ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Натурален колаген – ползи и приложения

Натуралният колаген е протеинът, който се среща най-често в човешкото тяло. От гръцки името му буквално се превежда като „лепило“. Той е основна изграждаща единица в различните съединителни тъкани и като такъв участва в изграждането на:

  • Костите
  • Ставите и ставните връзки
  • Мускулите
  • Кожата
  • Косата
  • Ноктите и много други

Неговия синтез се случва естествено, но с напредване на възрастта способностите на тялото да извличат протеина намаляват. Според някои изследвания пикът на производство на натурален колаген от организма е около 25-тата година. След това нивата му постепенно започват да спадат. Синтезът на протеина се повлиява и от консумацията на алокохол и тютюнопушене, лоша диета, базирана на полуфабрикати, хидрогенирани мазнини и рафинирана захар, пренатоварване и хроничен стрес, както и редовната дехидратация. Поради тези причини нарастващ процент хора избират да приемат натурален колаген под формата на хранителна добавка.

Как да си набавяме колаген?

Колагенът е типичен за бозайниците протеин, който тялото си набавя чрез консумацията на храни от животински произход. Най-високо съдържание на натурален колаген се среща в костите и ставите на кравите, както и при някои видове риба. За да се извлече максимума от тези храни се приготвя специален костен бульон, който може да се приема в чиста форма или да се използва като основа за други ястия.

Проблемът с костния бульон е, че приготвянето му е времеемко, а крайният продукт е изграден от сложни пептидни връзки, които са по-трудно разградими от организма. Хранителните добавки под формата на хидролизиран натурален колаген, от своя страна, имат няколко преимущества пред костния бульон.

Какво представлява хранителната добавка от натурален колаген?

Хранителните добавки от натурален колаген се получават при хидролиза на костна маса от животни (обикновено крави). Добавката може да бъде класифицирана като натурална, ако използваната суровина е с установен произход и животните са били отглеждани по хуманен начин.

Втори критерий е начинът на извличане. Хидролизираният натурален колаген се получава при дехидратиране и стриване на костната маса. При този процес пептидните връзки се разбиват на малки вериги, които са по-достъпни за организма и съответно, по-лесно усвоим. Това прави хидролозирания натурален колаген една от най-ефективните хранителни добавки.

Защо да приемаме натурален колаген?

Натуралният колаген е изключително полезен за хора, които страдат от остеопороза или остеоартрит. Този важен протеин можа да възстанови количествата синовиална течност в ставите и по този начин да предотврати дегенеративните процеси, както и да намали болката и дискомфорта.

Натуралният колаген е изключително важен и при спортуващите, които редовно натоварват връзките и ставите си. Освен предпазна функция, протеинът има и способността да поддържа мускулната маса.

Колагенът, както всяка дама знае, е важен за красивия вид на кожата. В него се съдържа еластин, който изглажда фините бръчици и придава младежко излъчване. Освен че поддържа добрия външен вид, протеинът има способността да подпомага зарастването на рани и възстановяването на кожната тъкан. Според британско изследване, редовният прием на натурален колаген ускорява тези процеси с до 2 пъти. Натуралният колаген е от съществено значение и за здравината на косата и ноктите.

Освен изброените до тук предимства, протеинът подпомага здравината на чревната лигавица. Това е от изключителна важност за хора, страдащи от синдром на пропускливите черва. Състоянието може да е причинител на множество възпалителни процеси и автоимунни заболявания. Хората, страдащи от него, често имат занижени пробиотични нива, което пък влияе на имунитета. Приемането на натурален колаген подпомага възстановяването на съединителната тъкан, изграждаща стомашната стена. Освен това, глицинът, който е част от състава на колагена, увеличава производството на стомашни сокове, като така подобрява храносмилането.

Допълнителни преимущества

Колагенът подпомага мозъчните функции и действа като натурален антидепресант. Протеинът благоприятства здравия сън, а редовният му прием, особено със закуската, благоприятства свалянето на излишни килограми.

Не забравяйте, че хранителните добавки не изместват вкусната и здравословна храна. Те са просто допълнително ниво на грижа за собственото ви здраве и състояние, което не трябва да измества пълноценното хранене, богато на добри мазнини, фибри и протеини. Затова и ги наричаме добавки, а нашите добавки освен натурални са с подбрани съставки за оптимално действие.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ