ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нарушения на мъжкото репродуктивно здраве – кои са най-често срещаните проблеми

В днешно време изглежда, че все по-малко теми са табу и не могат да бъдат дискутирани. Дали това важи за репродуктивните проблеми на мъжете обаче? Обикновено в общественото пространство и в личните ни разговори на преден план са проблемите свързани с женската репродуктивна система, ендокринни нарушения и хормонален дисбаланс. Но мъжете също се сблъскват с различни усложнения, които нарушават тяхната нормална репродуктивна функция и водят до поява на дискомфорт и симптоми като подуване на тестисите, загуба на либидо, уринарни проблеми или еректилна дисфункция.

Болестите на мъжките полови органи не се идентифицират толкова често, колкото би трябвало поради няколко причини. На първо място, мъжете избягват посещенията на болници поради притеснение от споделяне на конкретните симптоми. При много от тях пък няма симптоми, например в ранния етап на рак на простатата много често може да липсват такива. 

Знаете ли също, че всяка година числеността на репродуктивните проблеми при мъжете се увеличава с един процент? Кумулативният ефект на това явление ще е 10% за 10 години и представете си - 50% за 50 години, ако тенденциите се запазят такива, каквито са в момента. Но на какво се дължи това? Какви са различните репродуктивни проблеми и нарушения, които застигат силния пол и как може да се справите с тях по най-добрия начин? Подготвили сме интересен и много полезен анализ на тази важна тема.

Причини за репродуктивни проблеми при двата пола

Истината е, че различните нарушения на репродуктивното здраве са взаимосвързани и до голяма степен се дължат на обща причина: наличието на вещества, променящи хормоните и/или тяхното действие (известни още като ендокринни разрушители). Тези вещества включват фталати, бисфенол А, диоксини, пестициди, други индустриални и селскостопански химикали, фитоестрогени и много други токсини, станали повсеместни в съвременния живот. Те са част от пластмасовите бутилки с вода и опаковки за храни, електронни устройства, продукти за лична хигиена и козметика за лице, коса и тяло, почистващи препарати и много други предмети, които използваме ежедневно. 

Що се отнася до нежната половина от човечеството, излагането на тези вредни химикали е особено проблематично по време на бременност, тъй като тогава, нанася вреди в дългосрочен план върху здравето и състоянието както на майката, така и на плода. По-точно - излагането на бъдещата майка на токсични химикали във въздуха, водата, храната и продуктите, които прилага върху кожата си, може да увеличи опасността от проблеми с развитието на бебето. 

Освен всичко това, ендокринните разрушители блокират връзките между хормоните и техните рецептори или имитират хормонална активност, като по този начин подвеждат хормоналните рецептори в действие. Така или иначе, ендокринните разрушители пречат на нормалната функция на хормоналните системи.

А по отношение на мъжете, болестите и нарушенията на мъжката репродуктивна система включват различни заболявания, инфекции, нарушения и дисфункция на различни органи от мъжката репродуктивна система. Повечето от нарушенията на мъжката полова система са свързани с колебания в нивата на тестостерон и ДХЕА - друг важен стероиден хормон. В допълнение към това, други рискови фактори като възраст, фамилна предразположеност, начин на живот и прием на различни лекарства също са свързани с нарушения на репродуктивното здраве.

Как работи мъжката репродуктивна система накратко

Мъжката репродуктивна система се контролира от хипофизната жлеза в мозъка. Когато пубертетът започне, хипофизната жлеза сигнализира на тестисите, като освобождава фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). След това тестисите започват да произвеждат тестостерон и сперма. Тестостеронът е отговорен за мъжкото сексуално развитие, включително характерното удебеляване на гласа, уголемяване на половите органи, засилване на окосмението по лицето и тялото и развитие на мускулите.

Доказано е, че редица различни токсини, разрушаващи ендокринната система, включително бисфенол А, фталати, пестициди и други химикали от околната среда, оказват неблагоприятно въздействие върху репродуктивното здраве на мъжете. На следващо място ще разгледаме кои са най-разпространените проблеми с мъжкото репродуктивно здраве и на какви фактори се дължат.

Нарушения на мъжкото репродуктивно здраве

Намален брой сперматозоиди

Това състояние се нарича още “олигоспермия”. Недостатъчният брой на сперматозоидите може да бъде причинен от различни фактори, много от които могат да бъдат контролирани: тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, затлъстяване, липса на физическа активност и т.н. допринасят за този проблем.

Симптомите на намален брой сперматозоиди могат да включват още:

  • Проблеми със сексуалната функция - например ниско сексуално влечение или затруднено поддържане на ерекция (еректилна дисфункция)
  • Болка, подуване или бучка в областта на тестисите
  • Намалено окосмяване по лицето или тялото или други признаци на хормонални аномалии

Ниски нива на тестостерон

Тестостеронът е полов хормон, който има голямо влияние върху човешкото тяло. Тестостеронът влияе върху сексуалното желание на мъжа, както и върху мускулната и костната му сила в зряла възраст. Симптомите на нисък тестостерон включват понижено либидо, влошена еректилна функция, цялостно намаляване на сексуалната активност. Подобно на много други репродуктивни проблеми при мъжете, ниските нива на тестостерон често се свързват със съществуващи здравословни проблеми, някои от които включват диабет, затлъстяване, инфекции, друго хормонално обусловено разстройство, рак на тестисите и други.

Импотентност (еректилна дисфункция)

Когато мъжът вече не може да постигне и/или поддържа ерекция или изпитва намалено сексуалното желание, той вероятно страда от импотентност или еректилна дисфункция. Ако това се случва инцидентно, не е причина за безпокойство, тъй като вероятно се дължи на стрес. Ако обаче еректилната дисфункция се превърне в постоянен проблем, това може да повлияе на самочувствието на мъжа, а също и на отношенията с партньора му.

Еректилната дисфункция често се причинява от съществуващ физически проблем, тъй като сексуалната възбуда включва участието на други органи и системи освен репродуктивната. Сексуалният акт се случва с помощта на мозъка, нервите, мускулите и кръвоносните съдове, които работят заедно с хормоните. 

Възможните причини за импотентност включват сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, повишени холестерол и кръвно налягане, нисък тестостерон, прекомерна употреба на алкохол, усложнения след проведени оперативни интервенции и други.

Идентифицирането на еректилната дисфункция е от голямо значение. При по-голямата част от мъжете тя не е заболяване само по себе си, а по-скоро ранен симптом на сърдечно-съдово заболяване. Стесняването на артериалните съдове първоначално се проявява в малките артерии (като артериите на пениса), преди да засегне по-големите кръвоносни съдове (като коронарните и мозъчните артерии) и се проявява под формата на симптоми като стенокардия и преходни исхемични атаки.

Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация е често срещан проблем, който може да е обусловен от различни фактори като нарушена хормонална функция, психологически причини като стрес, вина, липса на познания, умения или опит. Обикновено това е един от най-податливите на промяна проблеми, като е важно да се диагностицира честотата, времетраенето, дали се случва с определен партньор или с всички, както и други въпроси, които спокойно може да обсъдите на консултация със специалист.

Натурални средства за подпомагане на репродуктивното мъжко здраве

Акти Сао Палмето е билков продукт с фокус върху подпомагане метаболизма на тестостерон и превръщането му в дихидротестостерон. Съдържа само екстракт от плодове на Сао Палмето, които подпомагат нормалната репродуктивна функция и здравето на простатата.

Стеарон е друг натурален продукт с много богат състав за подобряване на либидото и поддържане на хормоналната активност. Част от съставките на Стеарон са бабини зъби, петопръстник, бял трън, жълт кантарион, ветрогон и други. Всички внимателно подбрани съставки осигуряват защита на пикочните пътища, противовъзпалително действие и намаляват риска от уринарни инфекции.

Ъп - Ултимейт Пърформънс е уникален продукт за възвръщане на либидото и подобряване на сексуалното представяне. Той е базиран на екстракт от Epimedium brevicornum - разгонен козел и ашваганда - вид адаптогенна билка. Като силен сексуален стимулант, Ъп може да се приема от мъже и от жени за насърчаване на либидото и стимулиране на нервните окончания, които подобряват преживяването по време на полов акт. Не пропускайте да прочетете и неговите шеговити инструкции за прием. 

Използвани източници

  1. Skakkebaek NE, Rajpert-De Meyts E, Buck Louis GM, et al. Male Reproductive Disorders and Fertility Trends: Influences of Environment and Genetic Susceptibility. Physiol Rev. 2016;96(1):55-97. doi:10.1152/physrev.00017.2015
  2. Diamanti-Kandarakis E, Bourguignon JP, Giudice LC, et al. Endocrine-disrupting chemicals: an Endocrine Society scientific statement. Endocr Rev. 2009;30(4):293-342. doi:10.1210/er.2009-0002
  3. Sharma, A, Mollier, J, Brocklesby, RWK, Caves, C, Jayasena, CN, Minhas, S. Endocrine-disrupting chemicals and male reproductive health. Reprod Med Biol. 2020; 19: 243– 253. https://doi.org/10.1002/rmb2.12326
  4. Zlatnik, M.G. (2016), Endocrine-Disrupting Chemicals and Reproductive Health. Journal of Midwifery & Women's Health, 61: 442-455. https://doi.org/10.1111/jmwh.12500

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ