ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Маслото от вечерна иглика и менопаузата

Вечерната иглика (Oenothera biennis) е диво цвете, растящо в Източна и Централна Северна Америка. От векове насам маслото от вечерна иглика се използва от индианците за лечение на настинки, грип, рани и астма. Днес то е активен участник в живота на съвременната жена поради многобройните ползи, които допринася за женското здраве.

Състав на маслото от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика съдържа съединението фенилаланин, което е болкоуспокояващо. Често се използва при хронично главоболие.

Основните съставки на маслото обаче са две важни омега-6 ненаситени мастни киселини – гама-линоленова киселина (GLA) и линолеинова киселина. Те се извличат от семената на вечерната иглика и са имат най-голям принос в ползите за здравето, които носи растението. Основната функция на тези киселини в организма е поддържане на клетъчната структура и подобряване еластичността на кожата. GLA влияе и на хормоналната регулация, подобрява функционирането на нервната система и предпазва от мигренозно главоболие. Балансиращият хормонален ефект допринася за здрави тъкани на млечната жлеза.

При много от жените, страдащи от ПМС, се наблюдават необичайно ниски нива на GLA в организма, което може да се промени чрез прием на добавки.

Маслото от вечерна иглика и менопаузата

Известно е, че ефектът от приема на масло от вечерна иглика е много положителен в случаи на менструални смущения, предменструален синдром (ПМС), менопауза. Симптомите на ПМС намаляват съществено благодарение на маслото от вечерна иглика. Става дума за топли вълни, схващания, болезненост и неприятни усещания в гърдите, рязка смяна в настроенията. Веществата в маслото регулират менструалния цикъл, а GLA в маслото от вечерна иглика може да помогне за отслабване на менструалните спазми.

При менопауза маслото от вечерна иглика намалява горещите вълни и подобрява усещането за комфорт.

Други ползи на маслото от вечерна иглика

Облекчава болките в ставите и отоците при ревматоиден артрит.

Предотвратява нервни увреждания, свързани с диабет. При прием на масло от вечерна иглика симптоми като скованост, изтръпване и загуба на чувствителност при хора с лека диабетна невропатия са по-слабо изразени.

Намалява симптомите на екзема.

Помага при лечение на акне, намалява запушването на порите и образуването на лезии.

Намалява уврежданията от множествена склероза благодарение на високото съдържание на есенциални мастни киселини. Тези киселини намаляват възпалението, свързано с това прогресиращо заболяване на нервите.

Влияе добре на паметта при болест на Алцхаймер.

Може да повлияе на мъжката импотентност и безплодието при жените.

Подхранва ноктите, скалпа и косата.

Предотвратява симптомите на абстиненция при алкохолизъм – GLA стимулира мозъка да произвежда специфичен вид простагландин, който въздейства индиректно за предотвратяване появата на абстинентни симптоми, като депресия и гърчове.

Употреба на маслото от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика може да се ползва външно чрез втриване в кожата на лицето и тялото. Билката се приема най-вече под формата на капсули масло от вечерна иглика.

Нежелани странични реакции при прием на масло от вечерна иглика

Започваме с уточнението, че те се появяват наистина много рядко. Някои от тях са гадене, стомашна болка, разстройство, главоболие. Омега-6 мастните киселини биха могли да предизвикат нови припадъци при болни от епилепсия. Маслото от вечерна иглика е добре да се избягва и по време на бременност и кърмене.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ