ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Масло от крил или рибено масло - Krill Oil дава отговор на този въпрос

Рибеното масло, което се получава от мазни риби като аншоа, скумрия и сьомга, е една от най-популярните хранителни добавки в света. Ползите за здравето, които се свързват с различните видове рибено масло, се дължат предимно на два вида омега-3 мастни киселини - ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Доказано е, че и двете подобряват здравето на сърцето и мозъка, както и подсилват имунитета и метаболизма.

Напоследък друга добавка – масло от крил, се очертава като конкурентен продукт, богат на EPA и DHA. Някои хора дори твърдят, че маслото от крил им дава повече ползи от рибеното масло. В тази статия ще разгледаме приликите и различията между маслото от крил и рибеното масло, за да оцените кое е по-добрият избор за вашето здраве.

Рибено масло vs Масло от крил

На първо място, нека започнем с общите неща. И рибеното масло, и маслото от крил са животински източници на омега-3, но с малко по-различен произход. Маслото от крил е получено от ракообразното крил, което е малък вид зоопланктон. Крилът е безгръбначно дребно ракообразно, което се среща основно в студените води на Антарктида.

От друга страна, рибеното масло се получава от мазни риби, често сардини, аншоа, скумрия и сьомга. Рибата, въпреки високите си нива на DHA и EPA омега-3 мастни киселини, днес е една от най-замърсените храни, като в това число влиза замърсяване с олово, меркурий и други силно токсични вещества.

The Natural Resources Defense Council в САЩ съобщава, че хищни риби, като например голяма риба тон, риба меч, акула и скумрия, могат да носят опасни концентрации на живак в телата си, които са 10 000 пъти по-високи от тези на други риби в околните им местообитания.

И ето тук е една от основните разлики – крилът е значително по-чист организъм и тъй като е в основата на хранителната верига, той не може да натрупа живак, за разлика от големите видове риби.

Маслото от крил съдържа големи количества полезни омега-3 мазнини EPA и DHA. Но това, което го отличава от рибеното масло е, че неговите омега-3 мазнини са в много по-абсорбируема форма, която е готова да бъде използвана от тялото ви. Ето още една причина да изберете масло от крил: то е богато на антиоксиданти, което означава, че няма да граняса във вашето тяло и няма да доведе до образуване на свободни радикали.

Във връзка с това, рибеното масло тук губи битката, тъй като то не съдържа антиоксиданти и е силно нетрайно. Когато самото масло е прието или попаднало в тялото и граняса, следващата стъпка е образуване на свободни радикали. А това означава по-голяма опасност от заболявания от всякакво естество и възникване на възпалителни процеси в организма.

Това е основен недостатък на рибеното масло - като увеличите приема на омега-3 мазнини от консумацията на рибено масло, вие също увеличавате нуждата си от антиоксидантна защита. Това означава, че трябва да консумирате и повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, за да компенсирате недостатъка на рибеното масло.

Нещо повече, рибеното масло често се извлича от големи, мазни риби - същите видове, които имат високи нива на метилживак. Така че дори да изберете рибено масло вместо риба, все още сте изложени на риск от замърсяване с живак.

Освен ако не решите да опитате с масло от крил.

Масло от крил – с какво превъзхожда рибеното масло

Един от най-мощните антиоксиданти в маслото от крил е астаксантин, уникален флавоноид, който се свързва с EPA и DHA, което ги прави по-бионалични.

Една от ключовите разлики между двата вида масло е, че мазнините EPA и DHA във всяка едно от тях приемат малко по-различни форми. Мастните киселини, открити в крила, се доставят в тялото като фосфолипиди (PL), докато EPA и DHA, намиращи се в рибеното масло, се доставят в различен състав, наречен триацилглицерид (TAG). Повечето изследвания сочат, че съдържащите се в крила мазнини, биват по-лесно усвоени от организма, докато други изследвания твърдят, че са еднакво бионалични и усвоими от рибено масло при уеднаквяване на дозата.

Твърде вероятно е тези омега-3 под различна форма да са еднакво ефективни в организма, независимо дали са приети от рибено или крилово масло. Но все още няма научен консенсус за това, но е ясно с какво криловото масло превъзхожда рибеното.

Маслото от крил съдържа няколко хранителни вещества, които не се срещат в рибеното масло. Малко по-рано ги споменахме, но трябва да им обърнем повече внимание.

Маслото от крил съдържа естествено срещащ се антиоксидант, наречен астаксантин и витамини А и Е, които имат роля за по-нататъшното намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Освен тях, в масло от крил се съдържа и холин - съединение, подобно на витамин В, което намалява хомоцистеина (аминокиселина, свързана със сърдечни заболявания), транспортира различни липиди и участва в синтеза на невротрансмитери.

Оказва се, че добитото от крил масло е по-богато на ценни вещества, вероятно е по-бионалично и лесно за усвояване и също така не дразни с мириса и вкуса си, когато е под формата на краен продукт, т.е. хранителна добавка.

Какво казват изследванията

Рибеното масло е най-добре познато с благотворното си въздействие върху здравето на сърцето, но няколко проучвания показват, че маслото от крил също може да подобри здравето на сърцето, вероятно в по-голяма степен. В едно проучване участниците с висок холестерол в кръвта приемат или рибено масло, масло от крил или плацебо дневно в продължение на три месеца. Дозите варират в зависимост от телесното тегло.

Установено е, че както рибеното масло, така и маслото от крил подобряват няколко рискови фактора за сърдечни заболявания. Въпреки това, маслото от крил е по-ефективно от рибеното масло при понижаване на кръвната захар, триглицеридите и „лошия“ LDL холестерол. И всичко това е било възможно при по-ниска доза масло от крил в сравнение с рибено масло.

Едно проучване от 2011 г.[1] сравнява ефектите на рибата и маслото от крил, като установява, че те са довели до сходни нива в кръвта на EPA и DHA. Въпреки това, хората са приемали 3 грама масло от крил и само 1,8 грама рибено масло, което може да значи, че човек трябва да вземе почти 2 пъти повече масло от крил, за да получи същите ползи. Според авторите на изследването, 30-65% от мастните киселини на крила са съхранени като фосфолипиди, докато мастните киселини в рибните масла се съхраняват предимно като триглицериди.

Изследователите предполагат, че тялото може да използва по-лесно мастните киселини от първия вид. Въпреки това, може да е необходима суплементация с по-висока доза, за да се постигне същият ефект.

Друго малко проучване, публикувано през 2013 г., установява, че след 4 седмици от приемането само на една от добавките, маслото от крил води до по-високи нива на EPA и DHA в кръвта на човек в сравнение с рибеното масло. Въпреки че и двете добавки увеличават нивата на здравословни омега-3 мастни киселини, те също повишават нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL), което е „лошия” холестерол.

Нептун Крил Ойл – по-доброто решение

Логично стигаме до извода, че със сериозна преднина маслото от крил печели двубоя. Въпреки че е възможно то да е с по-висока цена в някои случаи, определено това си заслужава.

Наличието на антиоксиданти, значително по-голямата чистота и наличност на съставките в маслото от крил го правят победител. Ако имате възможност да си позволите най-доброто за вашето здраве, то маслото от крил трябва да бъде част от вашите хранителни добавки.

Тъй като крилът съставлява хранителните източници за китове, тюлени и други морски създания, много хора се опасяват, че консумацията на масло от крил е равносилна на „кражба“ на естествената храна на тези животни. Но това изобщо не е така.

Крилът всъщност е най-голямата биомаса на Земята, така че има много голям запас от възобновяем крил както за естествените хищници, така и за хората. Освен това, добивът на крил днес е един от най-добре регулираните отрасли. Има установен предпазен ограничителен улов, за да се гарантира, че няма да има свръхулов, който да наруши естествения баланс. Тези факти ясно показват, че ако избирате между масло от крил и рибено масло, маслото от крил е по-интелигентният и природосъобразен избор.

Затова нашата препоръка е за Krill Oil. Това е 100% чисто масло от крил с оптимално съдържание на омега-3 мазнини. С този продукт степента на усвоимост е по-висока в сравнение с рибеното и лененото масло.

Krill Oil съдържа всички онези вещества, за които говорихме по-рано, включително EPA, DHA, фосфолипиди, астаксантин и други елементи като холин и витамин А.

Подробна информация за Krill Oil ще намерите на страницата на продукта. Произведен чрез патентован процес и източник на ценни хранителни вещества, Krill Oil е добавка без микробно замърсяване, тежки метали и консерванти.

Само най-доброто за вашето здраве!

Освен в този вариант, Krill Oil се предлага и като добавка за деца под формата на Нептун Крил Ойл Кидс.

[1] Metabolic Effects of Krill Oil are Essentially Similar to Those of Fish Oil but at Lower Dose of EPA and DHA, in Healthy Volunteers

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ