ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Монолаурин – ценно съединение в кокосовото масло с мощно имунно действие

Знаете ли коя е една от основните причини кокосовото масло да има толкова впечатляващи възможности за употреба както за готварски цели, така и като козметично средство? Благодарение на ключов компонент, наречен монолаурин, кокосовото масло е толкова полезно. Монолауринът е и една от причините кърмата да допринася за повишаване имунитета на бебетата. 

На какво още е способен монолауринът и защо може да го откриете при нас под формата на Монолак ще ви разкажем в статията.

Какво е монолаурин

Монолауринът е моноестер, който се образува от комбинацията на глицерол и лауринова киселина. Използва се главно като микробицид, който е вещество, което намалява способността за заразяване на микроби (или микроорганизми), като бактерии, вируси и гъбички. Монолауринът се нарича още глицерил лаурат или глицеролов монолаурат.

Монолауринът е единична молекула глицерол, свързана с мастна киселина от гледна точка на структура.  Кокосовото масло е 48% лауринова киселина, която се оценява за използването му в хранително-вкусовата и хранително-вкусовата промишленост. Лауриновата киселина успешно се превръща в монолаурин в тялото.

За това съединение се доказа, че има антимикробни, антивирусни и антибактериални свойства и предлага редица ползи за здравето, включително третиране на следните състояния:

  • Акне;
  • Синдром на хронична умора;
  • Настинки;
  • Херпеси;
  • Грип и съпровождащите го симптоми.

В природата лауриновата киселина е предшественик на монолаурина, който е дори по-мощен антимикробен агент от лауриновата киселина. Когато тялото ви усвоява лауринова киселина, определени ензими в храносмилателния тракт образуват този полезен моноглицерид, известен като монолаурин.

Кокосовото масло е съставено от около 90 процента наситени мазнини и 9 процента ненаситени мазнини. Наситените мазнини в него обаче се различават от наситените мазнини в животинските мазнини. Над 50 процента от мазнините в кокосовото масло са средноверижни мастни киселини, като лауринова киселина. 

Кокосовото масло е най-високият природен източник на лауринова киселина. А лауриновата киселина и нейното производно монолаурин съставляват около 50 процента от липида на кокосова мазнина.

Любопитен факт: През 1966 г. Джон Кабара, тогава професор по химия в Университета в Детройт, открива, че моноглицерид за борба с микробите може да бъде създаден от присъединяването на два компонента от майчината кърма: а12-въглеродна дълга мастна киселина, наречена лауринова киселина с просто съединение, наречено глицерол. Полученото съединение професорът нарича монолаурин и усъвършенства своето откритие като хранителната добавка „Лаурицидин“.

За самата лауринова киселина отдавна е известно, че има силно антимикробно действие. Лауриновата киселина е добре позната с това, че осигурява уникалните здравословни свойства на кокосовото масло – тя представлява 50% от обема на кокосовото масло. Кокосът е известен като 'дървото на живота' в райони, където расте естествено. Лауриновата киселина допринася за много от неговите уникални свойства - включително имунните ползи.

Средноверижните мастни киселини като лауриновата киселина се считат за полезни при контрол на теглото, производство на енергия, за справяне с припадъци и епилепсия, имунна подкрепа и други. Лауриновата, каприновата и каприловата киселина са основните мазнини със средна верига.

За разлика от лауриновата киселина, моноглицеридната форма на лауриновата киселина, известна като монолаурин, се понася, когато се консумира през устата. Монолауринът има отлични антимикробни свойства срещу вируси, бактерии, гъбички и някои плесени и паразити. 

Когато консумирате кокосово масло - малък процент от него ще се превърне в монолаурин.

За да имате полза в действителност от това съединение и да избегнете проблеми с кокосовото масло – при някои хора се получават алергии, чувствителност или някакъв друг ефект - може да приемате добавка с монолаурин. Така ще си осигурите същите предимства на кокосовото масло без да пропускате ползите на монолаурина, които могат да бъдат още:

  • Антибактериално действие;
  • Антимикробен и антивирусен ефект;
  • Имунна защита и други.

Действие на монолаурина в организма

Антивирусна активност

Монолауринът може да е активен срещу вируси, които имат липидна мембрана отвън.

Тъй като монолауринът е със същият размер като мастната молекула на вируса, той се абсорбира в мастния слой на клетката. Понеже няма добра сила на свързване, кожната обвивка се разпада. Това не позволява на вируса да се прикачи и навлиза в клетките на гостоприемника, спира инфекцията и репликацията. 

Учените смятат, че монолауринът може да наруши репликацията на вируса, като блокира сигналите за репликация на ДНК. От гледна точка на механизъм на действие, когато монолауринът се свързва с вирусната обвивка, това прави вируса по-податлив на имунната система.

Антибактериално действие

Изследователите смятат, че монолауринът се „включва“ в клетъчната мембрана на грам-положителни бактерии и ги унищожава, като разгражда тази мембрана. Теоретично това спира бактериите да се размножават и разпространяват, което улеснява имунната система да ги унищожи, ако разполага с достатъчно силни механизми за това.

В клетките монолауринът също така спира производството на повечето стафилококови токсини и други протеини на ниво бактериална ДНК. Освен всичко това, нови изследвания разглеждат ефекта на монолаурина върху намаляване на генната експресия на възпалителните цитокини IL-1α и IL-1β.

4 здравословни ползи на монолаурина 

Монолауринът се използва предимно за борба с инфекциозни заболявания или медицински състояния. Това включва най-често срещаната сред хората настинка, грип, гъбички по ноктите и различни видове херпес. Той се използва и за цялостно укрепване на имунната система, така че да се предпазвате от гореизброените заболявания.

Точно такъв е профилът на действие на Монолак – нашата интерпретация на монолаурин под формата на хранителна добавка. Monolak съдържа 100% монолауринова киселина (монолаурин). Само чист екстракт във веге капсули, монолауринът може да бъде полезен за противодействие на патогени и по-добри имунни функции. 

За разлика от антибиотичните медикаменти, които нарушават чревния микробиомен баланс, монолауриновата киселина в Монолак не действа по този начин. Тя не води до нарушаване на естествената чревна флора, нито до резистентност. 

А защо да направите място за Монолак в домашната аптечка вместо да сложите там друг добре познат продукт? Нека ви дадем няколко основателни причини:

Победа над грипа

Грипният вирус е вирус с обвивка, което означава, че има липиден слой, който го заобикаля.

Този слой помага на вируса да се скрие от имунната ни система и той също участва в способността на вирусите да се внедрят в клетката и да възпроизвеждат генетичния си материал.

Монолауринът естествено разтваря, разлага или разгражда тази вирусна обвивка. Освен това има уникалната способност да нарушава сигналните механизми и да предотврати сглобяването на вируса - което в достатъчно високи дози може да помогне за нарушаване на други вируси като вируса на простудата или HPV.

Поради тези уникални свойства, монолауринът е включен в дискусии, базирани на доказателства за естественото управление на епидемиите от грип - Potential of Complementary and Alternative Medicine in Preventive Management of Novel H1N1 Flu (Swine Flu) Pandemic: Thwarting Potential Disasters in the Bud, секция 5.1.4. Cocos nucifera.

Херпесни вируси, херпес симплекс вируси I и II, херпес зостер и други обвити вируси

Херпесните вируси имат собствени независими механизми, но също така се активират вторично поради автоимунно заболяване, силен стрес или други имунно обусловени състояния. Например, ниско съдържание на витамин D3 може също да повишите вашата предразположеност към атаката на вирусите.

Докато остаряваме или претърпяваме период на силен стрес или имунен срив, тези вируси могат да се активират, понякога с повече вирулентност от първоначалната инфекция, какъвто е случая с Херпес зостер.

Монолауринът може да противодейства на тези вируси, като дори е препоръчван от The Weston A. Price Foundation при херпес вирусите.

Гъбични инфекции Candida

Монолауринът също умее да разрушава клетъчната стена на гъбични инфекции, свързани с Candida. Тъй като ефектите на монолаурина се медиират чрез кръвообращението, той има потенциал да помогне както при чревния, така и при системния растеж на дрождите.

Микроби като упоритата Кандида се „крият“ в т.нар. биофилм. Този биофилм защитава и храни организма и може да го скрие от нашата имунна система, както и от външни агенти.

Монолауринът не само разгражда биофилма на Кандида, но и ще помогне директно да се унищожат клетките на гъбичката.

Стафилококови и стрептококови инфекции 

Стафилококовите и стрептококови инфекции са често срещани и могат да се появяват отново и отново. Те са замесени в широк спектър от инфекции, включително инфекции на кожата, устата, гърлото и сърдечната тъкан. Те също са основните заподозрени бактерии във връзка с антибиотична резистентност. Например, MRSA - Метицилин-резистентен стафилокок е вирулентна и антибиотична резистентна форма на стафилокок.

Доказано е, че монолауринът се справя със стафилококовите и стрептококови инфекции, включително MRSA и други.

Надяваме се, че всичко дотук е било достатъчно изчерпателно, за да ви разкрием способностите на монолаурина. Затова не го подминавайте с лека ръка, а го използвайте за имунна защита и превенция на цялото семейство. 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ