ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Навици и забавен метаболизъм - кои са виновниците

Спите по 6 часа, закусвате с пица и работите на бюро през целия ден, а след това се паркирате пред телевизора на дивана? Звучи ни точно като традиционното оправдание на много хора за бавен метаболизъм.

Да, гените определено допринасят за това колко бързо протичат биохимичните процеси в тялото ви, но храненето и физическата активност (или нейната липса) са далеч по-важните показатели.

В тази статия ще разберете кои са лошите навици, които влияят върху успеха на диетата ви. И не само – те са динамичните фактори, които можете да контролирате, защото вече имате своя собствена структура и тяло, за което да се грижите.

Истината за вашия метаболизъм

Всички процеси, които са свързани с обмяната на вещества в организма, са обединени под общото название метаболизъм. Може да се каже, че това е постоянен обмен или трансформация на енергия, съграждане и разграждане.

В съдържанието на понятието метаболизъм се откриват две насоки – анаболизъм и катаболизъм. Първият термин означава процес на усвояване на приети вещества, а вторият е разграждането им.

Те не са противоположни, както някои хора биха казали, а по-скоро протичат заедно – паралелно в организма. Едно условие обаче е необходимо, за да се случва всичко по най-добрия начин – достатъчно енергия. Ако е в повече за вашия метаболизъм, то тя ще се съхрани под формата на мазнини.

И тук се намесва един от най-уважаваните от трениращите показател:

Калорийният баланс

Двата процеса, които ви споменахме по-горе, могат да бъдат в балансирано състояние, ако енергийните потребности са задоволени без излишък.

Но ако постъпилите калории са повече, отколкото трябват на организма за неговите функции, то анаболните процеси вземат превес и теглото се увеличава, а обвиненията към горкия метаболизъм започват да се чуват все по-често.

За да не се стига до това – запознайте се с концепцията за отрицателен калориен баланс, която щади вашия метаболизъм. При нея приетите калории са по-малко от тези, които се изгарят, а организмът синтезира повече мускулна и мастна тъкан, за да попълни енергийните си депа.

Ако искате да поправите вашия метаболизъм, трябва да започнете с двата най-важни принципа:

Време и Постоянство.

Но нека първо да погледнем причините, поради които вашият метаболизъм може да работи на по-ниски обороти.

Навиците, които забавят всеки метаболизъм

Най-често срещаните причини за по-бавен метаболизъм, които може да ви попречат в битката с килограмите, са:

Гладуване – дали по време на диета или не, намаленият прием на калории ултимативно забавя човешкия метаболизъм. Вместо това, хапвайте по-често на по-малки порции и така ще ускорите дейността на всички функции по здравословен начин;

Безразборни промени или нарушения на хранителния режим – ако се храните всеки ден по различно време, тялото ви няма да може да си изгради график за правилно разпределение на енергията. Ако обичате да хапвате късно вечер, не можете да готвите рано за вечеря или ставате за нещо през нощта, ще се радвате на бавен метаболизъм;

Липса на движение и физически упражнения – на всеки 30 минути трябва да се раздвижвате, а в почивните дни наблягайте на разходките и не се пренатоварвайте;

Недостатъчна почивка и сън – абсолютният минимум е 6 часа сън на денонощие, а ако не си ги осигурявате, то вашият метаболизъм няма да работи на нормални обороти;

Недостиг на витамини и/или минерали – дефицит на витамини от група В, калций, магнезий и желязо може да отслаби имунната система и да повлияе върху скоростта на вашия метаболизъм;

Недостиг на желязо при жените по време на менструален цикъл – в тези неприятни дни тялото губи от елемента желязо, а когато той не пренесе достатъчно кислород, умората ни застига по-лесно и бързо;

Нека не забравяме един от най-очевидните фактори, които допринасят за състоянието на човешкия метаболизъм - напредналата възраст.

Как можем да превърнем бавния метаболизъм в бърз

Не особено лесно, но напълно възможно с комбинация от поне 2 правила:

  • Леко и постепенно увеличаване на калории с храни, богати на белтъчини и фибри, но бедни на въглехидрати и мазнини;
  • Редовно хранене – поне 4 пъти на ден и в приблизително еднакви часове всеки ден;
  • Минимално технически и индустриално преработени храни, без подобрители, консерванти и емулгатори;
  • Тренировки с тежести поне 2-3 пъти седмично – за изгаряне на вече натрупани мазнини;
  • Интензивни кардио тренировки – 3-4 пъти седмично.

И най-важното: избирайте само здравословни храни, добавки и напитки, които да сложите на масата си. Те са горивото на вашето собствено тяло.

Очаквайте скоро и втора част - как да ускорим бавния метаболизъм с конкретни съвети, примери и практики.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ