ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Магнезий - за костите, мускулите, нервите, имунната система и децата

Има няколко макроминерала, които всеки един човек трябва да си набавя ежедневно с приема на храна. Магнезият е един от тях. Средноаритметично, в човешкия организъм се съдържат около 20-30 грама, а ежедневната нужда от него възлиза на стотици милиграми. По-голямата част от магнезия се съдържа в костите на тялото ни, а останалата част – около ¼, в мускулите, клетките и телесните течности.

Човешкото тяло не синтезира само магнезий, поради това то може да си ги набави или чрез храна, богата на магнезий, или чрез прием на хранителни добавки. Научнодоказано е, че съвременните американци и европейци не приемат достатъчно магнезий. Tрябва да знаете, че този макроминерал участва в над 300 метаболитни функции в тялото ни. Сред функциите са такива, свързани със сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, мускулите, бъбреците, черния дроб, хормон-секретиращите жлези и мозъка. Изключително важна е ролята на магнезия за формирането на костите - процес, в който участва заедно с минералите фосфор и калций. Любопитно е, че известно количество магнезий се натрупва на повърхността на костите и служи като резерв в случаи на нужда. Магнезият участва също така в регулирането на нервния и мускулния тонус на организма. Известно е, че при обилно потене се отделя магнезий, което води до болезнени мускулни схващания. Редовният прием на магнезий е препоръчителен за болните от захарен диабет и за бременните жени. В случаите на диабет магнезият предотвратява различни съдови усложнения, а при бременните, наедно с фолиевата киселина, пази плода от малформация и преждевременно раждане. За жените магнезият е важен не само по време на бременност. Той е необходим както за овулацията, така и за зачеването, а за жените в менопауза магнезият допринася като намалява негативните симптоми на това състояние.

„Отговорностите” на макроминерала не приключват до тук. Над 300 ензима в организма ни се нуждат от редовния прием на магнезий, за да функционират. Последни медицински изследвания сочат, че магнезият играе важна роля при производството на глутатион в организма. Майката на всички антиоксиданти, както е известен още глутатионът, е в състояние да съживи всички други антиоксиданти, които са дезактивирани, като по този начин гарантира имунната защита на организма ни. Медицински проучвания свързват магнезия и с работата на нервната система – недостигът му в тялото ни може да повлияе върху емоциите и интелектуалните ни способности. Магнезивият дефицит се отразява и върху външния ни вид – променя се тенът на лицето и се появяват отоци и преждевременни бръчки. Ако имате оплаквания от безсъние, най-вероятно организмът ви не си набавя достатъчно магнезий.

Както споменахме вече, за да сме сигурни, че приемаме достатъчно магнезий чрез храната, в ежедневното ни меню трябва да присъстват храни, богати на макроминерала. Отлични източници на магнезий са спанакът, синапът, броколите, ряпата, морската храна, тиквените и слънчогледовите семки, ментата, краставиците, бананите, целината, зелето, сусамовите семена, кафето, какаото и ядките като орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки и др.

В наши дни нуждата от магнезий е повишена не само заради намаленото количество или отсъствие на макроминерала в храните, които приемаме ежедневно, но и поради особеностите на съвременния динамичен начин на живот. Тази нужда е завишена при хората, които са подложени на постоянен стрес и нервно напрежение, при пушачите и консуматорите на алкохол. Освен при бременност препоръчителен е приемът на повече магнезий и през месеците на кърмене. Допълнителните дози магнезий са неразривна част от живота на активно спортуващите и хората, които извършват тежка, физическа работа. Ползите от ежедневния прием на достатъчно количество магнезий са многобройни. Макроминералът играе важна роля в превенцията и лечението на много заболявания. Ще споменем само някои от тях – алкохолизъм, ангина, астма, хронична умора, диабет, инфаркт, мигрена и т.н.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ