ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

MTHFR - генна мутация, която може да повлияе усвояването на витамин В9

Гените и генетичните заболявания са предизвикателна и сложна материя, особено когато става въпрос за способността на тялото ви да използва ефективно хранителните вещества. Един от най-често срещаните примери за това е фолатът - хранително вещество, от което всички се нуждаем за синтеза на ДНК и здравето на мозъка. 

Поради обща генетична вариация, много от нас (според някои статистики до една трета от всички) срещат затруднения с усвояването на синтетична фолиева киселина. Това е форма на фолиева киселина, често срещана в хранителните добавки. 

Твърде много са случаите на бременни, които приемат синтетична фолиева киселина, но в даден момент се сблъскват със спонтанен аборт без да подозират за MTHFR генна мутация, която имат. Което поражда въпроса: Как да разберете, че имате проблем с този ген? И какво трябва да направите от гледна точка на изследвания и терапия?

Може би вече сте срещали термина „MTHFR генна мутация“, но не сте наясно какво представлява. Първо, бихме искали да уточним, че е подходящ и терминът „вариация на гена на MTHFR“, а не „мутация“. В хода на изложението ще обясним защо. 

Какво представлява метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR)

Зад абревиатурата „MTHFR“ се крие терминът „метилентетрахидрофолат редуктаза“. MTHFR е ензим, който разгражда хомоцистеина и фолатите. Хомоцистеинът е аминокиселина, която работи за поддържане на клетките на тялото, а фолатът е един от витамините от група В, необходими за производството на червени и бели кръвни клетки в костния мозък.  Фолатът също така превръща въглехидратите в енергия и произвежда ДНК и РНК. 

Още едно възможно обяснение гласи, че метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR) е ген, който предоставя инструкции за получаване на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза. Последният превръща 5,10-метилентетрахидрофолат в 5-метилтетрахидрофолат. Този процес е необходим, за да се превърне хомоцистеинът в метионин, който тялото използва, за да произвежда протеини и други съединения в тялото. По-просто, той превръща фолата от листни зеленчуци, например, в по-активна форма на фолиева киселина (метилфолат), която след това е на разположение да се използва от организма.

Ензимът MTHFR е компонент на пътя на метаболизма с един въглерод, още известен като процес на метилиране. 

Какво е метилиране и защо е толкова важно

Метилирането участва в редица важни биохимични процеси в организма, включително генна експресия, синтез на ДНК и РНК, диференциация на имунните клетки, синтез на невротрансмитери, хистаминов клирънс, детоксикация, хормонален баланс, митохондриален метаболизъм, фосфолипиден синтез и миелинизация и развитие на невралната тръба. 

Едни от най-разпространените дефекти на невралната тръба са „спина бифида“ – вид вродена аномалия в развитието на гръбначния мозък и гръбначния стълб и аненцефалия (състояние на тежка мозъчна изостаналост поради непълно развит мозък).

Метилирането включва трансфер на активни метилови групи и когато се използва, SAMe (S-аденозилметионин) се превръща в SAH (S-аденозилхомоцистеин) и след това - в хомоцистеин. Рециклирането на хомоцистеин до метионин може да се осъществи по два пътя - чрез превръщане на метионин синтаза, което изисква трансфер на метилова група от 5-метилентетрахидрофолат редуктаза (5-MTHFR) чрез MTHFR или чрез бетаин хомоцистеин метилтрансфераза (BHMT). По време на по-високи състояния на оксидативен стрес, хомоцистеинът може да се превърне в цистатионин и след това в таурин, глутатион или сулфат по пътя на трансулфурацията.

Метилирането обикновено е отговорно за всяка промяна в генетичната регулация и експресия. Този процес гарантира също, че само един алел трябва да бъде експресиран за определен ген. Този процес е известен като импринтиране. В случай на неуспешно отпечатване, това може да доведе до редица заболявания.

Метилирането обикновено действа като супресор на много от генните регулаторни елементи като изолатори, промотори, подобрители и репресори. Той също така играе значителна роля в поддържането на целостта на хромозомите и хомеостазата на организмите.

Признаци и симптоми, които сочат за проблем с метилирането

 • Безплодие или свързани с бременността усложнения - метилирането помага за насърчаване на растежа на плода и поддържане на здравословна бременност. Неколкократните спонтанни аборти са ясен сигнал за това, че има проблем с метилирането.
 • Хормонален дисбаланс - метилирането играе съществена роля за детоксикация и метаболизъм на естрогена. Следователно, това може да доведе до развитие на синдром на поликистозните яйчници), ПМС (предменструален синдром), миома и ендометриоза и други.
 • Нарушения на когнитивното здраве - метилирането е отговорно за много невротрансмитери, модулиращи настроението, като адреналин, допамин, серотонин и норадреналин. Ако има смущения в някое от нивата на невротрансмитерите, това може да има отрицателно въздействие върху настроението и психичното здраве. В такива случаи може да се развие тревожност, депресия и други сходни състояния.
 • Сърдечно-съдови нарушения - метилирането помага за регулирането на нивата на хомоцистеин, както вече изяснихме. Ако има повишаване на нивото на хомоцистеин, това може да доведе до възпаление и увреждане причинено от свободните радикали.
 • Хронична умора - метилирането помага за производството на енергия и поддържа функционирането и здравето на различни органи като щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и също така подобрява функцията на нервната система.
 • Непоносимост към хистамин - алергиите се причиняват поради засилено производство на хистамини и водят до различни симптоми като кожен сърбеж, кихане, сълзене в очите и течащ нос. Този излишък на хистамини се контролира също и от процеса на метилиране.

Може да отнеме до 3-4 месеца, за да се коригира всеки дефект свързан с метилиране. Няколко модификации на начина на живот също могат да подобрят процеса на метилиране в тялото като повишена физическа активност и нови хранителни навици. Някои храни, които помагат за подобряване на метилирането в организма, включват авокадо, брюкселско зеле, броколи, аспержи, бобови растения, зелени листни зеленчуци и други. Също така трябва да се избягва прекомерната консумация на алкохол и кофеинови продукти. 

На фокус: MTHFR генетична мутация

Метилентетрахидрофолат редуктазата / MTHFR е ключов регулаторен ензим в метаболизма на фолатите. Той също така се отнася до специфичен ген, който играе основна роля в процеса на метилиране на тялото. И ензимът, и генът имат едно и също име, MTHFR. Ролята на гена е много сложна и последните открития са фокусирани върху полиморфизмите на MTHFR гена (или вариациите му). Тези полиморфизми често се наричат „мутации“ или „дефекти“ поради проблемите, които те причиняват в тялото.

Генът MTHFR контролира производството на ензима метилентетрахидрофолат редуктаза. MTHFR ензимът помага на организма да обработва и преобразува фолата. А това преобразуване помага на тялото да създава аминокиселини, които са необходими за изграждането на протеини и други основни съединения.

Проблемът? С фолиевата киселина, синтетичната форма на фолат, този процес на преобразуване е доста дълъг и не винаги ефикасен - особено за хора с тези генетични вариации.

За да разберете дали имате генна вариация, трябва да попитате Вашия лекар да ви насочи към генетичен тест за MTHFR генетични полиморфизми. 

Наличието на високи нива на хомоцистеин може да бъде причинено от генетична мутация, която се наблюдава в ензима MTHFR. Този ензим е необходим за разграждането на хомоцистеина до друга аминокиселина, наречена метионин. Той също така превръща фолат в използваема форма. 

Ако човек има мутация на MTHFR, неговият хомоцистеин може да бъде повишен и това може да наруши метаболизма на витамини от група В (които също са необходими за разграждането на хомоцистеина). 

Витамините от група В, които са най-необходими за балансиране на хомоцистеина, са B6, B12 и фолиева киселина (B9).

Смята се, че 30% до 50% от всички хора носят мутацията MTHFR. За тях са предназначени специални метилирани витамини от група В, които лесно се превръщат в използваема форма (тяхната „активна“ форма).

MTHFR генни вариации

Всеки човек получава по едно копие на MTHFR гена от всеки родител. Това означава, че човек може да има някоя от следните комбинации, както и проблемите, които са свързани с нея:

 • Нормално / C677T - По-податливи на невроимунни синдроми, увреждане на околната среда, депресия, проблеми с централната нервна система и др. (хетерозиготни)

Също така, поради хомозиготна мутация на гена MTHFR C667T, има повишаване на нивото на хомоцистеин. Този повишен хомоцистеин, ако не се превърне в метионин, може да бъде фактор за много болестни състояния като сърдечно-съдови заболявания, психични разстройства като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, депресия и деменция. Той може да причини дефекти на невралната тръба на плода. Други усложнения в този аспект включват повтарящи се аборти и плацентарна васкулопатия като отслабване и прееклампсия.

 • Нормално / A1298C - По-податливи на невроимунни синдроми, увреждане причинено от фактори на околната среда, депресия, проблеми с централната нервна система и други (хетерозиготен)
 • A1298C / A1298C – или 1298CC – Други сериозни състояния плюс  горните проблеми (хомозиготен)
 • C677T / C677T - Обозначен като 677TT - Като 1298CC плюс сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и други (хомозиготен)
 • C677T / A1298C - Чувствителен към всички изброени по-горе и по-рисков при инсулти, сърдечни заболявания, кръвни съсиреци (хетерозиготно съединение)

Какво става с метилирането и фолиевата киселина при недостатъчност на фолат

В тези случаи може да се стигне до следните последствия за здравето:

 • Проблеми с метилирането, като невъзможността да се превърне напълно фолиевата киселина в активната, използваема форма на фолат (метилфолат), могат да доведат до дефицит на фолиева киселина.
 • Проблемите с метилирането могат да стоят зад причината за недостиг на фолиева киселина, например когато има недостатъчно количество фолат, повишена нужда в организма от фолиева киселина или когато тялото губи фолиева киселина по-бързо от обикновено.
 • Независимо от случая, проблемите с фолиева киселина, фолат или метилфолат могат да оставят у пациентите чувство на умора, раздразнителност, проблеми със съня, тревожност, мозъчна мъгла и болки.
 • Тези странични ефекти могат да бъдат по-големи при някои, което води до диагностициране на фибромиалгия, автоимунно заболяване или анемия. Симптомите могат да се влошат от прекомерна консумация на алкохол, проблеми с бъбреците и някои лекарства.

TL; dr

Най-често, когато става въпрос за MTHFR, всъщност се говори за една от двете често срещани мутации на MTHFR - C677T и A1298C, които карат този ензим да стане несъвършен и много по-малко ефективен.

Просто казано, MTHFR се отнася до генетична мутация, която инхибира способността на организма да метилира или превръща фолиевата киселина от храната, която ядем, в метилфолат.

По отношение на MTHFR генът и ензимът, около една трета от жените имат генна мутация MTHFR, което може да затрудни ефективното използване на фолиевата киселина - синтетичната форма на фолиева киселина. 

При лица с намалена активност на метилиране (т.е. нарушен цикъл на метилиране) има значителни недостатъци в способността да се изпълняват различни важни химични функции в организма. Тези недостатъци могат да оставят тялото незащитено от ежедневни застрашаващи здравето фактори на околната среда и инфекциозни агенти. А това на следващо място може да доведе до нарушено производство и функция на невротрансмитери и по-бавно възстановяване от възпалителни увреждания.

Този недостиг може да доведе и до широк спектър от медицински състояния, включително неврологични проблеми, като мигрена, световъртеж, депресия, тревожност, ADD / ADHD, забавяне на развитието, аутизъм, деменция и проблеми с паметта, хронични персистиращи инфекции, автоимунни заболяване, дефекти на невралната тръба, безплодие и усложнения при бременност, включително аборти. 

Решението е прием на продукт под формата на хранителна добавка с подходящи метилирани витамини и хранителни вещества. По този начин се заобиколят генетичните и придобити дефицити и се възстановява нормалната функция на пътя, водещ до подобряване на тези сложни състояния.

Правилното функциониране на цикъла на метилиране е от съществено значение за КРИТИЧНИТЕ реакции в организма.

Метилираните форми, които да търсите под формата на витамини за фолат, са метил-фолат и метилхидрофолат. В случая подходяща препоръка е МегаФолат – биоактивна форма на фолат. Що се отнася до витамин В 12, отново препоръчваме метилирани форми като хидроксокобаламин и метилкобаламин.

Използвани ресурси

 1. de Arruda IT, Persuhn DC, de Oliveira NF. The MTHFR C677T polymorphism and global DNA methylation in oral epithelial cells. Genet Mol Biol. 2013;36(4):490-493. doi:10.1590/S1415-47572013005000035
 2. Nakai K, Itoh C, Nakai K, Habano W, Gurwitz D. Correlation between C677T MTHFR gene polymorphism, plasma homocysteine levels and the incidence of CAD. Am J Cardiovasc Drugs. 2001;1(5):353-61. doi: 10.2165/00129784-200101050-00005. PMID: 14728017.
 3. Rai V. Association of methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) gene C677T polymorphism with autism: evidence of genetic susceptibility. Metab Brain Dis. 2016 Aug;31(4):727-35. doi: 10.1007/s11011-016-9815-0. Epub 2016 Mar 8. PMID: 26956130.
 4. Weiner AS, Boyarskikh UA, Voronina EN, Mishukova OV, Filipenko ML. Methylenetetrahydrofolate reductase C677T and methionine synthase A2756G polymorphisms influence on leukocyte genomic DNA methylation level. Gene. 2014 Jan 1;533(1):168-72. doi: 10.1016/j.gene.2013.09.098. Epub 2013 Oct 5. PMID: 24103477.
 5. MTHFR, Methylation and Histamine in Psychiatric Conditions [Internet]. Psychology Today. [cited 2020 Jan 27]. https://www.psychologytoday.com/blog/holistic-psychiatry/201711/mthfr-methylation-and-histamine-in-psychiatric-conditions
 6. What is Methylation? | MTHFR Support Australia [Internet]. MTHFRSupport Australia. 2017 [cited 2020 Jan 27]. https://mthfrsupport.com.au/2017/02/what-is-methylation/
 7. What is Methylation and Why Should You Care About it | Thorne [Internet]. [cited 2020 Jan 28]. Available from: https://www.thorne.com/take-5-daily/article/what-is-methylation-and-why-should-you-care-about-it 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ