързан с два отрицателно заредени йона на аминокиселината глицин, вследствие на което се получава неутрална хелатна формула, която е устойчива на киселинността на стомаха и преминава безпроблемно към тънките черва, където магнезият ще бъде усвоен и разпределен по клетките на тялото.

Coxamin Magne - Калций + Магнезий съдържа цели 74 микроелемента и минерала, изцяло на растителна основа. Има особено положително влияние при отсеопороза. Повишава ставната подвижност и подобрява състоянието на кожата, косата, ноктите. Освен това е подходящ за прием по време на бременност заради високите нива на калций, магнезий, желязо. Оказва благоприятен ефект върху нервно-мускулния баланс при продължителен физически и психически стрес.

Използвани източници

  • Gragossian A, Bashir K, Bhutta BS, et al. Hypomagnesemia. [Updated 2022 Nov 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/
  • Al Alawi AM, Majoni SW, Falhammar H. Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol. 2018 Apr 16;2018:9041694. doi: 10.1155/2018/9041694. PMID: 29849626; PMCID: PMC5926493.
  • Razzaque MS. Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863. doi: 10.3390/nu10121863. PMID: 30513803; PMCID: PMC6316205.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ