ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Масло от вечерна иглика при болезнена менструация

В съвременния свят все повече хора прибягват до природни средства за лечение на различни състояния и маслата все повече добиват популярност като натурални лекове за редица проблеми и неразположения.

Маслото от вечерна иглика е известно с множеството си предимства за здравето, особено за дамите, благодарение на своите терапевтични свойства и широкообхватни ползи за организма. От подобряване състоянието на кожата до облекчаване на симптомите на ПМС, маслото от иглика предлага изобилие от приложения, а днес ще ви запознаем с най-големите му предимства.

Предимства на маслото от вечерна иглика

Защо маслото от вечерна иглика е толкова полезно за здравето? Всичко се дължи на това, че е богато на есенциални мастни киселини, особено гама-линоленова киселина (GLA) - омега-6 мастна киселина, която играе ключова роля в поддържането на здравето на кожата и хормоналния баланс. GLA е предшественик на простагландините - хормоноподобни вещества, които регулират различни физиологични процеси в тялото, включително възпаление, съсирване на кръвта и синтеза на хормони. Като източник на GLA, маслото от вечерна иглика подпомага производството на противовъзпалителни простагландини, които спомагат за намаляване на възпалението и насърчаване на цялостното благосъстояние.

Ето и част от предимствата на маслото от вечерна иглика за здравето:

Насърчаване на здравето на кожата - едно от най-известните предимства на маслото от иглика е способността му да облекчава различни кожни състояния. GLA е особено полезна за хора със суха, чувствителна или възпалена кожа. Подхранвайки кожата отвътре, маслото от иглика подобрява хидратацията, еластичността и цялостната текстура на кожата. Справя се ефективно и с хронични кожни възпалителни заболявания като екзема, псориазис и акне.

Облекчаване на симптомите на ПМС - маслото от вечерна иглика е познато като естествен лек за симптомите на предменструалния синдром (ПМС), като промени в настроението, подуване на корема, чувствителност на гърдите и раздразнителност. GLA ефективно спомага за облекчаване на менструалните спазми и намаляване на възпалението, свързано с ПМС. 

Подпомагане на хормоналния баланс - в допълнение към ползите си за здравето на кожата и менструалното неразположение, маслото от иглика е също така полезно за поддържане на хормоналния баланс и репродуктивното здраве при жените. GLA играе критична роля в синтеза на женски полови хормони като естроген и прогестерон, които са от съществено значение за регулиране на менструалния цикъл. Като източник на GLA, маслото от вечерна иглика спомага за поддържане на хормонално равновесие и облекчаване на симптомите, свързани с хормонален дисбаланс, като нередовен цикъл и симптоми на менопауза.

Антиоксидантна активност - маслото от вечерна иглика съдържа антиоксиданти като токофероли (витамин Е) и фенолни съединения, които помагат за защита срещу оксидативен стрес и клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали. Антиоксидантите играят ключова роля в поддържането на здравето на кожата, подпомагане на имунната система и намаляване на риска от хронични заболявания.

Добра поносимост - докато много масла са силни и не се отразяват добре на всеки, маслото от вечерна иглика обикновено се понася добре и е подходящо за повечето хора, включително тези с чувствителна кожа или диетични ограничения. Независимо дали се прилага локално в грижата за кожата, или се приема под формата на хранителна добавка, продуктът е нежен и не причинява раздразнения и странични ефекти.

Как се приема маслото от вечерна иглика?

Маслото от вечерна иглика обикновено се предлага в течна или капсулна форма и може да се приема през устата или да се прилага локално върху кожата. За здравето на кожата може да се нанася директно върху нея, или да добавя към бяла козметика - овлажнители, серуми или други продукти за грижа за кожата. За да се възползвате от всички предимства на маслото от вечерна иглика, препоръчваме приема му през устата, под формата на хранителна добавка.

Прим Ойл на Herbamedica

Прим ойл е натурална хранителна добавка, съдържаща комбинация от линоленова киселина, гама-линоленова киселина и витамин Е. За разлика от подобни продукти във фармацевтичната мрежа, Прим ойл съдържа много по-голямо количество GLA - цели 10%. 

Продуктът е създаден чрез висококачествена технология за извличане на маслото от вечерна иглика и неговото съхранение в специални капсули, които запазват всичките му полезни вещества. Хранителната добавка Прим ойл е базирана на три ключови съставки:

GLA - Гама-линоленовата киселина е незаменима омега-6 мастна киселина, която не се синтезира естествено в организма, и затова е необходимо да се приема допълнително. GLA отговаря за когнитивните способности, подпомагане растежа на косата, здравето на костите, регулирането на метаболизма и поддържането на здрава репродуктивната система.

Линоленова киселина - полиненаситена омега-6 мастна киселина, която се намира в липидите на клетъчните мембрани. При дефицит на тази киселина се наблюдават кожни проблеми като екземи и сърбежи, както и проблеми със скалпа - изсушаване и косопад. 

Витамин Е - познат още като D-alpha tocopherol, витамин Е е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и забавя процесите на стареене.

Прим ойл за комфорт по време на менструация

Едно от основните предимства на хранителната добавка Прим ойл е, че действието ѝ е съсредоточено върху справяне със симптомите на ПМС и менопауза, като стимулира производството на простагландин Е1. Маслото от вечерна иглика облекчава симптомите, придружаващи месечния цикъл, като болки в гърдите, нервност, кожни проблеми, дискомфорт в областта на корема, гадене и задържане на вода.

Препоръчителната доза за прием при ПМС е четири до пет капсули дневно от пет до десет дни преди началото на менструацията. Хранителната добавка се приема половин час след хранене.

Маслото от вечерна иглика е универсално и мощно естествено средство с редица ползи за здравето на кожата, хормоналния баланс, менструалното здраве и цялостното благосъстояние. Независимо дали се използва локално или перорално, то предоставя ефективен подход за поддържане на здравето на дамите по напълно естествен начин.

Използвани източници

Bayles B, Usatine R. Evening primrose oil. Am Fam Physician. 2009 Dec 15;80(12):1405-8. PMID: 20000302.

Mahboubi M. Evening Primrose (Oenothera biennis) Oil in Management of Female Ailments. J Menopausal Med. 2019 Aug;25(2):74-82. doi: 10.6118/jmm.18190. Epub 2019 Aug 5. PMID: 31497576; PMCID: PMC6718646.

Khoo SK, Munro C, Battistutta D. Evening primrose oil and treatment of premenstrual syndrome. Med J Aust. 1990 Aug 20;153(4):189-92. doi: 10.5694/j.1326-5377.1990.tb136857.x. PMID: 2201888.

Farag MA, Reda A, Nabil M, Elimam DM, Zayed A. Evening primrose oil: a comprehensive review of its bioactives, extraction, analysis, oil quality, therapeutic merits, and safety. Food Funct. 2023 Sep 19;14(18):8049-8070. doi: 10.1039/d3fo01949g. PMID: 37614101.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ