ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Мазнини за готвене - кои са здравословните заместители

Имате изключително много възможности, когато става въпрос за избора на мазнини за готвене. Но не става въпрос само за избора на сурови здравословни мазнини, но и за това дали те продължават да са добри за организма ви в процес на готвене и след като вече са били използвани.

Когато готвите при висока температура, искате да използвате продукти, които не се окисляват или гранясват лесно. Когато мазнините се подлагат на окисляване, те реагират с кислорода, за да образуват свободни радикали и вредни вещества, които определено не искате да консумирате.

Най-важният фактор при определяне на устойчивостта на маслото към окисляване и гранясване, както при висока, така и при ниска температура, е относителната степен на насищане на мастните киселини в него. Наситените мазнини имат само единични връзки в молекулите на мастните киселини, мононенаситените мазнини имат една двойна връзка, а полиненаситените мазнини имат две или повече. Тези двойни връзки са химически реактивни и чувствителни на топлина.

Наситените мазнини и мононенаситените мазнини са доста устойчиви на нагряване, но мазнините с високо съдържание на полиненаситени мазнини трябва да се избягват за готвене. Но нека поговорим за всеки тип мазнини за готвене.

Победителят: Кокосово масло

Когато става въпрос за готвене при висока температура, кокосовото масло е най-добрият избор. Над 90% от мастните киселини в него са наситени, което го прави много устойчиво на топлина. Това масло е полутвърдо при стайна температура и може да остане годно години без да гранясва. Освен това, кокосовото масло е устойчиво на високи температури и е подходящо за пържене, като не се окислява.

Кокосовото масло също има солидни ползи за здравето. То е особено богато на мастна киселина, наречена лауринова киселина, която може да подобри холестерола и убива бактерии и други патогени. Мазнините в кокосовото масло могат също така да подобрят метаболизма и да увеличат чувството за ситост в сравнение с другите мазнини.

Масло гхи

Почитателите на индийската култура и кухня няма как да не знаят за маслото гхи. Един чудесен продукт за готвене, получен чрез разтапяне на маслото на слаб огън. То е пречистено и не съдържа мая, ядки, яйца, глутен и захар, нито соя. Може да се използва от всеки за готвене, пържене, печене без никакви притеснения. Богато на витамини и с благоприятно действие върху храносмилателните органи, гхи е все по-търсена мазнина за българската кухня.

Зехтин

Зехтинът е добре известен със здравословното си въздействие върху организма и се смята, че е основна причина за здравните ползи от средиземноморската диета. Той може да повиши HDL (добрия) холестерол и да намали количеството на LDL (лошия) холестерол, който циркулира в кръвта. Можете да използвате зехтин като мазнина за готвене, тъй като той е доста устойчив на топлина. Това важи за сорт Помас, който е предназначен за пържене, докато Екстра Върджин се използва за подправяне на сурови храни, салати и други ястия, но не и за пържене.

Червено палмово масло

Червеното палмово масло е най-добрият вариант, защото е по-малко обработвано и е богато на витамин Е, коензим Q10 и ликопен, токотриенол, алфа и бета-каротин. Особено подходящо при режим на отслабване, червеното палмово масло идва от Малайзия или Индонезия и е стабилно при нагряване (до 230° C). Далеч по-добро от обикновеното палмово масло, червеното пази всички важни вещества и спокойно може да се използва за готвене и пържене.

Масло от авокадо

Съставът на авокадовото масло е подобен на зехтина и може да се ползва за много от същите цели. Можете да готвите с него или да го използвате студено. Маслото от авокадо за кулинарни цели е с може би най-висока точка на димене от всички растителни мазнини - 249°С. Също като авокадото, маслото притежава добри мазнини, антиоксиданти и витамин Е. Извлечено чрез студено пресоване, маслото успява да запази всички тези ценни вещества, докато стигне до вас.

Масла от различни ядки

Има много ядливи масла от различни видове и някои от тях имат страхотен вкус. Въпреки това, те са богати на полиненаситени мазнини, което ги прави не толкова добър избор за готвене.

Да, те могат да се използват като част от рецепти, основно за страхотни салати, но не запържвайте с тях и никога не ги подлагайте на твърде висока температура. Същото важи и за фъстъченото масло. Фъстъците технически не са ядки (те са бобови растения), но съставът на маслото им е подобен.

Има едно изключение, обаче, а това е маслото от макадамия, което е предимно мононенаситено (като зехтина). То е малко по-скъпо, но вкусът му е страхотен. Ако искате, можете да използвате масло от макадамия за готвене с ниска или средна температура.

Откажете се от употребата на всякакви мазнини с животински произход. Те са силно преработени, рафинирани продукти, които доказано вредят на здравето и са особено опасни за сърцето. Все пак вече имате безброй други здравословни и още по-вкусни алтернативи, измежду които да откриете вашата.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ