ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Микрокапсулирано 3-валентно желязо Blue Iron - защо да приемате тази форма

Нека започнем с една гатанка: кое е онова с шест букви, което помага за доставянето на кислород до тялото и е основен компонент на любимата храна на Попай? Ако кажете „желязо“, поздравления – познахте от първия път!

Може би на желязото не се обръща достатъчно внимание, колкото на други, по-модерни хранителни вещества като колаген и витамин В12 например. Заедно с калция и други минерали, той всъщност е един от най-важните компоненти на човешката диета. И все пак приблизително 10 милиона души не получават достатъчно желязо през живота си, което може да причини някои сериозни здравословни усложнения.

Преди да решите обаче да изкупите добавките с желязо, важно е да разберете по-добре ползите от него, различните му форми и как минералът действа в тялото ви.

Роля на желязото в организма

Желязото е минерал, който се намира във всяка човешка клетка - от съществено значение за растежа, развитието и нормалното клетъчно функциониране. Въпреки че желязото има много важни функции, включително да произвежда определени хормони, колаген и невротрансмитери, една от най-важните му функции е производството на хемоглобин. Същият пренася кислород от белите дробове до клетките, за да произвеждат необходимата ви енергия. Желязото е необходимо и за миоглобина, друг протеин, транспортиращ желязо.

Също така желязото е от ключово значение за правилната мозъчна функция. Той помага за създаването на серотонин – един от химикалите, които помагат да регулирате настроението си. Тъй като мозъкът се нуждае от постоянно снабдяване с кислород, постоянните нива на желязо са доста важни и за когнитивните функции. А дефицитът на желязо е свързан с когнитивни нарушения в немалък брой проучвания.

Защо се нуждаем от желязото – области на действие

Ментално здраве

Желязото помага за подобряване на концентрацията, фокуса и настроението. Дори малък дефицит на желязо без да е прераснал в анемия може да причини когнитивни нарушения. В развиващия се мозък желязото е от съществено значение за миелинизацията на невроните, балансираната допаминергична система и развитието на части от мозъка, важни за когнитивните функции като паметта.

Имунно действие

Желязото е от съществено значение за нормалната функция на имунната система. Метаболизмът на желязото може да се регулира за борба с бактериалните инфекции.

Осигуряване на кислород

Желязото е основен компонент на хемоглобина, елементът в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове през тялото ви.

Важен по време на бременност

Бременните и кърмещите жени имат по-висока нужда от желязо – около 27 мг. / ден. Приемът на желязо намалява риска от преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане.

Женско здраве и по-лек ПМС

Желязото помага за възстановяване на кръвта, загубена по време на менструация. Жените в репродуктивна възраст обикновено се нуждаят от по-висока дневна доза желязо (18 мг. / ден).

Спортно представяне и издръжливост

Желязото помага за превръщането на въглехидратите в енергия по време на тренировка. По време на възстановяване след тежки физически упражнения, желязото помага срещу болезненост и съкращава времето за възстановяване. Добавянето на желязо е свързано както с увеличаване на максималната консумация на кислород (VO2 max), така и с по-ниски сърдечни честоти по време на тренировка, особено при жените.

Коса и нокти

Косата, кожата и ноктите се нуждаят от желязо, за да запазят естествения си блясък, гладкост и влага. Анемията може да причини бледа кожа, необясними синини и чуплива коса и нокти.

Нужен на вегетарианци

Нехемовото желязо от растително производство не се усвоява така добре, както хемовото желязо от месото. Суплементирането с желязо обикновено е необходимо, за да се отговори на адекватните ежедневни нужди от желязо, когато се спазва вегетарианска или веганска диета.

Недостиг на желязо – защо се получава

Ако нямате достатъчно желязо, тогава тялото ви не може да произведе достатъчно здрави червени кръвни клетки. На следващ ред това води до желязодефицитна анемия, при което червените кръвни клетки стават по-малко и нивата на хемоглобина в кръвта се понижават. 

Желязодефицитната анемия е най-честият хранителен дефицит в света, срещащ се най-често при жени във фертилна възраст, бременни жени и малки деца. 

Симптомите на недостиг на желязо включват умора поради липса на кислород в тъканите и липса на производство на енергия. Ако това продължава дълго време може да се стигне до тежка умора, нарушена регулация на телесната температура и увреждане на мозъка и имунната система.

Има два вида желязо: хем желязо от животински източници и не-хем желязо от растителни източници. Хемовото желязо се абсорбира по-лесно от кръвта. Храните, богати на желязо, включват говеждо месо, черен дроб, бобови храни, подсилени зърнени храни и тъмнозелени листни зеленчуци.

Една уловка обаче променя нещата. Някои от компонентите в изброените вегетариански източници всъщност блокират усвояването на желязото, въпреки че може да помогне, ако ги комбинирате с храни с високо съдържание на витамин С. Те също така не се усвояват толкова лесно от организма като цяло. Поради тази причина е често срещано сред вегетарианците и други хора на изцяло растителна диета да имат недостиг на желязо.

Защо добавки с желязо като Blue Iron

Добавките с желязо могат да бъдат полезни за вегани и вегетарианци, които не консумират месо или морски дарове и други, изложени на риск от анемия, включително хора с непълноценна диета или слаб апетит. 

Бременните жени трябва да приемат добавка с желязо под ръководството на своя акушер или здравен специалист. 

Също така е важно да знаете, че богатите на витамин С храни помагат за усвояването на желязото в организма по най-добрия начин.

Единственият начин да разберете дали имате дефицит на желязо (тъй като очевидно други здравословни проблеми могат да се проявят като изтощение и слабост) и дали се справяте със запълването на дефицита, е чрез кръвен тест. 

Препоръчително е да се изследват размерът и цветът на кръвните клетки, както и нивата на желязо, феритин и хемоглобин, преди да се препоръчат добавки. Освен тях е добре да се консумират и повече храни с високо съдържание на желязо. И няма един универсален подход за всички с недостиг на желязо – той е строго индивидуален!

Ако решите да изберете и добавки в случай, че сте изправени пред дефицит на минерала, има някои по-добри форми от други. Например, железен глицинат, който включва аминокиселина, която също помага за производството на хемоглобин и се усвоява по-лесно от организма. 

Всъщност най-добрите добавки включват също ко-фактори, които са други витамини, които помагат на желязото да се усвоява и помага на тялото ви да произвежда повече червени кръвни клетки. 

Затова и в Blue Iron сме включили:

  • Витамин Е
  • Витамин Ц
  • Витамин В12
  • Фолиева киселина
  • Биотин
  • Цинк
Всяка бутилка Blueiron съдържа две шепи диви скандинавски боровинки, една от най-добрите суперхрани в природата.

Снабдени с антиоксиданти и ползи за здравето, те също така правят вкуса на Blue Iron по-добър, отколкото бихте очаквали от железен продукт.

Fe3 + желязото в Blue Iron е капсулирано в калциев полимер, който позволява на тялото ви да усвои точно необходимото количество, без нежеланите странични ефекти, които може да изпитате при прием на други железни продукти.

Капсулираните железни съединения могат да предотвратят образуването на цвят и реакции на окисление с мазнини в случай, че се използва пшенично брашно или царевично брашно, като същевременно се запазва висока бионаличност. Покритието осигурява физическа бариера между желязото и заобикаляща хранителна матрица. Това е идеален метод за предотвратяване на някои от нежелани сензорни промени, като гранясване, което може да възникне в храни, обогатени с желязо.

Вижте всички характеристики на Blue Iron и подробности за употребата му.

Използвани ресурси

Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. J Res Med Sci. 2014;19(2):164-174.

Bryszewska MA. Comparison Study of Iron Bioaccessibility from Dietary Supplements and Microencapsulated Preparations. Nutrients. 2019;11(2):273. Published 2019 Jan 26. doi:10.3390/nu11020273

Churio O, Durán E, Guzmán-Pino SA, Valenzuela C. Use of Encapsulation Technology to Improve the Efficiency of an Iron Oral Supplement to Prevent Anemia in Suckling Pigs. Animals (Basel). 2018;9(1):1. Published 2018 Dec 20. doi:10.3390/ani9010001 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ