ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Натурален морски магнезий Magne Marine - против депресия и тревожност

Магнезият е изключително важен и ценен минерал, чието значение за доброто здраве се признава от все повече лекари и специалисти по цял свят. Като цяло, магнезият осигурява здравината и твърдостта на костите и прави зъбите по-здрави. Тъй като магнезият участва в удивителна поредица от биохимични реакции, не е изненадващо, че той е от съществено значение за здрави кости и зъби. Най-вече адекватното ниво на магнезий е от съществено значение за абсорбцията и метаболизма на калций. И ние знаехме всичко това, когато създадохме специалната линия от хранителни добавки Magne Marine с натурален морски магнезий.

Роля и значение на минерала магнезий за здравето

Магнезият има важна роля, заедно с щитовидната жлеза и паращитовидните жлези, за поддържане здравето на костите: стимулира производството на калцитонин в щитовидната жлеза, който действа като запазващ костите хормон и регулиращ паратиреоиден хормон, чиято функция е да регулира костите по редица начини.

Магнезият е съществен кофактор при 80% от всички клетъчни ензими.

Той е необходим за превръщането на витамин Д в неговата активна форма, а дефицит на магнезий може да доведе до синдром, известен като резистентност към витамин D.

Ензимът, необходим за образуването на нови калциеви кристали - алкална фосфатаза, също изисква магнезий за активиране и ако нивата са ниски, може да се получи неправилно образуване на костни кристали. Данните сочат, че дори лекият дефицит на магнезий е водещ рисков фактор за остеопороза.

Както и при калция, по-голямата част от запасите на магнезий в тялото се намират в костите, а костите действат като резервоар за съхранение, прехвърляйки магнезий в кръвния поток при нужда. Адекватният дневен прием на магнезий е важен през целия живот, за да не се загуби магнезият, който се съхранява в костите. Ниският прием на магнезий, както и ниските нива на кръвен и костен магнезий, са широко свързани с остеопорозата при жените.

Във връзка с това е добре да знаете, че дефицитът при единия елемент обикновено сочи за проблем с метаболизма на другия. Магнезий и калций са тандем, който функционира най-добре заедно, така че липсата на един от тях значително засяга метаболизма на другия.

Всъщност, ако приемате добавки с калций без да приемате добавка с магнезий може действително да се увеличи загубата на магнезий. По същия начин, използването на калциеви добавки при недостиг на магнезий може да доведе до отлагане на калций в меките тъкани.  Първият вариант е натрупване в ставите, което може да предизвика развитие на артрит или вторият - да се натрупа в бъбреците, като да повлияе за образуване на бъбречни камъни.

Сън, магнезий и душевно здраве

Един от най-честите признаци на дефицит на магнезий е стягане в мускулите и мускулни спазми. Разглеждали сме подробно естеството на симптомите, както и повече интересни факти около самия минерал в няколко предишни статии:

Магнезий – а вие предполагате ли колко специален е той?

Магнезий: 10 факта, които го правят толкова специален

Магнезий – есенциалният минерал против стрес

Магнезият е добре известен със способността си да облекчава безсънието.

Различни проучвания установяват, че той помага за намаляване хормона на стреса, който може да ви държи будни през нощта.

Той също така помага на мускулите да се отпуснат, за да ви дадат онова чувство на сънливост и да ви помогнат да се отпуснете. Освен това, минералът показва потенциал като терапевтично средство за лечение на депресия и други нарушения на настроението.

Тези негови приложения се дължат и на това, че магнезият въздейства върху освобождаването на стрес хормоните и предотвратява навлизането им в мозъка. Високият кортизол допринася за тревожност, депресия, загуба на паметта и психични разстройства от всякакъв вид.

Способността на мозъка да се лекува, да създава нови мозъчни клетки и да създава нови невронни връзки през целия живот е известна като пластичност на мозъка или невропластичност.

Магнезият е едно от малкото хранителни вещества, за които се знае, че увеличава невропластичността.

Увеличаването на пластичността на мозъка може да ви помогне да успокоите и подобрите дейността му.

Интересно е, че има доказателства, че увеличаването на приема на магнезий може да повиши ефективността на когнитивно-поведенческата терапия, когато се използва за лечение на тревожни разстройства.

Изборът на добавка с магнезий е важен въпрос, тъй като различни фактори обуславят необходимостта от такава.

Много неща са се променили по отношение на производството на храни, тяхната чистота и добър състав. И ние имаме следните задачи:

  • Трябва да се преборим с токсините на околната среда в индустриалните общества (замърсители на въздуха като изгорели газове, тежки метали и вредни елементи в нашата вода и токсични препарати за почистване);
  • Трябва да се възстановим от съвременни болести като диабет и затлъстяване и години на недохранване, основано на зърнени храни, с което нашите предци никога не се е налагало да се справят;
  • Нашите методи на обработка на продукцията (ферми, големи монокултурни насаждения, парници и пестициди) вече не произвеждат храни, богати на микроелементи, както преди.

И в тези условия на помощ идват хранителните добавки. Добавките с магнезий може да са полезни за широк спектър от медицински нарушения, включително: високо кръвно налягане, астма, сърдечни аритмии, синдром на хроничната умора, всички видове мускулно-скелетни нарушения, епилепсия, тревожност, паническо разстройство и много други медицински и психиатрични състояния.

Най-важното, което да имате предвид при избор на Magne Marine:

  • Maгнeзиeвитe дoбaвĸи мoгaт дa взaимoдeйcтвaт c paзлични лeĸapcтвa, тaĸa чe нaй-дoбpe e дa ce ĸoнcyлтиpaтe c лeĸap пpeди дa ги пpиeмeтe;
  • Maгнeзият e eдин oт ceдeмтe ocнoвни мaĸpoминepaлa. Toвa ca минepaли, ĸoитo тpябвa дa ce ĸoнcyмиpaт в oтнocитeлнo гoлeми ĸoличecтвa, пoнe 100 милигpaмa (мг.) нa дeн;
  • Най-добри количества магнезий се съдържат в слънчогледовите семки, бадемите, сусама, кашуто, броколите.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ