ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Максимална защита на черния дроб с хепатопротектор ProHepa и чист глутатион

Хепатопротектор – чували ли сте някога този термин? Макар че в ежедневието си може би по-често говорим за протектори за телефони и екраните им, то има протектори и за някои органи в човешкия организъм.  Ако искате да знаете какви са те, как работят и по какъв начин могат да Ви бъдат от полза, ще разберете от този подробен материал. И така, хепатопротектор е дума, с която се назовава химическо вещество, способно да предотврати увреждане на черния дроб. Ето и един пример - благотворната роля на хепатопротективните агенти за подобряване здравето на черния дроб срещу вирусен хепатит може да бъде постигната чрез инхибиторното им действие върху възпалителната и цитотоксична каскада от събития, предизвикани от вирусна инфекция.

Какво още по-простичко или по-сложно могат да направят или подкрепят тези специални вещества? Как влияят на работата на черния дроб и какво всъщност прави той? Да изясним:

Черен дроб: Метаболитен и детоксикационен център

Черният дроб, който на гръцки е наречен ήπαρ, hepar, е не само най-голямата храносмилателна жлеза в тялото, но е отговорен и за детоксикацията му. Всеки ден той се сблъсква пряко с метаболитни продукти, токсини и често лекарствени съставки. Негова отговорност е да ги преобразува и метаболизира, а след това да ги подготвя за екскреция. По този начин той е центърът за метаболизъм и детоксикация на нашето тяло. Не само лекарства и токсини, като алкохол, са вредни за него. Непълноценното хранене с лоши мазнини или големи количества протеин, както и липсата на движение също може да попречат на оптималната му функция.

Ако токсичните метаболитни продукти се екскретират недостатъчно поради нарушения на чернодробната функция, те също могат да повредят метаболизма на мозъка и неговите сигнални вещества. Симптомите, които може да сочат за увредена чернодробна функция, са:

  • Умора
  • Липса на енергия
  • Раздразнителност
  • Удължено време за реакция
  • Нарушения на концентрацията и паметта

Каква е функцията на черния дроб

Като храносмилателна жлеза - произвежда жлъчка, която се съхранява в жлъчния мехур и се отделя в дванадесетопръстника по време на хранене. Жлъчката усвоява мазнините в храната.

Като метаболитен център, черният дроб контролира метаболизма на захари, мазнини и протеини. Той произвежда веществото гликоген от простата захарна глюкоза и я разгражда обратно до глюкоза, когато е необходима енергия. Той регулира нивото на кръвната захар, като използва хормоните инсулин и глюкагон. 

Черният дроб също съхранява мазнини, някои витамини и кръв в допълнение към самия гликоген.

На него се пада честта да синтезира важни ендогенни съединения от хранителните компоненти: например холестерол, както и жлъчните киселини от холестерола, а също и различни мастни киселини и кръвни протеини - например, коагулационни фактори.

Като център за детоксикация той използва предимно ензими от групата на цитохром Р-450 изоензими за разграждане на стари кръвни клетки, крайни продукти на метаболизма и други токсини при подготовката за екскреция. Много продукти на метаболизма са токсични, като един такъв е амонякът. Черният дроб го превръща в разтворима урея, така че да може да се екскретира безопасно чрез бъбреците. Можете ли да си представите колко съвършен орган е той – всички тези функции заедно със способността да се регенерира и да работи дори в увредено състояние?

Какви вещества подпомагат чернодробната функция

Колкото повече токсини има в организма, толкова по-голяма е и тежестта върху черния дроб. Затова освен да му вредим трябва и да му помагаме, но първо трябва да знаем как.

Признаците за претоварен черен дроб включват умора, главоболие, проблеми с храносмилането, кожни проблеми и отслабена имунна функция. А кои са научно доказаните средства за противодействие на тези симптоми? Нека видим.

Млечен бодил (или бял трън)

Млечният бодил е една от най-популярните билки за лечение и възстановяване на черния дроб, благодарение на невероятните си семена, които съдържат флавоноид, наречен силимарин.

Силимаринът е важен антиоксидант и защитава черния дроб чрез оптимизиране на чернодробната функция и детоксикация.

Освен това възстановява увреждането на чернодробните клетки, причинено от различни болести, алкохол или медикаменти.

NAC - Н-Ацетил-Л-Цистеин

Мощен антиоксидант и прекурсор на глутатион, N-ацетилцистеинът (NAC) е показал, че лекува черния дроб и може да предотврати увреждането на черния дроб от употребата на наркотици. Той дори се използва в болничните отделения за спешна помощ за лечение на предозиране с ацетаминофен.

Това съединение в някои случаи може да обърне хода на чернодробна недостатъчност, причинена от други щети, като прекомерен прием на алкохол или замърсители на околната среда.

По време на детоксикацията, NAC е от съществено значение за попълване и поддържане на нивата на глутатион в организма.

Именно той е следващият елемент в списъка.

Глутатион

Глутатионът играе ключова роля в черния дроб при реакции на детоксикация и за регулиране на тиол-дисулфидния статус на клетката. Синтезът на глутатион се регулира главно от наличието на прекурсор цистеин и концентрацията на самия глутатион, който се връща обратно, за да регулира собствения си синтез. 

Доказано е, че глутатионът подобрява нивата на протеини, ензими и билирубин в кръвта на хора с алкохолни и безалкохолни хронични мастни заболявания на черния дроб.

Листа от артишок

Основно известни с тези свои способности в Северна Америка, Европа и Средиземноморието, листата артишок са важно средство за подпомагане на черния дроб.

Те съдържат цинарин, за който е установено, че увеличава производството на жлъчка в черния дроб. Това прави процесите на детоксикация в организма по-ефективни, помагайки на различни органи да изчистят вредните токсини като алкохол и други химикали.

Подобно на млечния бодил, листата на артишок съдържат важния флавоноиден комплекс силимарин, който е най-известен със своите хепатопротективни способности.

Корен от куркума

Куркумата е известен противовъзпалителен агент и антиоксидант, а полифенолите в корена от куркума също са полезни за намаляване на риска от мастни чернодробни заболявания, причинени от стрес.

Проучвания при крави са установили, че стресовите състояния могат да доведат до физиологични промени в черния дроб, което засяга ендоплазмения ретикулум. Това допринася за развитието на мастен черен дроб. При предоставяне на чай, който съдържа зелен чай и куркума, на животните, изследователите забелязват по-нисък риск от развитие на това състояние.

Мощните антиоксидантни свойства на куркумата също помагат за защита на черния дроб от вредните свободни радикали.

Защита на черния дроб с ПроХепа/ProHepa

Всички изброени до тук съставки заедно с Л-метионин, В6, глицин, таурин, Л-глутамин, екстракт от глухарче и екстракт от болдо, са част от формулата ПроХепа.

Този продукт е именно с хепатопротективно действие – той съдържа оптимална комбинация от елементи за предпазване на черния дроб от увреждане и подобряване на функциите му.

Билковите екстракти, витамини и аминокиселини подпомагат функцията на черния дроб, за да се справи той с медикаментите и токсините в организма. Напълно натурален продукт с потенциал за лечение на хепатотоксичност. Може да се приема при недостиг на чернодробни ензими, нарушена храносмилателна функция, отравяне с храни или медикаменти и при други състояния.

Спасете черния си дроб от необратими щети

Всяка сложна машина разчита на мощен филтър, за да работи безпроблемно. Вашето тяло не прави изключение. Черният дроб изчиства тялото ви от токсини и премахва вредните вещества от кръвта.

Освен това прави протеини, съхранява гликоген за регулиране на кръвната захар и преработва храната в енергия и хранителни вещества. Той е вторият по големина орган и е изключително устойчив.

Дори и с невероятна способност да лекува себе си, обаче, черният дроб има уязвими места. Алкохолът, инфекциите, токсините и генетичните разстройства могат да причинят увреждане на черния дроб, включително възпаление, белези и болести.

Ако чернодробната болест не се лекува, това може да доведе до цироза, последният стадий на хронично чернодробно заболяване, при който здравата чернодробна тъкан се заменя с тъкан на белег. Обикновено цирозата се развива в продължение на много години, понякога десетилетия и води до чернодробна недостатъчност. Въпреки това, ранното откриване, интервенция и лекарствена терапия могат да предотвратят тези сериозни животозастрашаващи щети.

ПроХепа може да осигури всички необходими полезни вещества подпомагащи функцията на черния дроб.

Използвани източници

Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21466434/ 

Free Radical Scavenging and Antioxidant Activities of Silymarin Components

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26784472/ 

Hepatoprotective Effect of Silymarin (Silybum marianum) on Hepatotoxicity Induced by Acetaminophen in Spontaneously Hypertensive Rats

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/538317/ 

High levels of dietary methionine improves sitagliptin-induced hepatotoxicity by attenuating oxidative stress in hypercholesterolemic rats 

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-019-0422-z  

Editorial

Role of S-adenosyl-L-methionine in the treatment of liver diseases

https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(99)80274-8/pdf   

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ