ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Многоликият Витамин С - силен антиоксидант, но не само + форми на прием

Витамин C, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин, който е мощен антиоксидант и има благоприятен ефект върху човешкия организъм. Важността на този витамин отдавна е известна, а той се използва не само като средство за превенция при грипни и простудни състояния. Редовният прием на витамин C чрез храната и хранителни добавки повишава клетъчния имунитет на организма и спомага за намаляване на бръчките и отпускането на кожата. Витамин C е отговорен и за синтеза на колаген в тялото.

В днешния материал ще разгледаме подробно ползите от витамин C, както и формите на прием, които имат своите предимства и недостатъци и познавайки ги ще може да направите най-добрия избор на добавка. Да не забравяме, че по време на грипен сезон и особено сега - когато коронавирусът заразява повече хора и не си осигуряваме достатъчно витамин D, трябва да помислим за различни варианти за подобряване на имунната защита.

Витамин C e мощен антиоксидант за справяне с грипни състояния и настинки

Витамин C е известен най-вече със своите мощни антиоксидантни свойства, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Той се грижи за неутрализирането на свободните радикали и е жизненоважен за естествените защитни функции на организма, като същевременно подобрява сърдечната дейност и укрепва кръвоносните съдове. 

Много често когато хората почувстват неразположение, отпадналост или просто защото искат да се предпазят от настинка или сезонен грип, прибягват именно към витамин C. Този витамин допринася за защитата на имунната система (както на вродената, така и на придобитата) и повишава цялостно клетъчния имунитет на организма. Той се оказва сериозна бариера срещу всякакви патогени и предпазва от развитие на инфекции. 

Проучвания доказват, че редовната консумация на храни с високо съдържание на витамин C или хранителни добавки, увеличава с 30% нивата на антиоксиданти в кръвта. Тъй като е водоразтворим, той се смята за абсолютно безопасен. В много редки случаи, при високи дози (над 2000 мг на ден) могат да се наблюдават странични ефекти като гадене, гастрит, диария или да образуване на камъни в бъбреците. Ако част от него остане неусвоена, то тя се екскретира чрез урината.

Витамин C подобрява физическата активност и усвояването на желязо в кръвта

Освен че е мощен антиоксидант, витамин C е една от най-важните добавки за всеки, активно занимаващ се със спорт човек. Приемът на достатъчно количество от този витамин на дневна база значително подобрява физическата сила, активност и възможности. Тази информация е от особено значение и за хората в напреднала възраст, тъй като редовната консумация на храни с витамин C или приемът на на хранителни добавки може да се окаже основополагащ за тяхното здраве и жизненост. 

Не бива да пропускаме и едно от най-добрите свойства на витамин C, а именно, че подобрява функцията на дихателните пътища и белите дробове, а освен това и спомага за регулиране на кръвното налягане. Друго важно свойство на този витамин е, че той има способността да засилва усвояването на желязо в кръвта и да предотвратява състояния като желязодефицитната анемия. Доказано е, че редовният прием на 100 мг витамин C на ден спомага за усвояването на желязо с до 67%.

Витамин C поддържа кожата здрава, чиста и красива

Повечето хора наистина свързват витамин C само и единствено със защита на организма и превенция от настинки и грип, но истината е, че той е страхотен съюзник в борбата със стареенето. Тъй като има функцията да подпомага синтеза на колаген в организма, той ефективно се справя с признаците на стареене и сухата кожата - има изявен анти-ейдж ефект.

Както знаете, колагенът е основният протеин, който изгражда съединителната тъкан и е отговорен за еластичността на кожата и нейното предпазване от всякакви агресори. 

Редовният прием на витамин C спомага за поддържане на здрава и чиста кожа и красив външен вид. Не случайно Витамин C е основна съставка и в много от козметичните продукти. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства могат успешно да се справят с премахването на пигментни и старчески петна, да допринесат за равномерния и балансиран тен на кожата, да ускорят процеса по заздравяване на малки рани и белези от акне, както и да предотвратят разрушаването на колагеновите влакна, като по този начин забавят процеса на стареене на кожата и намаляват фините линии и бръчките. Приемът на витамин C чрез храна или хранителни добавки в комбинация с локалната му употреба, ще дадат чудесен резултат върху цялостното състояние на вашата кожа.

Източници на Витамин C и форми на прием

Витамин C може да си набавите в оранизма по два начина - чрез храната и чрез прием на хранителни добавки. Основният източник на този витамин са цитрусовите плодове, шипки, червени чушки, киви и други. Огромно съдържание от него се среща в шипките (цели 1250 мг на 100 гр.), както и в лютите чушки, черните боровинки и зеленчуците като карфиол, броколи, зеле, магданоз и копър. 

По правило дневният прием на този витамин за мъже над 18 години е прието да бъде 90 мг, а за жени - 75 мг. За бременните жени той се увеличава на 85 мг на ден, а за кърмещите стига до 125 мг на дневна база. Невинаги обаче само чрез храната може да се набави необходимото количество от витамин C. Тогава на помощ идват хранителните добавки, благодарение на които е възможно да коригирате недостига. Един такъв продукт, който ще ви достави необходимото количество е Витамин C с портокал под формата на таблетки за смучене с удължено освобождаване и приятен плодов вкус. Vit C Natural/ Витамин C Натурално пък е изцяло натурален продукт в течна формула с висока усвояемост от организма и екстракт от плодовете на шипка и прополис, които са напълно естествени източници на витамин C.

Многократно по-добра и усвоима формула с удължена бионаличност е Акти Естер Ц, който осигурява буферирана форма на витамин Ц и неговите метаболити. 

Витамин C е един от витамините, които са от особена важност за правилното функциониране на организма на всяка възраст и във всеки сезон. Той има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и е страхотен съюзник с борбата със стареенето на кожата. Редовният и достатъчен прием на витамин C чрез храната и добавки значително ще засилят имунната и клетъчната защита на организма, ще подобрят състоянието на кожата и усвояването на желязо. Като едно от най-добрите средства за противодействие на оксидативен стрес, аскорбиновата киселина е нещо, от което всеки има нужда и трябва да получава.

Използвани източници

  1. Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314-328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
  2. Lykkesfeldt, Jens et al. “Vitamin C.” Advances in nutrition (Bethesda, Md.) vol. 5,1 16-8. 1 Jan. 2014, doi:10.3945/an.113.005157
  3. Ashor AW, Brown R, Keenan PD, Willis ND, Siervo M, Mathers JC. Limited evidence for a beneficial effect of vitamin C supplementation on biomarkers of cardiovascular diseases: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Nutr Res. 2019 Jan;61:1-12. [PubMed]
  4. Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013 Apr;4(2):143-6. doi: 10.4103/2229-5178.110593. PMID: 23741676; PMCID: PMC3673383.
  5. Choi J, Kim DY, Choue R, Lim H. Effects of Vitamin C Supplementation on Plasma and Urinary Vitamin C Concentration in Korean Women. Clin Nutr Res. 2017;6(3):198-205. doi:10.7762/cnr.2017.6.3.198
  6. Otocka-Kmiecik A, Król A. The Role of Vitamin C in Two Distinct Physiological States: Physical Activity and Sleep. Nutrients. 2020 Dec 21;12(12):3908. doi: 10.3390/nu12123908. PMID: 33371359; PMCID: PMC7767325.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ