ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Менопауза - как да подготвим тялото за нея

Менопауза - етапът от живота на всяка жена, който в нашето съвремие е свързан с множество проблеми и често води до медикаментозното им третиране. Перименопаузата и всички неудобства, с които тя е свързана, обикновено започва след 40-годишна възраст и продължава до началото на действителната менопауза (средно на 52-годишна възраст). Реално възрастта, в която този етап настъпва, не се е променил от древността. Тъй като обаче средната продължителност на живота се е удължила съществено, съвременните жени прекарват много по-голяма част от живота си именно в този период.

Проучванията за явлението менопауза

Статистиките сочат, че едва 1/3 от жените успяват да се приспособят естествено към настъпващите промени и усещат минимален дискомфорт през този период. До голяма степен това се дължи на чисто физическите промени, които настъпват. Ключова роля обаче има и психологическата нагласа. За всяка жена е важно да приеме, че това не е болест, а нормална част от развитието на организма й. В допълнение, всяка от нас трябва да е наясно, че ще прекара почти половината си живот в менопауза и е важно да предприемем необходимите стъпки, така че този период да е приятен и пълноценен.

Различни изследвания показват разнообразие от симптоми, с които менопаузата е свързана. Обикновено най-често срещаните са тези 34 – както виждате те варират от горещи вълни до остеопороза и не е задължително всяка жена да се срещне с всички тях. Чест въпрос, на който дамите не намират изчерпателен отговор е защо този период от живота им е свързан с толкова много неприятни усещания. Истината е, че хормоналните проблеми са само част от отговора. В действителност, лайфстайл изборите, които правим преди действителната менопауза имат решаващо значение за начина, по който преминаваме през нея.

34

Консумацията на твърде много захари и въглехидрати, употребата на алкохол и цигари и липсата на движение са само част от причините, поради които жените преминават през менопаузата с такива трудности. Качеството на храната също е ключово – ако редовно хапваме продукти с неясен произход е много вероятно те да са третирани с пестициди и хормони, които разбалансират и без това фината хомеостаза на тялото. Ето защо е повече от важно да се замислим за изборите, които правим още днес и как те ще афектират живота ни в дългосрочен план.

За да ви помогнем да се подготвите за този важен период от живота си, днес ви предлагаме няколко прости съвета за лайфстайл промени. Добрата новина е, че прилагайки ги, вие ще се почувствате по-добре не след десет години, а още след няколко седмици.

Информирайте се

Преди фактическата менопауза да настъпи, е важно да сте достатъчно добре информирани какво точно се случва по време на нея и кога в действителност започва тя.

Прието е да се смята, че менопаузата е официално настъпила 1 година след последния цикъл. Обикновено това е добър индикатор, че яйчниците вече не произвеждат яйцеклетки и са настъпили съпътстващите хормонални промени. Женското тяло и неговите процеси се ръководят от два основни хормона – естроген и прогестерон. При менопаузата нивата им драстично намаляват и именно това води до типичните за менопаузата симптоми.

Ако имате съмнение, но не сте напълно убедена, че менопаузата е настъпила, има различни хормонални тестове, които можете да направите.

Приемайте висококачествена добавка на животински омега 3 мастни киселини

Един от най-добрите източници на тези нутриенти е маслото от крил, което е с много по-висока усвояемост от рибеното и лененото масла. Следете за това продуктът да е извлечен чрез студен метод на екстракция, защото така биоактивните способности на компонентите се съхраняват, няма вероятност за микробно замърсяване и няма тежки метали.

Хранете се качествено

Важно е да приемате достатъчно мазнини и протеини. Ротационното хранене е един от най-лесните и приложими начини да си осигурите богато на нутриенти, вкусно и безопасно меню. Избягвайте храни, богати на захари, хидрогенирани мазнини и празни калории. Те не просто увеличават теглото, но и способстват за свръхпроизводството на естроген.

Спортувайте редовно

Движението оптимизира нивата на инсулин в кръвта и балансира естрогена. Именно неговото намаляване води до по-бавна обмяна на веществата и евентуално напълняване. Редовното физическо натоварване създава добра движенческа култура и мускулна памет, които са от ключово значение, когато навлезем в периода на действителната менопауза. Оптималните нива на инсулин в кръвта, от своя страна, поддържат мускулите ни активни, панкреасът – здрав и ни предпазват от диапет тип II.

Следете за достатъчно високи нива на витамин D

Витамин D се отнася към групата на мастно-разтворимите витамини. Той се изолира под няколко метаболитни форми, но тези с най-важно значение за хората са витамин D2 (ергокалциферол) и Витамин D3 (холекалциферол). Всъщност, самият витамин се счита за прехормон, активирането на който се осъществява по няколко биохимични пътя в черния дроб и бъбреците. Витамин D стимулира калциевата абсорбция в тънките черва и повишава калциевата реабсорбция през бъбреците.

В периода на менопаузата витамин D е от изключителна важност за тялото ни, тъй като без него то не може да синтезира калций. Препоръчителната доза витамин D е 600-800 IU (международни единици) на ден. Има няколко начина да си набавите този важен нутриент – единият е като консумирате храни от животински произход (яйца, риба, черен дроб, сирене), другият е като редовно се излагате на достатъчно слънчева светлина. За тези от нас, които са избрали веганската диета, това може да представлява проблем. В допълнение, все по-често специалистите откриват дефицит на този витамин, дори при хора от държави с достатъчно годишно слънчево греене. Ако се съмнявате, че не ви достига от важния нутриент, най-ефективният начин да си го набавяте е чрез хранителна добавка.

С настъпването на менопаузата е добре да си набавяте фитоестрогени

Те се срещат в храни като фенел, соя, люцерна, както и в етерични масла от розмарин и салвия скларея. Това са слаби естрогени, чийто прием регулира до известна степен естествените нива на хормона в организма и по този начин може да смекчи симптомите на менопаузата.

Преди да предпреиемете хормоназаместителната терапия

Много често личният лекар предлага подобна терапия на жени в менопауза без да ги информира за ползите и вредите от нея. През последните години този тип лечение се оспорва все повече от специалистите, които смятат, че то може да е твърде инвазивно и в дългосрочен план да навреди, вместо да помогне. Има множество натурални терапии, които можете да използвате преди да прибегнете до третиране на симптомите с хормони. Една от тях е използването на масло от вечерна иглика под формата на капсули. Множество изследвания показват, че приемането на това растение намалява броя и интензивността на горещите вълни и студеното изпотяване.

Не забравяйте, че тялото е система, в която всички елементи и органи са взаимосвързани и днешните ни действия дават резултат в бъдеще. Вслушвайте се в сигналите на организма си, грижете се за себе си и се усмихвайте по-често (особено в студените зимни дни).

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ