ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Метабол Контрол - натурален продукт за нормална обмяна на глюкоза

За повечето от нас, дори когато кръвната захар скочи рязко след обилно хранене или хранене богато на въглехидрати, телата ни могат да я върнат към нормалните нива за няколко часа без проблем. Само хората с нелекуван диабет имат нива на кръвна захар, които през повечето време остават доста високи и това застрашава здравето им. Логично, дълго време лекарите смятаха, че само хората с диабет трябва да се тревожат за ефекта на храната върху кръвната захар и само те има нужда да прилагат определени ограничения за контрола ѝ.

На практика се оказва, че дори при здрави хора, повишената кръвна захар след хранене може с течение на времето да навреди на тялото, дори ако никога не причинява диабет. Накратко, вече не само определени хора трябва да се тревожат за кръвната си захар, а всеки човек трябва да е запознат с механизмите и функциите ѝ. 

Състоянието на кръвната захар трябва да ви интересува, дори ако сте с нормално тегло и здрави. И особено много - ако не се занимавате активно с някаква форма на спорт или ако имате наднормено тегло. 

Е, разпознахте ли се в някое от тези описания? Знаете ли какво е кръвната захар и какви роли изпълнява в организма, какво е инсулинът и дали е обвързан с глюкозата? Тук ще намерите отговорите на тези въпроси.

Как работи кръвната захар

Нивата на кръвната захар са мярка за глюкозата в кръвта. Тя влиза в кръвта ви при прием на въглехидрати, които могат да са нишестета (например картофи и зърнени храни) или захари (например захароза, лактоза, фруктоза).

Глюкозата е важен източник на енергия и ключово гориво за мозъка и всички органи и системи в тялото. Когато си набавяте пълноценни (сложни) въглехидрати, които имат нисък гликемичен индекс, нивото на кръвната захар бавно ще се покачва и спада, осигурявайки постоянно енергия. По този начин се поддържа и сит апетит за по-дълго време.

Ако обаче храните, които приемате, съдържат основно въглехидрати с висок гликемичен индекс, нивата на кръвната Ви захар ще се покачват и намаляват твърде рязко. Това не само може да ви остави гладни за почти постоянно, но с течение на времето може да доведе до негативни здравословни проблеми като диабет тип 2, затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулт и сърдечни заболявания.

Когато в тялото постъпят въглехидрати – един от трите основни макронутриента, глюкозата навлиза в кръвта и тялото ви освобождава инсулин, за да насочи глюкозата към правилните места за осигуряване на енергия, насърчаване на растежа на клетките, регулиране на метаболизма и други процеси.

Всяко количество глюкоза, което не се използва веднага, се съхранява в черния дроб като гликоген. Ако нивата на глюкозата в кръвта спаднат, черният дроб тогава използва съхранявания гликоген и го превръща в глюкоза, след което го освобождава в кръвния поток.

Ако например човек има диабет тип 2, то той не може да произвежда достатъчно инсулин, за да може глюкозата да извършва функциите си.

Хипергликемия (висока кръвна глюкоза)

Хипергликемията е техническият термин за висока кръвна глюкоза (кръвна захар). Високата кръвна захар се случва, когато тялото има твърде малко инсулин или когато тялото не може да използва правилно инсулина.

Какво причинява хипергликемия

Редица неща могат да причинят хипергликемия:

  • ако имате диабет тип 1, може да не сте си набавили достатъчно инсулин външно;
  • ако имате диабет тип 2, тялото ви може да има достатъчно инсулин, но той не е толкова ефективен, колкото би трябвало да бъде поради нарушени механизми на обработване;
  • яли сте повече от планираното или сте тренирали по-малко от планираното;
  • боледували сте наскоро или в момента;
  • стрес - семейни конфликти или проблеми в училище или работата;
  • прилив на хормони, които тялото произвежда ежедневно около 4:00 сутринта до 5:00 сутринта;

Как работи инсулинът

Инсулинът е хормон, който играе редица роли в метаболизма на организма.

Инсулинът регулира на това как тялото използва и съхранява глюкозата и мазнините. Много от клетките на тялото разчитат на инсулин, за да вземат глюкоза от кръвта за енергия.

Нива на инсулин и кръвна глюкоза

Инсулинът е хормон, който играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Липсата на инсулин или неспособността да се реагира адекватно на инсулина може да доведе до развитието на симптомите на диабет.

Инсулинът помага да се контролират нивата на кръвната глюкоза, като сигнализира на черния дроб и мускулните и мастните клетки да поемат глюкоза от кръвта. Следователно инсулинът помага на клетките да поемат глюкоза, за да се използват за енергия.

Ако тялото има достатъчно енергия, инсулинът сигнализира на черния дроб да поеме глюкозата и да я съхранява като гликоген. Този невероятен регенериращ се орган може да съхранява до около 5% от масата си като гликоген.

Някои клетки в тялото могат да приемат глюкоза от кръвта без инсулин, но повечето клетки се нуждаят от инсулин, за да функционират.

Инсулин и диабет тип 1

При диабет тип 1 тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвната глюкоза.

Без наличието на инсулин, много от клетките на тялото не могат да приемат глюкоза от кръвта и следователно тялото използва други източници на енергия. Това са кетоните. Кетоните се произвеждат от черния дроб като алтернативен източник на енергия, но високите нива на кетоните могат да доведат до опасно състояние, наречено кетоацидоза.

Инсулин и диабет тип 2

Диабет тип 2 се характеризира с това, че тялото не реагира ефективно на инсулина. Това състояние се нарича инсулинова резистентност. В резултат на това тялото е по-малко способно да приема глюкоза от кръвта и да я използва по предназначение. В по-ранните етапи на диабет тип 2 тялото реагира, като произвежда повече инсулин, отколкото обикновено би трябвало.

Ако диабет тип 2 се развива в продължение на няколко години, допълнителните изисквания към панкреаса да произвежда инсулин могат да доведат до загуба на клетки, произвеждащи инсулин (известни като бета-клетки на панкреаса), тъй като те се износват.

При всички случаи, когато е нарушен метаболизмът на глюкоза или инсулин в организма, са необходими мерки за нормализирането им. Само така може да се осигури енергия за клетките, които иначе не биха могли да работят.

Защо Метабол Контрол

Метабол Контрол е натурален продукт с три синхронично работещи съставки, които осигуряват контрол на кръвната захар и подобряване работата на инсулина. Продуктът може да се приема при широк набор от състояния, включително преддиабетно състояние, инсулинова резистентност, диабет тип 2, метаболитен синдром.

Карозитол (пинитол)

Карозитолът е естествен екстракт от плодовете на рожковото дърво, с високо съдържание на D-пинитол, който допринася ефективно в контрола на хипергликемията. 

Благоприятните ефекти на D-пинитола в метаболизма на глюкозата и като добавка за подобряване на спортните постижения са описани в многобройни научни изследвания. Доказано е също така, че са не са открити нежелани реакции, дори при приемани по-високи дози от препоръчваните.

Карозитолът подобрява инсулиновата чувствителност чрез активиране на инсулиновата сигнална система и също има антиоксидантно действие. Подпомагайки контрола на глюкозата, той предотвратява диабетни усложнения.

Екстракт от Гимнема (28% гимнемна киселина)

Gymnema sylvestre е наименованието на растение от семейство Apocynaceae, като екстрактът от него намалява желанието за захар и същевременно намалява скоростта, с която захарта се абсорбира в тялото.

Този екстракт е мощен, защото потенциално осигурява двойно действие за борба с наддаването на тегло и диабета. Листата на Gymnema sylvestre съдържат гимнемични киселини, които са основни биоактивни съставки потискащи вкуса на захарта.

Смята се също, че Gymnema sylvestre увеличава количеството инсулин в тялото, вероятно чрез подобряване на клетъчния растеж в панкреаса (тук се произвежда инсулин).

Хром пиколинат

Хромът като съставка в хранителни добавки (това е един от най-често срещаните елементи в земната кора и морската вода), се изследва още от 1970-та година за постигането на по-ниски плазмени нива на глюкоза. 

Резултатите от различни проучвания сочат, че признаците и симптомите на диабета се подобряват при прием на биологично активна форма на хром. Ефектите от това са значително подобрен гликемичен статус и значително намалени нужди от инсулин при хора с диабет.

Хромът е важен фактор за повишаване на инсулиновата активност. Проучванията показват, че хората с диабет тип 2 имат по-ниски нива на хром в кръвта от тези без заболяването и предвид това може да е необходимо осигуряването му чрез добавка.

Доказано е, че хром-пиколинатът намалява инсулиновата резистентност и помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Използвани ресурси

A scientific review: the role of chromium in insulin resistance. Diabetes Educ. 2004;Suppl:2-14. PMID: 15208835.

Brala PM, Hagen RL. Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Physiol Behav. 1983;30(1):1-9. doi:10.1016/0031-9384(83)90030-6

Kumar SN, Mani UV, Mani I. An open label study on the supplementation of Gymnema sylvestre in type 2 diabetics. J Diet Suppl. 2010;7(3):273-82. doi:10.3109/19390211.2010.505901

Study of the molecular electrostatic potential of D-Pinitol an active hypoglycemic principle found in Spring flower - Three Marys, (Bougainvillea species) in the Mm+ method, R. Gobato, A. Gobato and D. F. G. Fedrigo https://www.researchgate.net/publication/303185688_Study_of_the_molecular_electrostatic_potential_of_D-Pinitol_an_active_hypoglycemic_principle_found_in_Spring_flower_-_Three_Marys_Bougainvillea_species_in_the_Mm_method 

Lahuta, L.B., Szablińska, J., Ciak, M. et al. The occurrence and accumulation of D-pinitol in fenugreek (Trigonella foenum graecum L.). Acta Physiol Plant 40, 155 (2018). https://doi.org/10.1007/s11738-018-2734-4

Bates SH, Jones RB, Bailey CJ. Insulin-like effect of pinitol. Br J Pharmacol. 2000;130(8):1944-1948. doi:10.1038/sj.bjp.0703523

Navarro JA, Decara J, Medina-Vera D, et al. D-Pinitol from Ceratonia siliqua Is an Orally Active Natural Inositol That Reduces Pancreas Insulin Secretion and Increases Circulating Ghrelin Levels in Wistar Rats. Nutrients. 2020;12(7):2030. Published 2020 Jul 8. doi:10.3390/nu12072030

Antonowski T, Osowski A, Lahuta L, Górecki R, Rynkiewicz A, Wojtkiewicz J. Health-Promoting Properties of Selected Cyclitols for Metabolic Syndrome and Diabetes. Nutrients. 2019;11(10):2314. Published 2019 Sep 30. doi:10.3390/nu11102314

Alonso-Castro AJ, Alba-Betancourt C, Rocha-González E, Ruiz-Arredondo A, Zapata-Morales JR, Gasca-Martínez D, Pérez-Gutiérrez S. Neuropharmacological effects of d-pinitol and its possible mechanisms of action. J Food Biochem. 2019 Dec;43(12):e13070. doi: 10.1111/jfbc.13070. Epub 2019 Oct 1. PMID: 31576588.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ