ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Мелатонин от А до Я: какво представлява, как действа и защо ви е нужен

Мелатонин, основният хормон, секретиран от епифизата, играе решаваща роля във фармакологичните и патологични състояния както при животните, така и при хората. Той има различни свойства като антиоксидант, противовъзпалително, иницииращо съня и имунорегулацията средство. Мелатонинът предпазва митохондриите от свободните радикали, модулира митохондриалната пропускливост и влияе върху енергийния метаболизъм. Въпреки че обикновено свързваме мелатонина само със съня, оказва се, че той има още много изненадващи свойства, които тепърва ще се анализират и разкриват. В това число може да се включи и потенциалното му благотворно действие при вирусни инфекции, включително при COVID-19.

Основни характеристики на мелатонина

Дълбоко в мозъка се крие епифизната жлеза с размер на грахово зърно, която основно произвежда хормона мелатонин. Жлезата прави това в отговор на промените в светлината, като бавно освобождава индуциращата дрямка молекула, когато слънцето залязва и успокоява производството ѝ, когато то изгрява.

Освен че управлява съня, мелатонинът е свързан с много други биологични процеси, като репродуктивно развитие на индивида и може да стои в основата на рака и проблемите с психичното здраве.

Изследвания са направени върху добавките с мелатонин за нарушения на съня, като например джетлаг, нарушаване на биологичния часовник и проблеми със съня сред хората, които работят на нощни смени. Има и някои по-малки проучвания за употреба на мелатонин при симптоми на деменция.

Мелатонинът играе критична роля в регулирането на нашия биологичен часовник или циркадния ритъм. Поради това времето на приема му, ако е под формата на хранителна добавка, е много важно. Обикновено се произвежда в част от мозъка, наречена епифизна жлеза, и се освобождава по време на тъмнината от залеза до изгрева. Но когато се приема като перорална добавка, достига максимална концентрация в кръвта след 30 минути.

Друг основен хормон, свързан с циркадния ви ритъм, е кортизолът. Той действа като огледален образ, противоположен на мелатонина. 

Произведен в надбъбречната жлеза на тялото, кортизолът се повишава сутрин и сигнализира на тялото ви, че е време да станете от леглото и да започнете деня си. Когато дойде време за лягане, нивото на кортизол започва да се понижава и отново е ред на мелатонина. 

Що се отнася до имунната функция, мелатонинът може да бъде от решаващо значение за запазването на възпалителния отговор на организма, както се наблюдава в проучване през 2019 г., публикувано на уебсайта ScienceDirect. Това проучване установява, че хормонът изглежда действа синергично с антивирусно лекарство, за да предпази мишките, заразени с грип А, от смърт.

Други потенциални ефекти на мелатонина

Може да насърчи здравето на очите

Мелатонинът е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване увреждането на клетките и поддържане на очите ви здрави. Изследванията показват, че мелатонинът може да бъде полезен при лечение на състояния като глаукома и свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD).

Възрастова дегенерация на макулата

Мелатонинът може да намали риска от очни заболявания, включително свързана с възрастта дегенерация на макулата. Според проучванията, освен че е мощен антиоксидант, мелатонинът може да помогне за контрол на пигментацията на очите и да регулира количеството светлина, достигащо до фоторецепторите, предпазвайки очите от увреждане.

Мелатонинът защитава митохондриите в клетките и инхибира клетъчната смърт

Митохондриите са частите на клетката, отговорни за генерирането на енергия. 

Когато те произвеждат енергия, ROS (реактивни кислородни видове) и RNS (реактивни азотни видове) са негови странични продукти. Тези ROS и RNS увреждат митохондриалната ДНК и протеините, което води до клетъчна смърт. 

Мелатонинът се среща естествено в частите на тялото, които се нуждаят най-много, включително сърцето, мозъка и нервната система. 

Действайки като антиоксидант, той предпазва и почиства митохондриите на клетките и предотвратява заболявания в тези части на тялото, когато се съдържа в здравословни количества.

Потенциално средство срещу вирусни инфекции, включително COVID-19

При различни патологични състояния мелатонинът е в състояние да регулира процеса на автофагия. Автофагията е вътреклетъчна система за разграждане, доставяща цитоплазмени съставки до лизозомата. Освен това невропротективните и кардиопротективните способности на мелатонина са били демонстрирани преди това. 

Тъй като COVID-19 продължава да се разпространява по целия свят, все още се изпробват и прилагат различни протоколи на лечение, които може да включват витамин Ц, цинк, биотин и други елементи.

PLOS Biology

Според констатациите, публикувани в PLOS Biology, нова платформа за изкуствен интелект, разработена от изследователите на Lerner Research Institute за идентифициране на възможни лекарства за прилагане при COVID-19, разкрива мелатонина като обещаващо средство за потенциална профилактика и лечение на COVID-19.

Изследователският екип анализира данните за пациентите от регистъра COVID-19 на клиниката в Кливланд и установява, че употребата на мелатонин е свързана с намалена вероятност за положително тестване. Те специално разглеждат често срещаните симптоми и причини за смърт при тежък COVID-19 и други заболявания, като сепсис и синдром на респираторен дистрес, за да видят дали някои от настоящите лекарства на пазара могат да помогнат при случаи на коронавирус. 

Изследователите установяват, че употребата на мелатонин (съотношение на шансовете [OR] = 0,72, 95% CI 0,56–0,91) е значително свързана с 28% намалена вероятност за положителен резултат от лабораторни тестове за SARS-CoV-2, потвърден чрез полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция.

Като цяло, чрез други научни методи и множество данни от наблюдения се предполага, че употребата на мелатонин е потенциална стратегия за превенция и лечение на COVID-19; въпреки това са необходими рандомизирани контролирани клинични проучвания, за да се тества по същество ефектът на мелатонин за COVID-19 в най-кратък срок.

Причини за нарушаване нивата на мелатонин в организма

Въпреки че производството на мелатонин варира от човек до човек, средностатистически всеки произвежда достатъчно мелатонин по естествен начин, за да се насърчи правилно съня. Но в някои случаи производството на мелатонин може да се наруши. Основният виновник в голяма част от случаите е остаряването. Стареенето е важен фактор за намаляване на нивата на мелатонин при всички хора.

Друг фактор за нарушаването на мелатонина е „дигиталната ера“, в която живеем и работим. Изкуствената светлина, предимно синята светлина от телевизия, мобилни телефони и компютърни екрани, може да постави на пауза нашия природен „график за мелатонин“. 

Според проучвания синята светлина подвежда тялото ви да мисли, че все още е светлата част на деня. А това би означавало, че епифизната ви жлеза няма да изпрати сигнала, че е време за сън.

Други фактори, които допринасят за нарушаване  производството на мелатонина, включват:

  • Високи нива на стрес (това води до натрупване на повече кортизол в тялото)
  • Нощни смени
  • Часова разлика
  • Пиенето на твърде много кофеин късно през деня
  • Неправилно определяне на времето за спорт (докато упражненията помагат за производството на мелатонин, ако спортувате твърде скоро преди лягане може да намалеят нивата на мелатонин
  • Липса на магнезий (минералът е необходим за производството на мелатонин) 
  • Наднормено тегло

Могат ли добавките да помогнат

С нарастването на лишаването от сън поради различни причини, не е изненадващо, че добавките с мелатонин придобиват голяма популярност. Суплементирането с мелатонин един час преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите непробудно. Съветваме ви да обсъдите приема на мелатонин с лекаря си преди да започнете да го употребявате.

При лица, които изпитват затруднения със заспиването или имат променен циркаден ритъм поради пътуване или работа на нощна смяна, добавянето на мелатонин насърчава повторното синхронизиране на циркадния цикъл. Добавките също може да са от полза за хора, чието затруднено заспиване е причинено от намалена способност на организма да синтезира мелатонин от аминокиселината триптофан. Това е характерно явление в напреднала възраст.

Използвани ресурси

Bahrampour Juybari K, Pourhanifeh MH, Hosseinzadeh A, Hemati K, Mehrzadi S. Melatonin potentials against viral infections including COVID-19: Current evidence and new findings. Virus Res. 2020;287:198108. doi:10.1016/j.virusres.2020.198108

A network medicine approach to investigation and population-based validation of disease manifestations and drug repurposing for COVID-19

Zhou Y, Hou Y, Shen J, Mehra R, Kallianpur A, et al. (2020) A network medicine approach to investigation and population-based validation of disease manifestations and drug repurposing for COVID-19. PLOS Biology 18(11): e3000970. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000970

Melatonin possesses an anti-influenza potential through its immune modulatory effect Shing-HwaHuangabcChing-LenLiaodeShyi, Journal of Functional Foods

Volume 58, July 2019, Pages 189-198, https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.04.062

Öztürk G, Akbulut KG, Güney Ş. Melatonin, aging, and COVID-19: Could melatonin be beneficial for COVID-19 treatment in the elderly? Turk J Med Sci. 2020 Oct 22;50(6):1504-1512. doi: 10.3906/sag-2005-356. PMID: 32777902; PMCID: PMC7605095.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ