ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Менофин - специална формула за облекчаване симптомите на менопауза

Ендокринната система е една от най-важните в човешкото тяло. Тя отговаря за регулацията и контрола на хормоните, които изпълняват различни жизненоважни функции в организма. Дори съвсем малки колебания в стойностите на хормоните, могат да предизвикат нарушения в работата на редица органи и системи. Например, проблеми с теглото и съня, смущения в менструалния цикъл и много други. Това е така, защото всички хормони са тясно свързани "химически пратеници" и координират сложни процеси, като метаболизъм, растеж, фертилитет, имунна функция, сърдечен ритъм, температура, настроение и много други.

Хормоналният дисбаланс възниква, когато има недостатъчно или пък прекомерно голямо количество от определен хормон. Дори съвсем малка промяна на хормоналните нива може да предизвика сериозно въздействие върху много процеси в тялото. При жените, например, климактериумът е специфичен период, който се характеризира с дисбаланс на женските полови хормони. Макар и част от ендокринната функция на яйчниците да се запазва известно време след менопаузата, в крайна сметка тези промени предизвикват хормонален дисбаланс и много произтичащи от него симптоми.

Можем ли по някакъв начин да облекчим топлите и студени вълни, да подобрим малко настроението и да държим под контрол изпотяването по време на климактериума? Да, при това по съвсем естествен и безопасен начин, с изцяло билкови екстракти.

Хормонален дисбаланс – що е то

Хормоните могат да причинят проблеми на всяка жена, особено преди навлизане в менопаузата. По време на предхождащият менопаузата период, в който тялото постепенно преминава към забавяне на репродуктивните функции могат да възникнат много хормонални промени. Тези колебания засягат почти всеки аспект от живота на жената. Отразяват се на нейното когнитивно здраве, концентрация, сън и почивка, теглото, състоянието на кожата и други.

Когато хормоните са дисбалансирани, това неминуемо се отразява на настроението и може да предизвика раздразнителност. Не са изключени и проблеми със съня, либидото и емоционалното състояние.

За да облекчите симптомите по време на тези естествени промени и да преминавате малко по-леко през тях, ключово значение има храненето.

Когато става въпрос за набавяне на всички основни макроелементи и микроелементи, необходими за балансиране на хормоните, винаги трябва първо да се обърнем към храната. Ендокринната система се нуждае от определени храни, които съдържат специфични хранителни вещества, за да работи нормално. Ето кои са най-важните от тях:

 • Магнезий - един от най-важните минерали за балансиране на хормоните. Въпреки че можете да вземете добавка, няма по-добър начин да си набавите магнезий от това да го осигурите чрез диетата си. Зеленолистните зеленчуци, тиква, чиа семена и черен шоколад (над 65% какао) са изключително богати на магнезий.
 • Витамини от група В - приемът на висококачествена добавка В-комплекс е наистина добро решение, ако ви измъчват неприятни симптоми в резултат от хормоналните промени. Тези витамини са ключови за производството на енергия, за поддържане на хомеостазата и нормална работа на мозъка, сърцето, нервната система и други.
 • Витамин D3 - важен за клетъчната диференциация, пролиферацията и имунната функция. Той е ключов фактор за превенция и лечение на остеопороза, ревматоиден артрит, множествена склероза, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, псориазис и психиатрични заболявания. Витамин D е мастноразтворим витамин, затова го приемайте с богато на мазнини хранене, за да се усвои оптимално добре. Другият вариант е да приемате добавка с рибено масло като Рибено масло от ферментирал дроб на риба треска Green Pasture.

Освен храните и техните полезни хранителни вещества, за облекчаване симптомите на менопауза могат да помогнат и някои добре познати билки.

Състав на Менофин – натурална формула при хормонален дисбаланс

Менофин е натурална хранителна добавка с положителен ефект при хормонален дисбаланс, характерен за периода на менопаузата и съпровождащите го промени. Може да започне да се приема още при първите прояви на климакса и съдържа следните съставки:

 • Босилек стрък (Ocimum basilicum) - Ocimum basilicum L. (Lamiaceae), известен като сладък босилек, се използва като традиционно лечебно растение при главоболие, кашлица, диария, запек и бъбречни проблеми. Такива здравословни нарушения могат да съпътстват хормоналния дисбаланс, характерен за климакса. Босилекът може да помогне и за справяне с прекомерното изпотяване и горещите вълни.
 • Маточина лист (Melissa officinalis) – маточината е природно средство за облекчаване на свръхактивна нервна система, напрежение, стрес и проблеми с настроението. Маточината има успокояващо действие и може да е от полза и при нарушения на съня.
 • Бял равнец цвят (Achillea millefolium) – белият равнец е добре познато средство в билколечението при менопауза. Той може да помогне за облекчаване на по-тежки симптоми, допринася за нормализиране на кръвното налягане и овладяване на сърцебиенето.
 • Дребноцветна върбовка стрък (Epilobium parviflorum) - дребноцветната върбовка повлиява благоприятно смущенията на либидото и съня, помага за справяне със симптоми на депресия и нарушения на настроението.
 • Котешка стъпка стрък (Clinopodium vulgare) – това едногодишно растение може да е от полза при хормонален дисбаланс, за подобряване на имунната защита и здравето на кръвоносната система. 
 • Градински чай листа (Salvia officinalis) – тази билка помага за облекчаване на горещите вълни и изпотяването. Градинският чай има ценни активни компоненти, които действат против изпотяването и също така помага за преодоляване на тревожността и безпокойството.

Важно е да си дадете почивка и да разберете, че това, през което преминавате е напълно естествен процес. Тялото функционира по определен начин от дълго време и това предстои да се промени. Такава е природата на жената.

Промяната в нивата на хормоните може да повлияе на енергията, настроението, мотивацията, либидото и емоционалното здраве. Първата и най-полезна стъпка е да разберете как тялото ви се е променило и какво, за вас конкретно, ще бъде най-полезно. Например, ако стресът е вашият отключващ фактор, насочете се към премахване на факторите на стрес, повече сън и почивка, магнезий и мелатонин, дори CBD масло. Ако проблемите са повече с теглото и настроението, потърсете вариант за намаляване на теглото и контрол на апетита, осигуряване на храносмилателни ензими и мултивитамини. А за облекчаване в известна степен на неприятните симптоми може да опитате и Менофин, който подкрепя нормалното функциониране на нервната система, когнитивната функция и нормалния метаболизъм.

Използвани ресурси

 1. Schindler AE. Climacteric symptoms and hormones. Gynecol Endocrinol. 2006 Mar;22(3):151-4. doi: 10.1080/09513590600629134. PMID: 16835077.
 2. Kargozar R, Azizi H, Salari R. A review of effective herbal medicines in controlling menopausal symptoms. Electron Physician. 2017;9(11):5826-5833. Published 2017 Nov 25. doi:10.19082/5826
 3. Amato P, Christophe S, Mellon PL. Estrogenic activity of herbs commonly used as remedies for menopausal symptoms. Menopause. 2002 Mar-Apr;9(2):145-50. doi: 10.1097/00042192-200203000-00010. PMID: 11875334.
 4. Depypere HT, Comhaire FH. Herbal preparations for the menopause: beyond isoflavones and black cohosh. Maturitas. 2014 Feb;77(2):191-4. doi: 10.1016/j.maturitas.2013.11.001. Epub 2013 Nov 19. PMID: 24314619.
 5. Huntley AL, Ernst E. A systematic review of herbal medicinal products for the treatment of menopausal symptoms. Menopause. 2003 Sep-Oct;10(5):465-76. doi: 10.1097/01.GME.0000058147.24036.B0. PMID: 14501609.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ