ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Менофин: Билков продукт при симптоми на менопауза и хормонален дисбаланс

Животът на всеки човек преминава през определени фази, които често променят ежедневието му, а при жените един такъв ключов момент, отразяващ края на репродуктивните години, е менопаузата. 

Този естествен преход се характеризира с дълбоки хормонални промени, които могат да нарушат благополучието и да поставят дамите пред огромни предизвикателства в ежедневието. Макар и неособено приятен, този период на менопауза е неизбежен за жените, но разбирането на промените в тялото, разпознаването на симптомите и запознаването с практиките за облекчаване на състоянието, може да Ви помогне да се справите и да преминете по-леко през тази фаза от своя живот. 

Какво е менопауза?

Менопаузата е естествена биологична фаза, която бележи края на репродуктивните години на жената. Обикновено настъпваща в края на 40-те до началото на 50-те години, менопаузата означава прекратяване на менструацията и плодовитостта. 

Фазата се характеризира с хормонални промени, предизвикани от изчерпването на яйчниковия запас и с него постепенното намаляване на производството на хормоните естроген и прогестерон в яйчниците. Тези хормонални колебания водят до редица физически и емоционални проблеми, които, ако се вземат необходимите мерки за управление и контролиране на състоянието, могат да изправят пред редица трудности в ежедневието жените.

Какви са симптомите на менопауза?

Менопаузата е придружена от редица симптоми, които могат да варират по интензивност и продължителност при всяка жена. Ето и кои са най-честите от тях, като имайте предвид, че не е задължително всички от тях да се проявят при Вас, за да говорим за състояние на менопауза. Състоянието е строго индивидуално и протича различно при всеки.

Горещи вълни и нощно изпотяване: Внезапните и интензивни вълни на топлина, често придружени от обилно изпотяване, нарушават ежедневието и пречат на пълноценния сън. 

Промени в настроението: Хормоналните промени могат да повлияят на невротрансмитерите в мозъка, което води до промени в настроението, като раздразнителност, тревожност и дори симптоми, наподобяващи депресия.

Нередовна менструация: С наближаването на менопаузата менструалните цикли стават нередовни, понякога с тежко или по-слабо кървене.

Вагинална сухота: Намалените нива на естроген могат да доведат до вагинална сухота, изтъняване на вагиналните тъкани и дискомфорт по време на полов акт.

Нарушения на съня: Нощното изпотяване и безсънието могат да превърнат спокойния сън в мираж, което да доведе и до прекомерна умора през деня. 

Промени в либидото: Много жени изпитват промени в сексуалното желание и удовлетворение поради хормонални промени.

Здраве на костите: Естрогенът играе решаваща роля в поддържането на костната плътност. Намалените нива на естроген увеличават риска от остеопороза, състояние, характеризиращо се с чупливи кости.

Повишаване на теглото: При някои жени се забелязват и физически промени в тялото, особено увеличаване на коремните мазнини. Това се дължи на натрупването на така нареченото “хормонално тегло”.

Когнитивни промени: Сред честите симптоми на менопаузата са и проблемите с концентрацията и пропуските в паметта.

Често уриниране: Менопаузата може да бъде свързана с уринарни промени, включително повишена честота и неотложност.

Как да се справите с менопаузата?

Въпреки че може да бъде предизвикателство в живота на жената, менопаузата е преход, през който всяка дама минава, затова в следващите редове ще Ви представим най-добре познатите и ефективни методи за облекчаване на неприятните симптоми на менопауза. Не е необходимо да се отказвате от живота си и да  позволявате на негативните промени да съсипят ежедневието Ви, вижте как да намалите влиянието на менопаузата:

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ): Някои жени намират облекчение от симптомите на менопаузата чрез хормонозаместителна терапия. Терапията може ефективно да облекчи симптомите Ви, но винаги се уверявайте, че се доверявате на сигурен здравен специалист, който може да Ви назначи индивидуална терапия според Вашето състояние.

Промени в начина на живот: Менопаузата може да не е труден период, а времето, в което променяте живота си към по-приятен и здравословен! Редовните упражнения, балансираната диета, богата на калций и витамин D, и техники за намаляване на стреса като йога или медитация могат да помогнат за справяне със симптомите, докато подобряват начина и качеството Ви на живот. Ето, че можете да излезете от менопаузата като още по-добра версия на себе си!

Практики за грижа за себе си: Медитативните практики, които помагат да осъществите връзката между тялото и ума си, могат да намалят честотата и интензитета на горещите вълни и да подобрят цялостното Ви благосъстояние. Друг начин да поглезите тялото и съзнанието си, е да си изградите нова рутина за грижа за кожата - определете време само за себе си, в което се глезите с различни домашни терапии за красота. Спокойствие на ума пък можете да постигнете, като си водите дневник или практикувате любимите си занимания.

Вагинални лубриканти и овлажнители: За вагинална сухота и дискомфорт, вагиналните лубриканти и овлажнители без рецепта могат да помогнат за поддържане на вагиналното здраве и комфорт. Менопаузата не трябва да означава край на сексуалния Ви живот, просто е необходимо да откриете методите, посредством които да се върнете обратно в играта.

Доверете се на природата: За редица билки е доказано, че облекчават симптомите на менопауза и правят прехода по-поносим и дори в някои случаи приятен. Открийте подходящата комбинация и се доверете на природата за своето благополучие.

Менофин за по-лек преход към менопауза

Менофин е изцяло натурален продукт на Хербамедика, който е специално създаден, за да се бори с най-честите симптоми на менопауза, като горещи вълни, нервност, сърцебиене и нощни изпотявания. Съдържа комплекс от билкови екстракти с доказано действие срещу хормоналните промени:

  • Босилек: Босилекът е известен със своите адаптогенни свойства, които могат да помогнат на тялото да се адаптира към стреса и хормоналните промени по време на менопаузата. Може да осигури облекчение на симптоми като промени в настроението и тревожност. Освен това босилекът има противовъзпалителни свойства, които спомагат за намаляване на болките в ставите и възпалението.
  • Маточина: Маточината е високо ценена заради успокояващите и стабилизиращи настроението си ефекти. Може да помогне за облекчаване на тревожността, раздразнителността и нарушенията на съня, свързани с менопаузата. Тази билка често се използва за намаляване на горещите вълни и насърчаване на по-добро качество на съня.
  • Бял равнец: Белият равнец има дълга история на употреба в женското здраве. Съдържа съединения, които могат да помогнат за регулиране на менструалния цикъл и намаляване на обилното менструално кървене, което може да бъде проблем в ранните етапи на менопаузата. Противовъзпалителните свойства на белия равнец също могат да помогнат при болки в ставите, друг често срещан сипмтом в този период.
  • Дребноцветна върбовка: дребноцветната върбовка е известна заради потенциала си да облекчава уринарните симптоми, свързани с менопаузата, като често уриниране и позиви за уриниране. Може да помогне за укрепване на тазовите мускули и да намали дискомфорта.
  • Котешка стъпка: Котешката стъпка, позната още като див риган, е известна със способността си да облекчава храносмилателния дискомфорт, който може да се влоши по време на менопаузата. Може да помогне за намаляване на подуването и газовете. Тази билка също има леки свойства за подобряване на настроението.
  • Градински чай: градинският чай се използва от векове за облекчаване на симптомите на менопаузата, особено горещи вълни и нощно изпотяване. Неговите естествени съединения, наречени фитоестрогени, имитират ефектите на естрогена в тялото, като помагат за регулиране на хормоналните колебания.

Менопаузата е предизвикателство, през което всяка жена трябва да премине, но в зависимост от това дали го приемате като бреме или възможност, можете да излезете от този период като една още по-добра своя версия. Полагайки допълнителни грижи за себе си и своето благополучие, откривайки подкрепа и разбиране у близките си и с вземане на необходимите мерки по отношение на начина си на живот, можете да преминете по-леко през този период и да се радвате на спокоен и пълноценен живот.

Периодът на менопауза не бива да е тема табу или нещо, което да предизвиква срам - това е напълно естествен процес в тялото и е важно да го посрещнете заредени с оптимизъм. Не се притеснявайте да говорите за състоянието си с други близки дами - всяка жена в един момент преминава през това предизвикателство и общуването и намирането на подкрепа у някого, който може да те разбере най-добре, защото преминава през същото, е най-ценното нещо. Бъдете благодарни, че сте жени, и посрещнете менопаузата с усмивка!

Използвани източници:

  1. Peacock K, Ketvertis KM. Menopause. [Updated 2022 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/
  2. Santoro N, Epperson CN, Mathews SB. Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep;44(3):497-515. doi: 10.1016/j.ecl.2015.05.001. PMID: 26316239; PMCID: PMC4890704.
  3. Santoro N, Roeca C, Peters BA, Neal-Perry G. The Menopause Transition: Signs, Symptoms, and Management Options. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Jan 1;106(1):1-15. doi: 10.1210/clinem/dgaa764. PMID: 33095879.
  4. Johnson A, Roberts L, Elkins G. Complementary and Alternative Medicine for Menopause. J Evid Based Integr Med. 2019 Jan-Dec;24:2515690X19829380. doi: 10.1177/2515690X19829380. PMID: 30868921; PMCID: PMC6419242.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ