ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магнезий – важна съставка за лятото

Магнезият е алкализиращ минерал и един от най-важните електролити в нашето тяло. Повече от който и да е друг минерал, магнезият участва в извършването на над 300 процеса и циркулира във всички телесни течности и тъкани.

Ролята му като електролит е да насочва нервните импулси, активирайки мускулната активност, така че по-просто казано, магнезият кара нашите мускули да работят. От голяма важност е електролитите в мускулните клетки да бъдат в правилното съотношение помежду си, така че да осигуряват ефикасно и ефективно абсорбиране на флуиди и хранителни вещества, за да може тялото да бъде хидратирано.

Честото потене и дехидратиране през лятото обаче води до задържане на натрий (сол) и загуба на други електролитни минерали като магнезий и калий, което нарушава електролитния баланс в нашия организъм. Друга причина да губим магнезий през лятото е самото стоене на слънце. Добре известна е взаимовръзката между магнезия и витамин D, който абсорбираме през кожата си, когато стоим на слънце. Колкото повече приемаме витамин D, печейки се на слънце, толкова по-голяма е загубата на магнезий. Това прави магнезия една от най-важните съставки за лятото.

Най-добрият източник на магнезий е неговото набавяне чрез храната, което не е никак трудно. Магнезият се среща в изключително много храни, които обаче е важно да ядем в техния цялостен и суров вид. Магнезият, както много други минерали, се губи при термична обработка. Най-богати източници на магнезий са зърнените храни (просо, елда, ориз, лимец, овес), ядките и семената (сусам, слънчоглед, тиквено семе) и зеленолистните растения като спанак, лапад и др. От суперхраните чудесен източник на магнезий за лятото са суровите какаови зърна, които могат лесно да се намерят в повечето магазини за органични и здравословни продукти. В животинските продукти обаче магнезий не се среща, така че през лятото е добре да се ориентираме главно към диетата богата на плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Комбинацията от фурми и банани може да бъде една от най-добрите в нашата диета за лятото. Фурмите са един от най-добрите източници на минерали като магнезий, калций, желязо, сулфур и дори фосфор (който не се среща често в растителните храни), а бананите са най-добрия източник на калий, който е другия изключително важен електролит, силно свързан с нивата на магнезий в организма. Сутрешното смути от банани, фурми и връзка спанак, допълнено от активен начин на живот и добра хидратация (поне два литра вода на ден), ще ни осигури чудесен електролитен баланс и алкализирано тяло.

При недостиг на магнезий в следствие на здравословни проблеми или усилена физическа активност можем да приемаме магнезий и като хранителна добавка и магнезиово олио. Магнезиевото олио може да се приема и външно за намазване върху кожата при отоци, спортни крампи и шипове.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ