ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Мощна ензимна формула Лакто Контрол за подобряване на храносмилането

Храносмилането е сложен и жизненоважен процес, който играе главна роля в извличането на хранителни вещества от храната, която консумирате, и осигурява на тялото основните градивни елементи за енергия, развитие и възстановяване. 

Въпреки че човешкият организъм е програмиран да извършва този процес по естествен път, той невинаги е безупречен, и много хора се сблъскват с често срещани проблеми с храносмилането, които могат да доведат до дискомфорт.

За щастие, с вземане на навременни  мерки, съществуват редица начини за подобряване на храносмилането и облекчаване на тези неразположения. Едни от тях са ензимите, които ще разгледаме днес. Продължете да четете, за да се запознаете в дълбочина с основните функции на храносмилането, възможните проблеми и как да подобрите този важен процес по естествен начин. 

Как протича храносмилателният процес в тялото?

Храносмилането е забележителен процес, който съвсем не се развива единствено в стомаха - изненадахме Ви, нали? Процесът започва още в момента, в който приемете първата хапка от храната си. Слюнката съдържа ензими, които започват да разграждат въглехидратите. 

Оттам приетата храна бива сдъвкана и преглътната, за да премине през хранопровода и да достигне до стомашната киселина. Тя представлява мощен храносмилателен сок, който помага за разграждането на протеините и убива вредните бактерии.

След това частично смляната храна преминава към тънките черва, където се извършва по-голямата част от храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Панкреасът освобождава храносмилателни ензими като липаза за разграждане на мазнините, протеаза за смилане на протеините и амилаза за обработка на въглехидратите. Жлъчният мехур от своя страна допринася чрез освобождаване на жлъчка за подпомагане на преработката и усвояването на мазнините. 

След този сложен процес на разграждане хранителните вещества се абсорбират в кръвта и  се транспортират из тялото. Остатъчният непреработен материал пък продължава своя път към дебелото черво, където бива извлечен от организма по естествен път. 

Кои са най-честите храносмилателни проблеми?

Този естествен и сложен процес често може да бъде нарушен от разнообразни фактори и състояния, които да предизвикат временен дискомфорт, или ако не се вземат необходимите мерки, сериозни проблеми. Нека разгледаме кои са най-често срещаните храносмилателни нарушения. 

  • Киселинен рефлукс: възниква, когато долният езофагеален сфинктер, мускулен пръстен между хранопровода и стомаха, не се затваря плътно. Това позволява на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода, причинявайки дразнене и киселини. Състоянието се наблюдава най-често при преяждане, затлъстяване, при пушачи и бременни, както и от някои определени храни. 
  • Запек: запекът представлява затруднено отделяне на остатъчния материал от храносмилането. Може да е резултат от липса на диетични фибри, недостатъчен прием на течности, заседнал начин на живот или определени лекарства. Възможно е още да симптом на някои заболявания като синдром на раздразнените черва, или структурни проблеми в дебелото черво.
  • Диария: диарията може да възникне поради инфекции в организма, хранителна непоносимост, прием на определени лекарства или състояния като синдром на раздразнените черва. Естественият отговор на тялото да изхвърли вредните вещества може да доведе до разхлабени и чести движения на червата. 
  • Синдром на раздразнените черва: точната причина за възникването на това състояние все още не е напълно разбрана, но е известно, че включва комбинация от фактори, включително необичайни мускулни контракции в червата, повишена чувствителност към болка и смущения в чревните бактерии. Задействащите фактори на синдрома могат да включват стрес, определени храни, хормонални промени или различни инфекции.
  • Хранителна непоносимост: когато тялото не може да усвои правилно определени хранителни вещества, говорим за хранителна непоносимост. Най-често срещаните такива съм към лактоза и глутен.

Как да подобрите храносмилането си?

Подобряването на храносмилането е от ключово значение за поддържане на цялостното здраве на червата и предотвратяване на евентуални храносмилателни проблеми. За да се погрижите по естествен начин за своето, ще Ви предложим няколко практики, които можете да въведете в ежедневието си. 

Хранителните навици - едва ли е изненада, че започваме именно с храната. Наблягайте на приема на разнообразни ястия, богати на фибри, за да стимулирате естествените функции на червата и да предотвратите състояния като запек. 

Заложете на диета, богата на сезонни плодове и зеленчуци, яжте пълнозърнести храни и немазни месни продукти. Избягвайте пакетираните и полузамразени продукти, които се предлагат на пазара - те не могат да Ви набавят необходимите хранителни вещества и могат да са предпоставка за развитие на редица заболявания на храносмилателната система.

По отношение на храната е необходимо да обърнете внимание и на нейния прием. Когато се храните, се старайте да не се разсейвате с външни фактори като телевизия и социални мрежи, и се насладете на вечерята си. Хранете се бавно и с удоволствие, дъвчете внимателно всяка хапка. 

Поддържането на добра хидратация също е жизненоважно, тъй като помага за гладкото преминаване на храната през храносмилателния тракт. Старайте се да пиете чаша вода преди хранене, както и след като сте приключили с обяда си. Препоръчително е да приемате поне 2 литра вода дневно.

Редовната физическа активност също е в списъка. Освен че ще подобри качеството Ви на живот из основи, спортът може да стимулира храносмилането чрез увеличаване на притока на кръв към храносмилателните органи. Изберете любимата си физическа активност и се старайте да я практикувате поне 3-4 пъти седмично. И да, бързото ходене също е движение, не е необходимо да се превръщате в професионални атлети.

Управление на стреса - Знаете ли, че стресът е една от основните причини за нарушено храносмилане? Практикувайте дълбоко дишане, медитация и йога, за да постигнете вътрешен баланс и хармония. Не забравяйте също така да се разделите с всички фактори, които Ви причиняват стрес и дискомфорт в ежедневието, независимо дали става дума за хора, вещи или места. 

Ролята на енизмите в храносмилането

Един от най-добрите начини, по който можете да подобрите храносмилането си, е да включите в ежедневието си хранителни добавки, съдържащи храносмилателни ензими. Това е особено важна стъпка в случай, че страдате от лактозна непоносимост или панкреатична недостатъчност и организмът Ви не може сам да си осигури основните ензими, необходими за разграждането на храната и усвояването на хранителни вещества. 

Лакто Контрол на Хербамедика е перфектен пример за такава хранителна добавка, особено ако страдате от непоносимост към лактоза. Специализираната формула на продукта съдържа ензими с висока активност, които действат активно за подпомагане на естествените храносмилателни процеси в тялото и улесняване преработката на млечни продукти в организма.

Храносмилането е основен процес, който осигурява хранителните вещества, от които се нуждаете за оптимално здраве. Докато често срещаните проблеми с храносмилането могат да нарушат функциите на храносмилателната система, съществуват редица практики, които могат да ги подобрят и да облекчат дискомфорта. Ензимите играят решаваща роля в този сложен процес и приемът им може да окаже огромно влияние върху цялостното Ви благосъстояние.

Използвани източници

  1. Patricia JJ, Dhamoon AS. Physiology, Digestion. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/
  2. Pandol SJ. The Exocrine Pancreas. San Rafael (CA): Morgan & Claypool Life Sciences; 2010. Digestive Enzymes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54127/
  3. Livovsky DM, Pribic T, Azpiroz F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):986. doi: 10.3390/nu12040986. PMID: 32252402; PMCID: PMC7231022.
  4. Goodman BE. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. Adv Physiol Educ. 2010 Jun;34(2):44-53. doi: 10.1152/advan.00094.2009. PMID: 20522896.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ