ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

На фокус: Миома - какво представлява и как се лекува

Животът на жените често е съпътстван от хормонални или други изменения и свързаните с тях проблеми. В повечето случаи хормоналните дисбаланси подлежат на нормализиране с подходящo лечение и терапия, но това е възможно само ако жената полага грижи за репродуктивното си здраве и посещава редовно медицински специалисти. Споменахме хормоните неслучайно - те имат участие в появата на така наречените “миоми”, които представляват вид неракови туморни образувания. 

И така, какво е миома, има ли различни видове, какви са причините за появата им, симптомите и възможностите за лечение? Това са въпросите, на които ще търсим отговори в статията. 

Миома - какво представлява

Миомите, известни още като фиброиди, са специфична характеристика на човешкия вид, както се споменава и в научната публикация “Modern Myoma Treatment in the Last 20 Years: A Review of the Literature”, която разглежда и възможностите за лечение изпробвани през последните две десетилетия. Членовете на изследователския екип смятат, че никой друг примат не развива фиброиди. 

На клетъчно ниво миомите са доброкачествени (бенигни) хиперпластични лезии на гладкомускулните клетки на матката (миометриум). Съществуват интересни теоретични концепции, които свързват развитието на миоми при хора със силно специфичния процес на раждане от изправено положение и произтичащата от това необходимост от силно увеличени „изтласкващи“ сили по време на раждане. 

В този ред на мисли миомите може да са цената, която човешкият вид плаща за нашето двукрако и високо интелигентно съществуване. 

Миомите засягат, с известна променливост, всички етнически групи и приблизително 50% от всички жени през живота им. Докато в повечето случаи не пораждат поява на симптоми, въздействието на миомата върху индивидуалното здраве на жената може да бъде значително. Въпреки че около 50% от случаите са асимптоматични, качеството на живот на жените с фиброиди често може да бъде нарушено от множество прояви на здравословния проблем.

Например, когато маточните фиброиди станат твърде големи, твърде много или започнат да притискат друг орган, жената може да изпита силна болка в тазовата област или подуване на корема, дискомфорт по време на полов акт, обилно менструално кървене, проблеми при уриниране или дефекация, анемия поради загуба на кръв и дори безплодие, спонтанни аборти и други усложнения на бременността.

Какви са рисковите фактори за миома на матката?

Както при много други състояния, има рискови фактори, които предразполагат към развитие на репродуктивни проблеми при жените, включително образуване на миома. 

Най-важният рисков фактор за образуване на миома на матката е ако жената е в репродуктивна възраст. Други фактори, които могат да увеличат риска, са:

 • Възраст: Едно проучване заключава, че жени от бялата раса на възраст под 35 години имат по-бързо растящи тумори, отколкото белите жени на възраст над 45 години. В допълнение, чакането за забременяване до 30 или повече години поставя жените в по-висок риск от развитие на маточни фиброиди. Само това проучване обаче не е достатъчно за генерални заключения.
 • Общо здравословно състояние: Затлъстяването и високото кръвно налягане могат да играят роля в развитието и растежа на фиброидите.
 • Фамилна анамнеза: Жена, чиято майка или сестра е имала маточни фиброиди, е изложена на по-голям риск самата тя да ги развие.
 • Раса: Афро-американските жени са по-склонни да развият маточни фиброиди в по-ранна възраст или да имат повече усложнения.
 • Нездравословен начин на живот: Жените, които ядат повече червено месо, пият повече алкохол и консумират по-малко плодове и зеленчуци, са по-склонни да развият маточни фиброиди. Дефицитът на витамин D също е свързан с повишен риск от образуване на фиброиди. В епидемиологични проучвания се съобщава за дефицит на витамин D при пациентки с маточни фиброиди. А в проучвания in vitro се доказва ефикасността на витамин D при инхибиране растежа на фиброидите чрез регулирането на различни биологични процеси, включително пролиферация, ремоделиране на извънклетъчния матрикс, възстановяване на ДНК, сигнализиране и апоптоза. 

Какви са симптомите на миома на матката?

Жена с малки по размер фиброиди може да не изпита никакви симптоми, освен ако фиброидите не навлизат в маточната кухина. В този случай може да настъпи необичайно маточно кървене, безплодие или спонтанен аборт по време на бременност. 

Жените с по-големи фиброиди може да имат други симптоми като:

 • Обилно, болезнено менструално кървене
 • Уголемяване на долната част на корема
 • Често уриниране
 • Запек
 • Болка по време на полов акт
 • Болки в кръста

Какви типове миома на матката има?

Има четири основни типа миома на матката, класифицирани основно според местоположението им. Ето и цялата класификация:

 • Субсерозна – Тези фиброиди се развиват във външната част на матката и продължават да растат навън.
 • Интрамурална – Най-често срещаният тип миома. Те се развиват в стената на матката и се разширяват, карайки матката да се усеща по-голяма от нормалното.
 • Субмукозен – Тези миомни възли се развиват точно под лигавицата на маточната кухина. Това са миомните възли, които имат най-голям ефект върху обилното менструално кървене и те могат да причинят  безплодие и спонтанен аборт.
 • Пенукулирана – фиброиди, които растат върху малка дръжка, която ги свързва с вътрешната или външната стена на матката.

Как се диагностицират миомите?

Когато посещавате Вашия лекар за рутинен преглед или при наличие на притеснителни симптоми, той ще провери размера на матката. Ако има увеличение, Вашият лекар може да назначи ултразвуково изследване или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да потвърди наличието, местоположението и размера на миомния възел.

Маточните фиброиди обикновено се откриват по време на стандартен тазов преглед. Кръвните изследвания също са част от диагностичния процес, особено при болезнена менструация. Това може да сигнализира за анемия (дефицит на желязо, обикновено свързан със загуба на кръв). Изследването на кръвта може също да изключи други състояния с подобни симптоми, като проблеми с щитовидната жлеза. 

Лечение на миома

Според статистически данни близо ⅓ от жените с миома на матката търсят лечение поради тежестта на техните симптоми. Въпреки че възможностите за лечение могат да варират от неинвазивни до хирургични варианти, изборът на лечение обикновено се определя, като се вземе предвид възрастта на пациента - особено ако е близо до възрастта на менопаузата - и ако пациентът иска да има деца, като се изключват опции като хистеректомии. 

Подходът на лечение също зависи от броя, размера и местоположението на миомите. Повечето лекари обаче са съгласни, че не е необходимо лечение, ако няма симптоми, дължащи се на самата миома на матката.

Важно е да знаете, че ако сте диагностицирани с миома, това е най-често срещаният доброкачествен тумор на матката на жената в репродуктивна възраст. Важно е да знаете също, че миома, лейомиома и маточни фиброиди се отнасят до едно и също нещо – нераков тумор на матката, който може да се лекува. 

Ако лекарят диагностицира, че състоянието ви е причинено от миома и въз основа на размера и местоположението на вашата миома (миоми), ще ви бъдат предложени възможности за лечение. Ако не изпитвате никакви симптоми, причинени от миома, не е необходимо лечение. Вашият лекар обаче може да поиска да ги наблюдава за по-нататъшен растеж през определено време.

В случай, че има по-сериозни симптоми и не искате хирургично отстраняване на матката (хистеректомия) или на миомните възли (миомектомия), има няколко възможности, включително хормонална контрацепция, поставяне на спирала, прием на НСПВС или други медикаменти за намаляване размера на фиброидите, спиране на кървенето и други методи, като ултразвукова хирургия. В световен мащаб най-често избираните опции за лечение са хирургични и медикаментозни, като това строго зависи от състоянието, възрастта и много други фактори.

Заключение

Каквито и изменения да усетите в тялото си, не ги игнорирайте и посещавайте медицински специалисти, ако се съмнявате за здравословен проблем. В много случаи ранното започване на лечение е изключително важно за благоприятен развой на събитията и подобряване на състоянието. А здравето е нашето най-голямо богатство и затова е важно никога да не го оставяме на заден план. С правилните специалисти до вас по-скоро ще разберете какво причинява вашите здравословни проблеми.

Що се отнася до следващите стъпки, могат да бъдат предписани както лекарствена терапия, така и прием на суплементи, които да помогнат за възстановяване на хормоналния баланс. Онлайн магазинът на Хербамедика разполага с такива хранителни добавки в категория “Миома”, като Прим Бораго Ойл, Акти Дим, Матрика и други натурални продукти.

Използвани източници

 1. Ahmed El-Balat, Rudy Leon DeWilde, Iryna Schmeil, Morva Tahmasbi-Rad, Sandra Bogdanyova, Ali Fathi, Sven Becker, "Modern Myoma Treatment in the Last 20 Years: A Review of the Literature", BioMed Research International, vol. 2018, Article ID 4593875, 6 pages, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/4593875
 2. Ciebiera, M., Włodarczyk, M., Ciebiera, M., Zaręba, K., Łukaszuk, K., & Jakiel, G. (2018). Vitamin D and Uterine Fibroids-Review of the Literature and Novel Concepts. International journal of molecular sciences, 19(7), 2051. https://doi.org/10.3390/ijms19072051
 3. Sheng, B., Song, Y., Liu, Y., Jiang, C., & Zhu, X. (2020). Association between vitamin D and uterine fibroids: a study protocol of an open-label, randomised controlled trial. BMJ open, 10(11), e038709. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2020-038709
 4. Davari Tanha, F., Feizabad, E., Vasheghani Farahani, M., Amuzegar, H., Moradi, B., & Samimi Sadeh, S. (2021). The Effect of Vitamin D Deficiency on Overgrowth of Uterine Fibroids: A Blinded Randomized Clinical Trial. International journal of fertility & sterility, 15(2), 95–100. https://doi.org/10.22074/IJFS.2020.134567 
 5. Vergara, D., Catherino, W. H., Trojano, G., & Tinelli, A. (2021). Vitamin D: Mechanism of Action and Biological Effects in Uterine Fibroids. Nutrients, 13(2), 597. https://doi.org/10.3390/nu13020597 
 6. НОВА ЕРА В ЛЕЧЕНИЕТО НА МИОМАТА НА МАТКАТА Проф. д-р Бл. Пехливанов, д.м.н., сп. Мединфо https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/11/statii/nova-era-v-lechenieto-na-miomata-na-matkata-1405 
 7. Миомна болест – видове, последици и лечение според д-р Иван Крумов – акушер-гинеколог в МБАЛ ВИТА 25 Март 2022 г. https://www.vita.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82--%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%BE%D0%B2--%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%B2-%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0~986 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ