ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Натурален селен за първи път в България

Пренебрегван от нас в забързаното ежедневие, но всепризнат от много специалисти, минералът селен има ключова роля в контрола на нормалния метаболизъм и подсилването на имунната система. Той помага на организма да елиминира ефекта на тежките метали, включително и на живака. Благодарение на него е възможно да се повлияе благоприятно върху тироидния хормон при жените и плодовитостта при мъжете.

В Herbamedica се предлага натурален селен – за първи път в България. Това е продукт, който няма аналог в страната и е изключително полезен в борбата с автоимунни заболявания и допринася за защитните функции на организма.

Най-важен е неговият принос в противодействието на ракови заболявания. Според независими изследвания на различни институти, селенът предпазва от левкемия, рак на яйчниците и шийката на матката, панкреаса и черния дроб.

Елементът селен и защо е важен за вас

Селенът представлява незаменим и ефективен минерал, който се открива в съвсем малки количества в тялото. Неговата основна функция е на антиоксидант, като спомага за елиминиране на свободните радикали, които могат да нанесат поражения върху клетъчните мембрани и ДНК. В много случаи те ускоряват процесите на стареене и допринасят за появата на болестни състояния като сърдечно-съдови заболявания.

Нуждите на организма от селен са по-големи, от колкото можете да си представите. Той има важна роля за правилното функциониране на всички органи, защото участва в изграждането на ензими, които се свързват с антиоксидантната защита на човешкото тяло. Тези ензими се наричат селенопротеини и тяхното предназначение е да обезвреждат водородния пероксид, който е токсичен елемент.

При липса на този важен елемент могат да се развият по-бързо рнк-вирусите като HIV, хепатит В и С, както и състояния на тревожност.

Кои храни са богати на селен

Един кратък списък с храни, който ще ви помогне да си набавите така ценния минерал, ако ги включите в хранителния си режим. Следните храни са познати като добри източници на селен:

  • Риба тон, сьомга и сардина;
  • Черупчести мекотели – миди, скариди и стриди;
  • Слънчогледови семки и бразилски орехи;
  • Месо – говеждо, агнешко, свинско, черен дроб;
  • Птиче месо – пилешко и пуешко;
  • Яйца;
  • Кафяв ориз, овес, пшеничен зародиш.

При режим на хранене, в който преобладават рафинирани храни или полуфабрикати, не е изключено да се стигне до дефицит на селен. Ниските му нива в организма могат да допринесат за развитието на вирусни инфекции, затова е много важно да включите в менюто си храни, които го съдържат.

Селенът и болестите

Едни от първите признаци за дефицит на селен са лесна умора и мускулна слабост. При хора, които не успяват да си набавят минимума, се забелязват болки в мускулите, бързо изчерпване на силата и намалена острота на зрението. Възможно е кожата да бъде засегната и да се появят екземи или други раздразнения.

Ако в по-продължителен период не се набавя достатъчно селен, се стига до забавяне на метаболитните процеси и тялото преминава в режим на трупане на килограми. За да не се случва това, можете да изчислявате индивидуалната нужда от селен според килограмите – един микрограм селен на един килограм тегло.

Необходими дози при мъжете и жените

За дамите, дневната препоръчителна доза не трябва да надвишава 55 микрограма, а за мъжете – 70 микрограма. По време на инфекции количеството може да се увеличи до 600, но не повече.


Бременните жени и кърмачките имат по-голяма потребност от селен, както и изявените спортисти. Няма как да се приеме селен над нормата, ако си го набавяте само от храна. Ако го приемате под формата на хранителни добавки трябва да внимавате за дозата от 600 микрограма на ден.

Приемът на селен се отразява положително върху косопада, еластичността на кожата и поддържане на отличен външен вид. Особено важен при предстояща бременност и съдейства за пълноценните оздравителни процеси през цялото време, ако бъдещата майка приема селен.


Заключение


Лечебните свойства и полезни действия на този елемент не са за подценяване. Той е незаменим помощник в борбата с различни инфекции и има ключова роля за антиоксидантната защита. Нужно е да подбирате внимателно храната си, за да си осигурите минималното количество за деня. Съвсем скоро ще можете да си поръчате единствения в България натурален селен, изключително подходящ в борбата с автоимунни заболявания. Той има способнността да нормализира работата на щитовидната жлеза и на ендокринната система изцяло.


Един специален микроелемент за по-добро здраве и увеличаване продължителността на живота!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ