ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Месец на UV безопасност: 5 начина да защитите кожата си това лято

Слънцето е почитано като божество в множество култури. Като цяло животът на нашата планета Земя не би могъл да съществува в този си вид, ако го нямаше слънцето. За да си представите мащаба на тази звезда, според данни на учените 1 милион планети като Земята могат да се поберат в Слънцето! 

А в неговия център бушува истинска енергийна буря под формата на ядрен синтез, при който се изгарят милиони тонове водород непрестанно. Освен всичко това, слънцето си има и свой вятър - поток от заредени частици, наречени плазма

Слънцето изпраща енергия към Земята по няколко различни начина: чрез видима светлина, която можете да видите; инфрачервено лъчение, което усещате като топлина;  UV лъчение, които не можете да видите или усетите. 

За щастие, атмосферата на Земята ни предпазва от повечето ултравиолетови лъчи. Макар че е желателно да се излагаме на слънчева светлина краткотрайно, за да помогнем на телата ни да произвеждат витамин D, твърде много UV лъчение е опасно за здравето.

Това важи особено силно за летния сезон, когато температурите са доста по-високи. Както тогава, така и през останалото време от годината, е важно да знаем как да се предпазим от слънчево изгаряне с помощта на слънцезащитни продукти и други мерки.

Как функционира и ни влияе слънцето 

Като цяло, ние сме склонни да мислим за слънчевата светлина като за относително базова концепция - нещо, което може да бъде опростено до кръг с куп линии около него, начертан върху страница с жълт пастел. От научна гледна точка обаче, слънчевата светлина всъщност е доста сложно явление. 

Слънчевата светлина може да бъде технически дефинирана като общия честотен спектър на електромагнитното излъчване, излъчвано от слънцето. Съставен от около 1500 различни дължини на вълните, той се състои от инфрачервена, видима и ултравиолетова светлина, които се филтрират през атмосферата, за да достигнат до нас на земята в това, което преживяваме като ясна, красива дневна светлина. 

Освен очевидната необходимост от слънчева светлина за видимостта и топлината, на която се радваме, а също и за фотосинтеза на растенията, които консумираме, проучванията разкриват множество ползи за хората, включително:

 • Синтезиране на витамин D - UVB лъчите на слънцето реагират с производните на холестерола в кожата, за да произведат това важно хранително вещество. Без слънчева светлина това преобразуване не може да се случи и тялото трябва да разчита на наличните източници в храните или хранителни добавки.
 • Повишена бодрост и концентрация през деня - проучванията показват, че естествената светлина (в сравнение с изкуствената) подобрява бдителността и фокуса.
 • Естествено болкоуспокояващо средство - няколко проучвания показват, че слънчевата светлина може да има аналгетичен ефект, облекчавайки болката.
 • Подобряване на настроението - прекарването на време под слънчевите лъчи повишава нивата на серотонина. Този хормон хормон е известен като хормонът на доброто настроение.
 • Регулиране на кортизола - различни изследвания подчертават ефектите от естествените цикли на светлина и тъмнина върху поддържането на денонощен поток от кортизол за модулиране на енергията и стреса.
 • Създаване на енергия - изследователите в момента разглеждат потенциала на слънцето да използва пигмент в кожата, наречен меланин, за да създава енергия за клетките.

При всички тези полезни негови ефекти, няма как да не отбележим и потенциалните вреди, които може да ни нанесат слънчевите лъчи. Колкото и да не ни се иска, кожата ни е податлива на изгаряне и затова трябва да я пазим от такова. 

Има ли рискови фактори за вредното въздействие на UV радиацията

Хората с всеки цвят на кожата са потенциално изложени на риск от слънчево изгаряне и други вредни ефекти от UV радиацията, така че винаги трябва да се пази кожата, дори през облачен или зимен ден. Знаете ли, че в облачен ден до 80 процента от ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да преминат през облаците и да достигнат до нас?  Ето защо е необходимо да защитаваме кожата - нашият най-голям орган и защитна бариера. 

Бъдете особено внимателни, ако имате:

 • Бледа кожа
 • Руса, червена или светлокафява коса
 • История на лечение на рак на кожата
 • Член на семейството, който е имал рак на кожата

Ако приемате някакви лекарства, попитайте вашия личен лекар какви предпазни мерки за слънцезащита да ползвате. Някои лекарства могат да повишат чувствителността към слънцето.

Как да намалите риска от слънчево изгаряне и ранно стареене на кожата

Увреждането на тялото от слънцето се причинява от невидимото ултравиолетово (UV) лъчение. Слънчевото изгаряне е вид увреждане на кожата, причинено именно от слънцето. Почерняването също е признак, че кожата реагира на потенциално вредното UV лъчение, като произвежда допълнителна пигментация, която ѝ осигурява известна, но често недостатъчна защита срещу слънчево изгаряне.

Прекарването на време на слънце за съжаление увеличава риска от рак на кожата и ранно стареене на кожата. Хората с всякакъв цвят на кожата са изложени на такъв риск. 

Има различни превантивни мерки, които могат да намалят опасността от увреждане на кожата, като например:

 • Ограничете времето си на слънце, особено между 10 и 14 часа, когато слънчевите лъчи са най-интензивни.
 • Избирайте дрехи с ръкави и дълги панталони от прохладни материи, за да защитите кожата, изложена на слънце. Също към аутфита може да добавите слънчеви очила и шапка с широка периферия, за да предпазите кожата на лицето, която е много деликатна и задължително трябва да нанасяте слънцезащитен продукт.
 • Използване на широкоспектърни слънцезащитни продукти със SPF 30 или по-висока редовно и според указанията. Широкоспектърните слънцезащитни продукти предлагат защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи, двата вида ултравиолетова радиация на слънцето. Редно е да се нанася повторно през 2-3 часа, за да поддържате защитата на ниво.
 • Винаги при възможност оставайте на сянка и пийте много течности, за да намалите риска от дехидратация на организма.

Допълнителни мерки за превенция на слънчево изгаряне

Като допълнителна мярка за подкрепа на организма през всеки сезон може да приемаме някои продукти. Например, витамин D, витамин С, повече полезни мазнини и антиоксиданти. 

Вече знаем, че слънцето ни помага да произвеждаме витамин D, но консумацията на храни, богати на витамин D, като ферментирало масло от черен дроб на треска и/или допълване с качествен източник на перорален витамин D3 може също да ни помогне да се предпазим от ултравиолетовата радиация на слънцето. Един от най-добрите продукти на пазара, който е източник на витамин D3, А и Е, множество полезни омега-3 мазнини и масло от мащерка като антиоксидант, е Норвежко рибено масло Mermaids Havfruene 250 ml.

Този висококачествен продукт е произведен в Лофотен, Норвегия от дива риба треска и носи духа на местните традиции в улова. За направата му се следва стриктен 24-часов цикъл, с който да се гарантира извличането на маслото по естествен начин и в синхрон с практиките за устойчив риболов. Може да научите как става всичко това в описанието на самия продукт.

Освен витамин D, през лятото, когато слънцето е най-силно, е важно да балансираме количествата минерали. Ние губим такива много чрез потенето и затова е още по-важно. 

Недостигът на определени минерали като цинк и магнезий може да причини фоточувствителност и слънчеви обриви. Може веднъж или два пъти годишно да проверявате минералния си статус. През цялото време препоръчваме да присъстват в диетата богати на минерали храни от растителни и животински източници. Костните бульони и месото от органи са особено балансирани в микроелементи, както и повечето плодове и зеленчуци, водорасли като спирулина и хлорела.

Нашите препоръки тук са за Акти Спирулина и Хлорела, а за самостоятелни източници на минерали - Акти Цинк и Магне Хелате.

Имайте прекрасно слънчево и безопасно лято!

Използвани източници

 1. Brenner, M., & Hearing, V. J. (2008). The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochemistry and photobiology, 84(3), 539–549. https://doi.org/10.1111/j.1751-1097.2007.00226.x
 2. Moreiras, H., Seabra, M. C., & Barral, D. C. (2021). Melanin Transfer in the Epidermis: The Pursuit of Skin Pigmentation Control Mechanisms. International journal of molecular sciences, 22(9), 4466. https://doi.org/10.3390/ijms22094466
 3. Castellano-Pellicena, I., Morrison, C. G., Bell, M., O'Connor, C., & Tobin, D. J. (2021). Melanin Distribution in Human Skin: Influence of Cytoskeletal, Polarity, and Centrosome-Related Machinery of Stratum basale Keratinocytes. International journal of molecular sciences, 22(6), 3143. https://doi.org/10.3390/ijms22063143
 4. Braun, H. A., Adler, C. H., Goodman, M., & Yeung, H. (2021). Sunburn frequency and risk and protective factors: a cross-sectional survey. Dermatology online journal, 27(4), 13030/qt6qn7k2gp.
 5. US Department of Health and Human Services. The Surgeon General's Call to Action to Prevent Skin Cancer. Washington (DC): Office of the Surgeon General (US); 2014. Reducing the Risk of Skin Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK247163/
 6. Sander, M., Sander, M., Burbidge, T., & Beecker, J. (2020). The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, 192(50), E1802–E1808. https://doi.org/10.1503/cmaj.201085 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ