ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Мускулна треска - ролята ѝ във възстановителните процеси

Всеки, който някога е стъпвал във фитнес зала или е тренирал дори веднъж високо интензивен спорт, е запознат с усещането при мускулна треска. Несравнимо с никое друго, то измъчва и напомня за себе си с всяко движение, вдишване и издишване.

Въпреки че повечето хора биха предпочели да избегнат появата на мускулна треска, за други тя е нещо неизбежно и желано. Дори приятно, защото те търсят ефекта от тренировката и съдят за ефективността ѝ по това дали изпитват мускулна треска или не.

Мускулна треска – малко предистория

Усещането за мускулна треска е физическо неразположение, причинено от необикновено, интензивно или тежко натоварване на група мускули или цялото тяло.

Обикновено първите 24 часа след проведената тренировка са пагубни, защото тогава настъпва истинската ударна мускулна треска. Основна причина за това е синтезът на млечна киселина и разкъсванията на мускулни тъкани в резултат на извършеното натоварване.

Процесът на разкъсване и изграждане на мускулни влакна е ключов за хората, които се стремят към по-голяма мускулна маса. Изграждането на нови сегменти в мускулите се осъществява чрез приетите белтъчини, които са една от най-важните градивни единици на мускулите.

Колкото повече аминокиселини и белтъчини се усвояват, толкова по-бързо преминава мускулната треска и тялото се възстановява. Може би само първите няколко пъти са много болезнени, защото трябва да се свиква с болката при изправяне, сядане и клякане, но както казват спортистите – без болка няма победа. В крайна сметка тя е необходимото зло, което ще отшуми след известно време и по никакъв начин няма да ви навреди, а точно обратното.

Защо се появява мускулна треска

Интензитетът и силата на появилата се мускулна треска зависят от това до каква степен са били натоварени мускулите и мускулните влакна. Колкото по-голям е стресът и натоварването, толкова повече време ще е нужно за възстановяване.

Болката от мускулна треска не се дължи на разкъсванията толкова, колкото на възпалителните процеси, които се образуват малко по-късно. Точно поради тази причина мускулна треска ще изпитате на следващия ден след тренировката, а продължителността й може да надхвърли 2-3 или повече дни.

Може да сте сигурни, че скоро ще се сдобиете с мускулна треска, ако тренирате с добра интензивност и правилна техника. Всъщност много експерти по фитнес и тренировки смятат, че появата на мускулна треска е показателнa за това колко ефективно се изпълняват упражненията.

Типичното парене, което се усеща при достигане на предела, в който става натрупване на млечната киселина, е важен предупредителен сигнал. Обикновено той се появява при довършване на тежка серия в края й по време на някое от последните повторения.

Широко е разпространено схващането, че мускулна треска сполетява само онези, които за пръв път стъпват в залата или тренират от скоро. Това е донякъде вярно, а в много случаи продължителността на неразположението може да подскаже и за претрениране. По принцип острата мускулна треска продължава около два до три дни, като след това би трябвало да премине. Ако това не се случи, то трябва да се коригира тренировъчната програма и да се установи дали техниката на изпълняване на упражненията е правилна.

Болката при мускулна треска се усеща само при стягане, движение или натоварване, но никога в покой. Локализира се точно в тренираните мускулни групи, така че ако я усещате на други места, то или сте тренирали неправилно, или не сте загряли или разтегнали добре.

Как да се възстановим от мускулна треска

Понеже много хора се плашат от това да живеят няколко дни с мускулна треска, те предпочитат да я заглушат и потиснат с аспирин или други болкоуспокояващи. Това обаче не е желателно, тъй като възпрепятства един нормален и необходим процес, който трябва да следва своето предназначение.

Докато тялото ви дава сигнали, че има нужда да се възстанови чрез активиране на мускулна треска, трябва да се погрижите повече за него. Това ще рече да си осигурите повече белтъчини – по около 2 гр протеин на килограм тегло, а при по-тежки тренировки и цел за повече мускулна маса са нужни 2,5 гр протеин/кг. Храни, които са богати на белтъчини и ще ви помогнат за изграждане на мускулатурата, са:

  • Пилешко и телешко месо
  • Извара
  • Яйца и по-специално белтъците
  • Овесени ядки
  • Риба

Почивката е другото ключово помощно средство, което трябва задължително да предвидите. Отдайте се на покой у дома, докато не премине ужасната  мускулна треска и едва тогава се върнете отново на фитнес, танци или кросфит.

Междувременно можете да си помогнете с още няколко лесни неща:

  • Ако имате фоумролер под ръка, може да разтривате болезнените мускули, гърба, краката с него
  • Може да правите специфични упражнения за разтягане на мускулите и прилежащи тъкани – стречинг
  • С помощта на възстановителен масаж също може да се възстановите по-скоро, като е препоръчително той да бъде извършен от кинезитерапевт
  • Приемът на добри хранителни нутриенти като ВСАА и Л-глутамин също ще ускори изграждането на нова мускулна здрава тъкан

Плавното завръщане към тренировки, танци, бягане или друго избрано от вас занимание трябва да стане тогава, когато вече не изпитвате мускулна треска. Тогава мускулите вече ще са изградени до степен, която ви позволява да ги натоварите отново, за да повторите процеса на разкъсване и изграждане.

Може да звучи страшно, но това е нормален процес, който понякога е болезнен. Това обаче не трябва да ви обезпокоява или плаши, защото е временно и винаги ще ви напомня, че сте се потрудили добре за формата си.

Не подценявайте ролята на следтренировъчното хранене, което трябва да е адаптирано според целите ви.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ