ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Настинка или грип? Първи признаци и средства за противодействие

С настъпването на смяната на сезоните се променя и уязвимостта на човека към често срещани респираторни заболявания като настинки или грип. Тези неприятни състояния често имат подобни симптоми, което води до обърквания при разграничаването им. С цел по-бързото възстановяване на организма е от решаващо  значение да можете да различите двете заболявания, за да вземете необходимите мерки за навременно и ефективно лечение. В тази статия ще разгледаме първите признаци на двете състояния, какви са разликите между тях, и кои са възможните мерки, които можем да вземем, за да избегнем заразяване.

Как да разграничите настинката от грипа?

Настинката и грипът, въпреки че като състояния често се бъркат едно с друго поради проявяването на сходни първоначални симптоми, всъщност имат някои ключови разлики в протичането си. Необходимо е да умеете да разпознавате вида на заболяването си, с цел да вземете правилните мерки за неговото лечение - погрешното тълкуване и третиране на симптоми може да доведе до усложнения и вместо да подобри състоянието Ви, да го влоши.

Настинката обикновено започва с възпалено гърло, запушване на носа, кихане и лека кашлица. Умората и дискомфортът могат да придружават тези симптоми, но треската обикновено е рядка и, ако случайно е налице, е лека и отминава бързо. 

Грипът от друга страна, обикновено връхлита внезапно и започва с висока температура, интензивни болки в мускулите и тялото, главоболие, умора и суха кашлица. Грипът може още да доведе до по-тежки усложнения като пневмония, докато при настинката това е по-рядко срещано явление.

Съществуват разлики и при продължителността на двете състояния. Настинките обикновено се развиват постепенно, като симптомите се проявяват в рамките на няколко дни и продължават от една до две седмици. Продължителността на грипа обикновено също е една до две седмици, но понякога може да продължи и за по-дълъг период.

Колко сериозни всъщност са настинките и грипът?

И настинката, и грипът са силно заразни вирусни инфекции. Настинките се разпространяват предимно чрез контакт със заразени респираторни капчици, като например когато заразен човек киха или кашля във Ваше присъствие. Грипът също може да се предаде по подобни начини, но за него също е известно, че е много по-силно заразен, с потенциал да се предаде на други хора дори преди симптомите му да се проявят.

Нека поговорим и за усложненията. Докато настинките обикновено са леки и самоограничаващи се, грипът може да доведе до по-тежки усложнения, особено при уязвими групи като възрастни хора, малки деца и хора с отслабена имунна система. Тези усложнения могат да включват пневмония, бронхит, инфекции на синусите и в редки случаи хоспитализация или смърт.

Кои са рисковите групи при двете заболявания? За настинките ни е известно, че могат да засегнат хора от всички възрасти, като децата са по-податливи поради развиващата се имунна система. Обратно, грипът има тенденция да засяга по-широк диапазон от възрастови групи, с по-тежки последици за по-възрастните хора и тези със съпътстващи здравословни проблеми.

Как да избегнете настинките и грипа - вземане на подходящите мерки

Със започването на сезона, наситен с най-много грипове и настинки, е важно да сте запознати с всички начини, по които можете да подсилите имунитета си и да се защитите от заболявания. Ето и кои са основните превантивни мерки, които можете да вземете срещу неприятните вируси:

Хигиена - една от най-простите, но най-ефективни практики в превенцията срещу настинките и грипа, е добрата хигиена на ръцете. Редовното им измиване със сапун и вода може значително да намали предаването на вируси. Когато сте навън и нямате възможност да използвате сапун, може да заложите на дезинфектант за ръце, съдържащ поне 60% алкохол. 

Друга алтернатива, която освен практична, също така е и еко, е сапунът на листчета, или сапунената пудра, която се превръща в пяна при добавяне на вода - двата варианта могат без проблем да Ви съпътстват в ежедневието без опасност от създаване на бъркотия в багажа или чекмеджето Ви на работното място. 

Полезни навици - покриването на устата и носа с кърпичка или поне ръка при кашляне или кихане не е просто признак на възпитание, но и още един показател за добра хигиена, тъй като е сигурен начин за предотвратяване разпространението на микроби в пространството. Не забравяйте и винаги да изхвърляте употребените кърпички на определените места.

Ограничаването на контактите - препоръчително е да избягвате близкия контакт с хора, които проявяват признаци на настинка или грип, за да избегнете разпространение на вирусите и да се заразите от тях. В случай, че Вие не се чувствате добре, дори да става въпрос за минимално неразположение, е въпрос на отговорност и хуманност да се изолирате от останалите.

Противогрипна ваксина - ваксината също е достъпен и сигурен начин да намалите симптоматиката при сезонния грип и да избегнете неприятните настинки. Консултирайте се с личния си лекар относно поставянето на ваксина срещу сезонните вируси.

Как да повишите имунитета си през грипния сезон?

Поддържането на здрава имунна система е от ключово значение за предпазване от настинки и грип. Споделяме Ви няколко начина, по които можете да укрепите своята и да се предпазите от евентуални сезонни заболявания.

Балансирана диета - Уверете се, че диетата Ви включва разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци. Те осигуряват основни витамини и минерали, които поддържат имунните функции.

Редовни упражнения - Физическата активност помага да поддържате имунната си система в най-добра форма. Стремете се към поне извършване на упражнения с умерена интензивност поне три пъти седмично.

Адекватен сън - Качественият сън е от съществено значение за здрава имунна система. Стремете се към 7-9 часа спокоен сън всяка вечер.

Управление на стреса - Хроничният стрес може да бъде предпоставка за отслабена имунна система. Практикувайте техники за намаляване на стреса като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

Хранителни добавки - Приемът на витамини и други натурални добавки може да е страхотно допълнение към грижата за Вашето здраве. Продукти като Вирал Протект на Хербамедика могат да осигурят качествена защита за Вашата имунна система и да Ви предпазят от неприятни настинки. Добавката съдържа важни компоненти като витамин С, Ехинацея и витамин D, които ще стимулират естествените функции на имунната Ви система.

Какво да правите при първи признаци на настинка или грип

Колкото и да се пазите от сезонните заболявания, понякога те са неизбежни, затова нека отделим внимание и на първоначалните мерки, които трябва да вземете, в случай, че усетите наченки на настинка или грип.

В случай, че подозирате настинка, запомнете, че най-важна е почивката. Уверете се, че спите достатъчно и пиете достатъчно течности. В случай, че сте използвали лекарства без рецепта, за които сте сигурни, че ще Ви помогнат, можете да обмислите приема им, но винаги препоръчваме да се консултирате със здравен специалист.

При подозрения за грип първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с личен лекар. Отдайте се на почивка и се изолирайте, за да предотвратите разпространението на вируса.

Независимо дали става дума за настинка или грип, дайте приоритет на грижата за себе си. Проветрявайте помещението, в което се намирате редовно и поддържайте удобна и постоянна стайна температура.

Разграничаването на настинката от грипа още при първоначалните признаци е от решаващо значение за вземане на необходимите мерки и предотвратяването на усложнения. Вече знаете как да различите двете състояния и по какъв начин можете да се предпазите от тях. Все пак, никой не е застрахован, така че ако все пак се разболеете, не забравяйте и навременните мерки, които Ви споделихме. Понякога настинките и грипът не са просто случайно придобити, а сигнал на тялото Ви, че то се нуждае от почивка, а щом Вие отказвате да му я дадете, то намира начин да си я вземе само.

С поддържането на здравословен начин на живот и приемът на подходящите хранителни добавки, можете да се наслаждавате на ежедневие, свободно от сезонни грипове и досадни настинки. Превенцията е най-добрата защита, сега е моментът да вземете необходимите мерки!

Използвани източници

  1. Pappas DE. The Common Cold. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2018:199–202.e1. doi: 10.1016/B978-0-323-40181-4.00026-8. Epub 2017 Jul 18. PMCID: PMC7152197.
  2. Eccles R. Understanding the symptoms of the common cold and influenza. Lancet Infect Dis. 2005 Nov;5(11):718-25. doi: 10.1016/S1473-3099(05)70270-X. PMID: 16253889; PMCID: PMC7185637.
  3. Hunter P. The return of the seasonal flu and cold: Other diseases are set to rebound as Covid-19 restrictions ease: Other diseases are set to rebound as Covid-19 restrictions ease. EMBO Rep. 2022 Apr 5;23(4):e54932. doi: 10.15252/embr.202254932. Epub 2022 Mar 10. PMID: 35267239; PMCID: PMC8982594.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ