ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Метеоризмът – дискомфорт, за който има лесно решение

Широко срещано неразположение в днешни дни е появата на метеоризъм. Характеризира се с повишено натрупване на газове в стомашно-чревния тракт, съпроводено с редица неприятни усещания и дискомфорт, които може да попречат на плановете и настроението ви.

Неприятно е и всеки може да го сполети, но в този случай раздялата между вас и мъчителния метеоризъм определено е щастливо събитие.

Да разберем какво предизвиква метеоризъм и как да се справите с него.

Защо се появява метеоризъм

Основни причини за провокиране на метеоризъм са:

 • Преяждането
 • Поглъщането на въздух при бързо хранене и пиене
 • Смучене на бонбони и дъвчене на дъвки
 • Стресови ситуации
 • Консумацията на храни, които предизвикват повишено образуване на газове

Възможни са и други причини. При новородените деца метеоризъм може да възникне още през първите дни след раждането поради все още недоразвитата храносмилателна система. Липсата на достатъчно ензими води до частично смилане на приетата храна и активиране на процеси на гниене и отделяне на газове, предизвикващи метеоризъм.

Нарушения в ензимната система могат да възникнат при небалансирано хранене, а също така и при различни заболявания на горните дялове на храносмилателния тракт – гастрит, панкреатит и други.

Още една причина за поява на метеоризъм може да бъде нарушената микрофлора в дебелото черво. В нормални условия голяма част от газовете в тялото ни се поглъщат от бактерии, обитаващи червата. При нарушен баланс между микроорганизмите, които образуват и редуцират газовете в тялото възниква метеоризъм.

Причина за повишено натрупване на газове в червата често стават храните, които приемаме ежедневно. Сред тях присъстват редица популярни храни:

 • Бобови култури - леща, грах, фасул
 • Картофи
 • Лук
 • Репички
 • Ряпа, зеле, марули
 • Броколи и карфиол
 • Газирани напитки
 • Предизвикващи ферментация храни
 • Популярни и обичани плодове като ябълки, праскови, банани и сливи

Сред предизвикващите метеоризъм изделия се нареждат още мазните и пържени храни, тлъстите меса, сосовете, виното и бирата.

Симптоми за изострен метеоризъм

Класическите симптоми се изразяват в подуване на стомаха и повишено отделяне на газове.

Налице са още болка, диария, запек, къркорене на червата. Възможни са и други симптоми като гадене, неприятен вкус в устата, загуба на апетит и отпадналост.

Метеоризъм и други фактори

Трябва да отбележим връзката между метеоризъм и консумацията на мляко и други храни, съдържащи лактоза. При лактозна непоносимост липсва така важният ензим лактаза, който отговаря за метаболизирането на лактозата. Вследствие на това, тя достига до дебелото черво и провокира по-усилено отделяне на газове и изявен метеоризъм.

Сорбитолът, който се използва за подслаждане на напитки, сладкарски изделия и дъвки, също може да причини метеоризъм и отделяне на повече газове. Същото важи и за фруктозата. Те със сигурност не са в групата подсладители, които са здравословен избор.

Факт, който много хора не знаят или пропускат е, че в днешния свят на рафинирани въглехидрати, фруктозата дори не е фруктоза, а глюкозо-фруктозен сироп.

Профилактика и лечение

За да избегнете поява на метеоризъм е препоръчително да промените някои свои навици и да адаптирате хранителните си навици по нов начин.

На първо място, придържайте се към балансирано хранене и не консумирайте в големи количества храните, които могат да затруднят храносмилателната ви система, поставяйки я в затруднено състояние.

Второ, поддържайте адекватна за възрастта си физическа натовареност. Когато се обездвижвате, всички мускули, включително тези на вътрешните ви органи, започват да работят в режим на понижена активност – а той е предпоставка за появата на метеоризъм.

Лечение и превенция на метеоризъм

Основният подход за лечение на метеоризъм е насочен към отстраняване на причините за повишено газообразуване. Процесът протича на няколко фази:

 • Промени в хранителния режим
 • Лечение на болестите, предизвикващи метеоризъм
 • Възстановяване на двигателните нарушения
 • Лечение на нарушения, свързани с червата
 • Извеждане на натрупаните в червата газове

В практиката са се доказали няколко ефективни метода за преодоляване на метеоризъм, а именно:

Срещу натрупаните газове в червата се използват и различни изпитани народни средства като активен въглен, бяла глина, диметикон и други. Те намаляват образуването на газове и спомагат за извеждането им от червата.

Газогонен ефект имат някои растителни средства – настойки от кимион, кориандър, копър, цветове от лайка и листа от мента. Полезна подправка, която влияе благоприятно при метеоризъм, е чубрицата.

При повишено натрупване на газове в червата е препоръчително да изключите споменатите неблагоприятни храни и да отдадете предпочитание на киселомлечните храни, овесената каша, варените зеленчуци, вареното месо, рибата, изварата и достатъчно вода.

Можете да ядете и плодове, но задължително два часа преди или след хранене, тъй като в противен случай рискувате да стимулирате процеса на издуване на червата и поява на метеоризъм.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ