ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Многобройните предимства на морския колаген за здраве и красота


Ако се грижите за здравето си и се стараете да запазите красотата си, то сигурно сте чували за колаген - основният градивен елемент във всички органи и системи на човека. Неговата влакнеста структура се използва за създаване на съединителна тъкан.

Колагенът бързо и напълно се усвоява от храносмилателната система и това го прави още по-уникален за човешкият организъм. Познати са голям брой видове колаген, които човешкото тяло използва, но днес ще се запознаем с един конкретен вид, а именно морски колаген.

Морски колаген - с какво е по-различен от телешкия?

На първо място, степента на усвояване на морския колаген е 50% по-бърза от традиционния. Морският колаген има ниско молекулно тегло, което му позволява бързо да преодолява чревната бариера и да се пренася от кръвта.

Морският колаген също така се използва широко като основа за тъканно инженерство поради отличните си биоактивни свойства, включително биосъвместимост, ниска антигенност, висока биоразградимост и потенциал за клетъчен растеж. И ползите му далеч не свършват с това.

Съдържащ 18 различни аминокиселини, морският колаген е много добър източник на протеини. Тъй като има само осем от деветте незаменими аминокиселини, той не е пълен източник на протеини, но заедно с други диетични източници могат да осигурят всички нужни аминокиселини. Макар да не осигурява основната аминокиселина триптофан, морският колаген, все още е жизнеспособен източник за градивните елементи на протеините и съединителната тъкан в нашите тела.

Има два вида колаген: фибриларен и нефибриларен. Морските риби често съдържат фибриларен колаген тип I в кожата и костите. Той е в най-голямо количество в тялото ни, спрямо останалите типове колаген: около 90%. Именно затова колаген тип I e сред най-важните градивни компоненти, от които се нуждае тялото.

А сигурно искате да знаете и от какво се извлича морският колаген? Морският колаген се произвежда от кожа и люспи на риба, което го прави устойчива алтернатива на много други източници на колаген. Добавките с колаген обикновено се получават от крави или пилета, но и от риби. Тъй като морският колаген се добива от риба, той е отличен вариант за тези, които следват пескетарианска диета.

На следващо място, протеините и пептидите, извлечени от морска риба, се превръщат във важен ресурс за козметичната индустрия. Морският колаген е високо приложим за козметични цели поради неговите свойства за овлажняване на кожата, слаба миризма и повишена механична якост.

Също така използването на протеини и пептиди, извлечени от морска риба, допринася за намаляване на замърсяването на околната среда, причинено от отпадъците, генерирани в заводите за преработка на риба.

Ползите от приема на морски колаген

Подмладяващо действие

Приемът на морски колаген подобрява състоянието на кожата и намалява скоростта на образуване на нови бръчки. Подобрява храненето и хидратацията на кожата. Повишава еластичността и стегнатостта на кожата, заглажда фините линии и спомага за редуциране на бръчките.

Поддържа здравето на опорно-двигателния апарат

Морският колаген подпомага укрепването на костите, ставите и сухожилията. Увеличава здравината и устойчивостта на костите към увреждане. Увеличава минералната плътност на костите. Има мощно противовъзпалително действие, което намалява болката след физическа активност.

Ускорява процеса на зарастване на рани

Увеличава скоростта на възстановяване на повърхността на кожата след увреждане. Морският колаген подпомага образуването на тъкани, което спомага за бързото заличаване на белези и стрии. 

Източник на протеини

Морският колаген съдържа 97% протеин. Увеличава количеството му в храната. Помага за увеличаване на производството на анаболни хормони. Подобно на други протеини ускорява възстановяването на мускулите след интензивни тренировки.

Антибактериални свойства

Морският колаген има антибактериални свойства. Помага за потискане на възпроизводството на патогенни микроорганизми и за укрепването на имунната система.

Как се прави морски колаген?

След като колагенът бъде извлечен от кожата и люспите на рибата, той се хидролизира, за да се разбият колагеновите протеини на по-малки части, наречени колагенови пептиди. Пептидите се усвояват по-лесно от тялото, увеличавайки ползите за здравето чрез повишена абсорбция и бионаличност. Хидролизата също намалява миризмата и вкуса на риба на морския колаген.

Образуваните по-малки пептиди имат по-добра разтворимост и могат лесно да се смесват в смути, кафе, сок или друга напитка по избор. Храносмилателният тракт допълнително разгражда колагеновите пептиди до аминокиселини, така че тялото да може да ги използва в оптимално за изработка на колаген.

Съвети за на най-добрите продукти и добавки с морски колаген

С помощта на колаген ще възстановите здравето и еластичността на кожата, ще се отървете от бръчките, ще облекчите болките в ставите (ако има такива) и дори може да намалите целулита. Това може би е един от продуктите, които си струва да се приемат целогодишно, за да видите ефекта върху кожата, двигателния апарат и здравето като цяло.

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото, но с възрастта произвеждането му значително намалява. По тази причина, специалистите препоръчват прием на колаген от храни и хранителни добавки.

Има огромно изобилие от хранителни добавки, които се предлагат на пазара. Нашето предложение включва следните продукти, за които може да гарантираме, че са с най-високо качество и са произведени под изключително строги стандарти за хигиена и безопасност:

Под форма на прах - Морски колаген на прах с витамин Ц Nutricoll 150 g - колагенът на Nutricoll е извлечен от диво уловена риба треска и е тествана за екологични замърсители. Приемат се по 2 ч.л. Дневно през първия месец и след това 1 ч.л. Дневно. Продуктът е овкусен с ягоди и ревен за приятен  аромат. 

Под форма на капсули - Рибен колаген комплекс на капсули Seagarden - продукт на норвежката компания Seagarden, който осигурява 6.6.г протеини на 10 г продукт; всички 9 незаменими аминокиселини, вит. В12, фосфор, калций, селен и йод. Невероятен продукт създаден по традициите на Скандинавието, но с модерни технологии и от риба, тествана за тежки метали. Приемат се по 6-10 таблетки дневно.

Използвани ресурси

  1. Venkatesan, J. & Anil, Sukumaran & Kim, Se-Kwon & Shim, Min. (2017). Marine Fish Proteins and Peptides for Cosmeceuticals: A Review. Marine Drugs. 15. 143. 10.3390/md15050143.  
  2. Venkatesan, J., Anil, S., Kim, S. K., & Shim, M. S. (2017). Marine Fish Proteins and Peptides for Cosmeceuticals: A Review. Marine drugs, 15(5), 143. https://doi.org/10.3390/md15050143 
  3. Chapter 6 - Chitosan and Fish Collagen as Biomaterials for Regenerative Medicine
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780124160033000068?via%3Dihub 
  5. Liu, S., Lau, C. S., Liang, K., Wen, F., & Teoh, S. H. (2022). Marine collagen scaffolds in tissue engineering. Current opinion in biotechnology, 74, 92–103. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2021.10.011 
  6. de Souza, A., de Almeida Cruz, M., de Araújo, T. A. T., Parisi, J. R., do Vale, G. C. A., Dos Santos Jorge Sousa, K., Ribeiro, D. A., Granito, R. N., & Renno, A. C. M. (2022). Fish collagen for skin wound healing: a systematic review in experimental animal studies. Cell and tissue research, 388(3), 489–502. https://doi.org/10.1007/s00441-022-03625-w 
  7. Geahchan, S., Baharlouei, P., & Rahman, A. (2022). Marine Collagen: A Promising Biomaterial for Wound Healing, Skin Anti-Aging, and Bone Regeneration. Marine drugs, 20(1), 61. https://doi.org/10.3390/md20010061 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ