ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Мускулни крампи - лечение и превенция на болките

Жестоко нощно изтръпване или неволно стягане след физическо натоварване? Това са признаците за неприятните мускулни крампи, които изненадващо могат да съсипят доброто ви настроение и спокойствие.

Можете ли да предотвратите това неприятно изживяване или поне да го направите поносимо? Да, ще ви обясним всичко за настъпването на мускулни крампи и как да ги овладеете.

Кога настъпват мускулни крампи и защо

Наричани още спазми, изживяването на мускулни крампи обикновено се свързва със сковаваща болка в непредвидими и неочаквани ситуации. При някои хора, мускулни крампи се появяват по време на сън или непосредствено след събуждане, както и след тренировка.

Те са относително разпространени, като могат да засегнат почти всеки човек, независимо дали е болен или здрав. Външното изражение на настъпващи мускулни крампи се състои във видимо съкращаване и уплътняване на мускула. Това, което усещате вътрешно обаче, е много по-неприятно от външното.

Какво представлява явлението мускулни крампи

Тези неволеви схващания се случват при различни мускули и често са засегнати тези на прасеца, предните и задните мускули на бедрото или краката. Възможно е да се появят при седене със скръстени крака дълго време или при клякане, разтягане и други стресиращи натоварвания.

Обикновено ситуациите, свързани с мускулни крампи, са непредвидими и могат да продължат от няколко смразяващи секунди до 15 минути. Механизмите, които се грижат за това мускулите да се върнат в нормално състояние, може да се окажат извън строя за известно време и това да удължи мускулното съкращаване и отпускане.

Нормалният процес представлява свиване на мускулите при използване и разтягане, когато движението е приключило или друг мускул се движи в обратна посока. Ако някой от тях се свие без да последва отпускане се получават мускулни крампи.

Няма група хора, за които да се каже, че те са по-силно застрашени от спазмите или не. Има редица фактори, които повлияват възникването на мускулни крампи и трябва да съблюдавате за тях.

Какво причинява мускулни крампи?

Причини за възникване на мускулни крампи

Има различни предпоставки, които могат да предизвикат мускулни крампи, като най-разпространени са:

  • Дехидратация – приемът на достатъчно течности прави мускулите дехидратирани и те стават податливи на мускулни крампи;
  • Минерален дефицит
  • Мускулна умора и претоварване
  • Лоша гъвкавост
  • Тежка физическа работа
  • Недостатъчно кръвоснабдяване на големите мускули и на други, които свързват ставите;
  • Натрупване на млечна киселина, което е често срещано явление при атлети.

При заседнал начин на живот, необичайно физическо претоварване, стоене и лежане в едно положение дълго време и фибромиалгия също може да се появят мускулни крампи.

Обезводняването, артритът и хормоналният дисбаланс също могат да допринесат за липсата на кислород в тъканите и органите, което да не позволи на мускулите ви да работят ефективно.

Как да преборим неприятните мускулни крампи

Това болезнено изживяване може да се пребори с няколко основни метода. Не е толкова сериозно като алергичен пристъп и няма да ви причини невероятна болка, но въпреки това дискомфорта от нарушената работа на мускула заради появилите се мускулни крампи е осезателен.

На първо място, прекратете дейността, която е предизвикала мускулни крампи и опънете внимателно схванатия мускул. Започнете бавно и внимателно с масаж, а ако е прекалено стегнат може да затоплите мястото. Ако е по-мек, приложете лед и пийте вода задължително.

Балансираното и разнообразно хранене, което включва прием на калций, цинк, магнезий и пълнозърнести продукти ще ви помогне да се предпазите от бъдещи мускулни крампи.

Ако приемате диуретици по някакъв повод може да се засили процеса на дехидратация, който да намали нивата на натрий и магнезий в организма. И не на последно място – цигарите биха оказали огромно влияние върху състоянието на здравето, както и върху спортните резултати.

Съвети за предпазване от мускулни крампи

Съществуват електролитни напитки, предназначени за спортисти и консумация след тренировка. Не е ясно обаче до каква степен могат да помогнат за предотвратяване на мускулни крампи.

Креатинът не се препоръчва за употреба, защото той повишава риска от мускулни крампи.

С помощта на стречинг ще се освободите от излишното натрупано напрежение в тялото и ще се почувствате много по-леко, независимо дали спортувате или не.

Също така има и някой домашни и лесни методи, които ще ви помогнат. Когато си почивате, нагласяйте краката си на по-голяма височина от тази на таза си, за да подпомогнете кръвооросяването.

За да се освободите от страха от мускулни крампи уверете се, че си набавяте всички необходими витамини и минерал. Комплексът от елементи, които ще ви помогнат да поддържате добро здраве и кондиция, включва:

Като финална препоръка бихме ви посъветвали да се разтягате често, да консумирате храни, богати на калций и магнезий и да не се натоварвате прекалено с физически занимания. Времето за почивка трябва да е достатъчно, иначе рискът от здравословни неразположения  се увеличава.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ