ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Настинка или грип - подход и средства за предотвратяване на разболяване

Повечето вирусни респираторни инфекции като добре познатата настинка обикновено се развиват в рамките на няколко дни и след като приключат не оставят трайни ефекти. Но грипът (инфлуенца) е заболяване, което може да причини сериозни здравословни проблеми и да доведе до хоспитализация или по-сериозен завършек. Боледуването е едно от неприятните неща, с които може да се сблъскаме не само през зимния сезон. Но има доста превантивни мерки, които можем да вземем, за да намалим продължителността на боледуването и негативните ефекти от него. 

На първо място ще обърнем внимание на разликите между най-разпространените инфекциозни заболявания, които могат да ни сполетят - това са настинката и грипа. На следващ ред ще ви разкажем как може да се погрижите за имунитета си, който да ви защити достатъчно добре от атаките на патогени по всяко време на годината. Темата е особено актуална и в момента предвид пандемията от коронавирус, която не подмина и нашата страна. В тази връзка ви препоръчваме да видите друг материал: Как да различим коронавирус от грип-подробен анализ.

Симптоми на настинка и грип

Грипните и простудни вируси се разпространяват главно от малки капчици, когато заразените хора изхвърлят чрез кашляне, кихане или при говорене. Можете също да се заразите като докоснете повърхност или предмет, който има грипни вируси върху него, например дръжка на вратата и след това докоснете очите, носа или устата си. 

Сезонът на грипа в страната обикновено следва един и същ ритъм всяка година и започва през октомври. Относно продължителността му - може да продължи чак до месец май, като така нареченият пик обикновено е между декември и февруари. 

Настинката

Симптомите на настинка обикновено са запушен или хрема и кихане - ясни, отчетливи и добре познати признаци на началния стадий на разболяването. Други симптоми включват кашлица, усещане за драскане в гърлото и сълзене на очите.

Няма ваксина за предотвратяване на настинки, които се появяват постепенно и често се разпространяват чрез ежедневен контакт. 

Грипът

Симптомите на грип се появяват внезапно и могат да включват треска (висока температура), главоболие, втрисане, суха кашлица, болки в гърлото, болки в тялото или мускулите, умора и усещане за общо неразположение. Подобно на вирусите, които причиняват настинка, грипните вируси могат да причинят запушен нос или хрема, кихане и сълзене на очите. Малките деца също могат да изпитат гадене и повръщане като симптоми на заразяване с грипния вирус.

Как да се предпазите от настинка

Вирусите, които причиняват настинки, могат да се разпространят от заразени хора към други чрез въздуха и при близък личен контакт. Можете също така да се заразите чрез контакт със изпражнения или секрети от заразен човек. 

Съветите за предотвратяване на заразяване може да ви изглеждат твърде банални, но те са доказали ефективността си във времето. Разбира се, хигиената трябва да е основен приоритет, за да минимизирате риска от заразяване както с вируси, така и с други патогенни организми.

Какво може да направите за намаляване на риска от настинка:

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода. Измивайте ги в продължение на 20 секунди и помогнете на малките си деца да направят същото. Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант на базата на алкохол. Вирусите, които причиняват настинка, могат да живеят на ръцете ви, а редовното миене на ръцете може да помогне да се предпазите от разболяване;
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с неизмити ръце. Вирусите, които причиняват настинка, могат да влязат в тялото ви по този начин и да ви разболеят;
 • Стойте далеч от хора, които са болни. Болните хора могат да разпространяват вируси, които причиняват обикновената настинка чрез близък контакт с другите. Винаги е по-добре болен човек да си вземе болничен или отпуск, за да се изолира у дома, излекува и възстанови. Ако имате възможност винаги предпочитайте този вариант за справяне с болестите;
 • Създайте си нови добри здравословни навици. Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани повърхности у дома, на работа или в училище, като например компютъра, телефона, дистанционните за телевизора, кухненските уреди и други. Наспивайте се, за да имате силен имунитет, бъдете физически активни, управлявайте стреса, пийте много течности и яжте питателна храна;
 • Избягвайте близки контакти с други хора като прегръдки, целувки или ръкостискане, особено ако са болни;
 • Преместете се по-надалеч от хората преди да кашляте или кихате;
 • Изкашляйте се или кихнете в кърпичка, след това я изхвърлете и разбира се, измийте ръцете си;
 • Почистете ръцете си и след кашляне, кихане или издухване на носа.
Няма ваксина, която да ви предпази от обикновената настинка. На първа линия на защитата е имунитетът, който сте изградили с времето.

Как да се предпазите от грип

Най-добрият начин за предотвратяване на сезонен грип е да се ваксинирате всяка година, ако желаете да го направите. Но на първо място е отговорността да поддържате имунитета си в добро състояние и пълна бойна готовност. Какво ще рече това? Да се храните с пълноценни храни, риба, зеленчуци, ядки, т.е. да получавате всички нужни аминокиселини, антиоксиданти, омега-3 и други ненаситени мазнини, витамини, минерали и други микроелементи, които са в основата на добрата имунна защита.

Също така покриването на лицето при кашляне и миенето на ръцете могат да помогнат за спиране на разпространението на микроби и предотвратяване на респираторни заболявания като грипа. Има и грипни антивирусни лекарства, които могат да се използват за лечение и профилактика на грип. Съветите по-долу ще ви помогнат да научите за стъпките, които можете да предприемете, за да защитите себе си и другите от грипа и да спрете разпространението на микроби като цяло.

Какво може да направите за намаляване на риска от разболяване от грип:

 • Избягвайте близки контакти в училище, офис, градски транспорт, доколкото това е възможно;
 • Избягвайте тесен контакт с болни хора. Когато сте болни, дръжте дистанцията си от другите, за да ги предпазите и от разболяване.
 • Останете вкъщи, когато сте болни. Също както в секцията за настинката по-горе ви посъветвахме да поискате болничен, за да имате време да се погрижите за здравето си, да ви сготвят вкусна топла храна, да ви поднесат ароматен чай и да си спестите стреса, който води до оксидативно увреждане и разрушава имунната защита;
 • Покрийте устата и носа си с кърпичка или салфетка, когато кашляте или кихате, за да не разпространявате към други хора микроби;
 • Грипът и други сериозни респираторни заболявания, като респираторен синцитиален вирус (RSV), магарешка кашлица и тежък остър респираторен синдром (SARS), се разпространяват чрез кашлица, кихане или нечисти ръце;
 • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата. Микробите често се разпространяват, когато човек докосне нещо, което е замърсено и след това докосне очите, носа или устата си.

Както виждате, много от съветите се припокриват и в тяхната основа стои спазването на известна физическа дистанция, както и предотвратяване на разпространението на микроби. Поради простата причина, че грипът и настинката са инфекциозни заболявания и се предават по въздушно-капков път, се налага да блокирате с ръка, кърпичка или друго средство устата си при кашлица и кихане. 

Храни за силен имунитет

Повечето тайни за добро здраве изобщо не са тайни, а въпрос на здрав разум. Всички съвети, които ви дадохме до тук, би трябвало да са ви разяснени още в детска възраст. Но има и други важни мерки по отношение на храненето, които ще ви държат далеч от неприятната хрема или болката в гърлото придружена с висока температура.

Накратко трябва да обърнете внимание на храненето си в следните посоки:

 • Яжте зелени зеленчуци - броколи, спанак, рукола, зелена салата, маруля и други;
 • Осигурете си витамин Ц, витамин Д, селен, цинк и желязо;
 • Осигурете си омега-3 мазнини от риба - имат противовъзпалително действие и предпазват сърцето и мозъка от увреждане;
 • Спете по осем часа на денонощие, за да позволите на тялото да се възстановява и обновява;
 • Пийте достатъчно течности, включително вода, зелен и черен чай;
 • Осигурявайте си време сред природата - както за спорт, така и за набавяне на витамин Д и свежи дози кислород.

В крайна сметка се оказва, че голяма част от късмета е на ваша страна, ако полагате ежедневно грижи за здравето си. Ако имате хронични или автоимунни заболявания, намерете най-добрия протокол за лечението им, за да не причинят повече вреди и да доведат до понижаване на имунитета.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ