ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Наднормено тегло и затлъстяване: какви са рисковете и причините

Има някои здравословни проблеми, които не могат да бъдат излекувани, a в същото време значително понижават качеството на живот на хората или причиняват фатален край. Има и такива, които могат да се предотвратят или лекуват, но въпреки това допускаме все повече хора да се борят с тях. Освен тютюнопушенето, може би няма по-голяма вреда за колективното здраве на населението от затлъстяването. В световен мащаб ефектите от затлъстяването върху здравето са пагубни и имат трайно въздействие върху общностите и върху отделните хора. 

Затова е важно да знаем какво води до затлъстяване и натрупване на наднормено тегло, които всъщност са предотвратими. Днес, когато разполагаме с изключително разнообразие от храни и напитки, възможности за забавление и спорт, все повече хора по света затлъстяват. Защо става така? Как може да спрем тази тенденция?

Защо не трябва да игнорираме проблема “затлъстяване”

Затлъстяването е сложно здравословно състояние с биологични, икономически, екологични, индивидуални и обществени причини. Известните фактори, допринасящи за затлъстяването, включват социална и физическа среда, генетична предразположеност, поведенчески фактори като лоша диета и липса на физическа активност.

Рисковете от този здравословен проблем са големи, а хората, които затлъстяват, стават все повече както в бедни страни, така и сред по-заможните народи. По данни на Световната здравна организация от юни 2021 г., затлъстяването е достигнало епидемични размери в световен мащаб, като най-малко 2,8 милиона души умират всяка година в резултат на наднормено тегло или затлъстяване.

Хората, страдащи от затлъстяване са изложени на повишен риск от развитие на сериозни здравословни заболявания, включително хипертония, диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми и инсулт, сънна апнея и проблеми с дишането, някои видове рак и заболявания като депресия и тревожност. Стигмата за теглото или дискриминацията и стереотипите въз основа на теглото на индивида също могат да повлияят негативно на психическото и физическото здраве. 

Затлъстяването също може да окаже негативен ефект върху репродуктивното здраве при жените. Правят се множество проучвания, за да се установи как по-високият индекс на телесна маса влияе на плодовитостта, ефективността на контрацепцията и здравето на майката и бебето през перинаталния период. Някои от рисковете поради затлъстяване за майката и детето са повишен риск от гестационна хипертония, гестационен диабет и усложнения при раждане като прееклампсия, цезарово сечение и други.

Мъжете също могат да имат нарушено здраве поради затлъстяване. При тях може да има по-висок риск от хронична обструктивна белодробна болест и хронично бъбречно заболяване в сравнение с жените. 

По отношение на децата също има притеснителна статистика. По данни на State of Childhood Obesity, по време на пандемията националният процент на затлъстяване при деца на възраст от 2 до 19 години се е увеличил до 22,4% през 2020 г. спрямо 19,3% през 2019 г. А СЗО съобщава, че 39 милиона деца под 5 -годишна възраст са имали наднормено тегло или затлъстяване през 2020 г.

Затлъстяването излага децата на риск от медицински проблеми, които могат да повлияят на тяхното здраве днес и занапред. Те включват сериозни състояния като диабет тип 2, високо кръвно налягане и висок холестерол, а това са заболявания типични за възрастните. Също така наднорменото тегло може да е причина за тормоз и подигравки от страна на околните, което пък застрашава крехката детска психика и самочувствие. Затова и проблемът трябва да се разглежда от всеки възможен аспект, за да участват всички страни - самите деца, родители, приятели, учители и други хора в ограничаване на разпространението му.

Основни причини за затлъстяване и наднормено тегло

Основната причина за затлъстяването и наднорменото тегло е енергийният дисбаланс между консумираните калории и изразходваните калории. Това ще рече, че се приемат повече от нужните калории според индивидуалните потребности, като излишъкът се складира под формата на телесни мазнини.

В световен мащаб се наблюдават и следните тенденции поради индустриализацията и бумът на производството на различни храни:

 • Увеличен прием на енергийно плътни храни с високо съдържание на мазнини и захари. Твърде често те са източници на “празни” калории. Много от джънк храните влизат в това число. 
 • Липса на достатъчно физическа активност поради все по-заседналия характер на много форми на работа, променящите се видове транспорт и нарастващата урбанизация. Тази статистика дори ще се измени още повече след като анализираме последствията от пандемията от коронавирус, когато тя свърши.

Промените в моделите на хранене и физическа активност често са резултат от изменения в околната среда и обществото, свързани с развитието и липсата на подкрепящи политики в сектори като здравеопазване, селско стопанство, транспорт, градско планиране, околна среда, образование и други. И докато продължават да ни заливат реклами на сладки изделия, кроасани, бонбони и други подобни, със сигурност трудно ще избягаме от изкушенията. За това голяма вина имат и специалистите по маркетинг и реклама.

Какво може да се направи против затлъстяването

Наднорменото тегло се “бори” най-лесно, ако го няма. Въпреки това, ако вече сме натрупали излишни килограми, все още можем да направим много неща, за да се избавим от тях.

Физическа активност и тренировки

Много експерти препоръчват упражненията да бъдат ключов компонент на всяка програма за отслабване и движението да е неизменна част от ежедневието. Редовните упражнения увеличават загубата на мастна тъкан, като същевременно поддържат или ускоряват метаболизма и при двата пола. Има и няколко основни причини, поради които упражненията са важни за намаляване на теглото, а именно:

 • увеличаване на разхода на енергия
 • противодействие на вредните ефекти на затлъстяването
 • потискане на апетита
 • стимулиране на метаболизъма
 • минимизиране загубата на чиста мускулна тъкан

Всеки един от тези фактори е ключов за запазване на доброто здраве в дългосрочен план. Доказано е, че упражненията имат и други положителни физиологични и психологически ефекти. От физиологична гледна точка, упражненията могат да намалят плазмените липидни нива и да регулират кръвното налягане, дори без загуба на тегло. Упражненията също могат да подобрят самочувствието, да ви помогнат да се избавите от тревожността и стреса и тотално да промените това, което виждате в огледалото. А от там - и в ума ви.

Хранителен режим

Наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях незаразни заболявания, са до голяма степен предотвратими. Подкрепящата среда и насърчаването са от основно значение за оформяне избора на хората да консумират здравословни храни и редовно да правят упражнения. Това са и най-лесните и достъпни методи за превенция на наднорменото тегло и затлъстяване.

Разбира се, важно е всеки сам да реши какво може да направи в името на по-добро здраве и дълголетие и как ще го подреди в ежедневието си. Някои простички, но изпитани работещи решения са:

 • Ограничаване на енергията осигурявана от мазнини и захари;
 • Консумация на повече плодове и зеленчуци, както и бобови растения, пълнозърнести храни и ядки; 
 • Редовна физическа активност (минимум 60 минути на ден за деца и 150-200 минути седмично за възрастни).

Много важно е също да се ограничи преяждането, което може да е в резултат на нездравословен хранителен режим - хранене 1-2 пъти дневно, афинитет към бързи въглехидрати, закуски, пържени храни и подобни. Започвайте деня си винаги с енергизираща закуска, хапвайте два плода през деня, на обяд също хапнете обилно и нека вечерята да е най-лека. Честото хранене ще държи кръвната захар и инсулина под контрол, като постоянно ще осигурявате енергия на тялото и няма да преминава в режим на запасяване с мазнини. Стига да не надхвърляте нуждите на тялото и да преминете в калориен излишък.

Хидратацията е задължително условие за нормален метаболизъм и детоксикация, които са есенциално важни за предпазване на клетките от увреждане и поддържане на теглото и хормоналния баланс. В тази връзка, водата е приоритет, а подсладените напитки, кафето и енергийните напитки трябва да изключите от менюто си - те могат да повлияят негативно на кръвното налягане, енергията и концентрацията. А кафето дори дехидратира организма.

Ако темата ви е интересна, препоръчваме ви да прочетете GLOBAL ACTION PLAN ON PHYSICAL ACTIVITY 2018-2030 - глобалната стратегия за физическа активност за периода 2018-2030 г., създаден от СЗО.

Използвани ресурси

 1. Ryan, D. Obesity in women: a life cycle of medical risk. Int J Obes 31, S3–S7 (2007). https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803729 Obesity and Women's Health: An Evidence-Based Review
 2. Teresa Kulie, Andrew Slattengren, Jackie Redmer, Helen Counts, Anne Eglash, Sarina Schrager The Journal of the American Board of Family Medicine Jan 2011, 24 (1) 75-85; DOI: 10.3122/jabfm.2011.01.100076
 3. Bustami M, Matalka KZ, Mallah E, Abu-Qatouseh L, Abu Dayyih W, Hussein N, Abu Safieh N, Elyyan Y, Hussein N, Arafat T. The Prevalence of Overweight and Obesity Among Women in Jordan: A Risk Factor for Developing Chronic Diseases. J Multidiscip Healthc. 2021;14:1533-1541 https://doi.org/10.2147/JMDH.S313172
 4. Colditz GA, Willett WC, Rotnitzky A, Manson JE. Weight gain as a risk factor for clinical diabetes mellitus in women.Ann Intern Med. 1995; 122:4816.
 5. Bogers RP, Bemelmans WJ, Hoogenveen RT, et al. Association of overweight with increased risk of coronary heart disease partly independent of blood pressure and cholesterol levels: a meta-analysis of 21 cohort studies including more than 300,000 persons.Arch Intern Med. 2007; 167:17208
 6. Challenges for Overweight and Obese Women. Committee Opinion No. 591. American College of Obstetricians and Gynecologists. Obstet Gynecol 2014;123:726–30.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ